Rookkanaal vragen

Bartvdl

  • #1
Ik ga het oude rookkanaal opzoeken in het plafond van onze woonkamer om de kachel op aan te sluiten. Ik heb reeds een kachel gekocht met de juiste capaciteit, twee pijpen (een normale en schuifpijp), een nisbus en een rozet.

De twee buizen kan ik over elkaar heen schuiven om het rookkanaal op de juiste lengte te maken. Die buizen moet ik dan met een schroef op de juiste lengte vastzetten. Hier komt de eerste vraag, gaat dit niet lekken? Moet dit niet gekit worden ofzo? Dezelfde vraag heb ik voor twee bochtjes van 15graden met een gekartelde rand, gewoon over elkaar heen schuiven en met een schroefje vastzetten? Of ook nog kit o.i.d. er tussen smeren?

Dan de aansluiting op het bestaande rookkanaal. Er zit een asbestpijp in het plafond. Hoe kan ik het beste de pijp daarop aansluiten? Ik heb een nisbus, maar het lijkt me sterk dat die precies zal passen op de asbestpijp. Moet ik die vastlijmen/kitten en vervolgens met (vuurvast) cement aan de buitenkant vast zetten? Of heb je daar andere spullen voor?
Het lijkt me handig om te kitten aangezien een RVS pijp anders uitzet/krimp dan een asbestpijp.


Even samenvattend heb ik twee vragen:
1. kan je enkelwandige RVS rookkanaal pijpen zomaar over elkaar heen schuiven zonder dat ze rook (of regenwater) gaan lekken? Voor zowel een schuifpijp als een gekartelde pijp.
2. Hoe sluit ik een RVS pijp aan op een asbestpijp in het plafond?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Gewoon de twee buizen met een rvs parkertje vastzetten.
Gaat niet lekken, en als het lekt trekt de schoorsteen lucht in de pijp in plaats van andersom.
Wel zorgen dat de bovenste in de onderste steekt, en niet er overheen.
 

Bartvdl

  • #3
Daar had ik nog niet aan gedacht, er is natuurlijk onderdruk.... simpel en dan kan ik tenminste m'n kachel nog eens weghalen als we een andere vloer gaan leggen.

Rest alleen nog de aansluiting op het bestaande rookkanaal. Iemand tips? Ik ga er in ieder geval aan beginnen de komende dagen en ik zie wel of er problemen zijn.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Ik zou er een stukje asbestkoord tussen werken als het niet goed past.
 

Bartvdl

  • #5
Kan je nog asbest houdend materiaal kopen?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Hoe groot is je asbestbuis en hoe groot je nisbus. zorg voor een goede verbinding.aan een nisbus zitten delen die je om kan vouwen, de bovenkant van de nisbus is dicht zodat ,evt roet of condenswater, in de buis ipv om de buis loopt. de nisbus kan je evt met gewone cement vast zetten zorg dat de nisbus aan de bovenkant goed sluit[ scheef opsmeren].
 

Bartvdl

  • #7
Ik moet nog een gat maken in het plafond om de originele buis te vinden. Alles is weggewerkt momenteel. De originele tekening uit 1951 klopt niet met de werkelijkheid, die lijkt grotendeels gespiegeld.

Ik heb inmiddels bij ons in de buurt een zelfde huis gevonden met een houtkachel (de meeste huizen hebben nog een gemetselde schouw). Daar heb ik kunnen meten waar ik moet gaan boren en bikken. Dus ik laat we weten of het lukt.
 

Bartvdl

  • #8


Ik heb het gat in het plafond gevonden en vrij gemaakt. Het is een rond rook kanaal, uit cement opgetrokken van iets meer dan 130mm. Als ik de pijp van 130 er in steek, dan past dat goed, er is een kleine kier over. De nisbus die ik heb past er dus niet in.



Wat is nu de manier om dit aan te sluiten? Wat ik zelf kan bedenken is:
1. Het gat uitkappen en toch de nisbus van 130 gebruiken.
2. Smallere nisbus en een 125 - 130 verloopstuk gebruiken.
3. Pijp er zo in steken en vast lijmen.

Optie 1 zie ik tegenop het uitkappen kost nogal wat moeite in een betonnen dek en het gat moet flink groter voor die nisbus.
Optie 2 ben ik niet zo kapot van, ik wil zoveel mogelijk trek.
Optie 3 lijkt mij de beste. Ik weet alleen niet of dat verstandig is om het zo te doen.

Wat kunnen jullie mij adviseren?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #9
Optie 1 is de beste gat rondom groter maken.en een nisbus plaatsen. een nisbus van 131 of 125 hebben aan de buitenkant de zelfde maten.soms kun je aan een nisbus 121 komen maar dat is een oude maat, de volgende maat is dan 111.
 

Bartvdl

  • #10
Ik ga het toch nog anders doen: Ik las twee beugeltjes haaks op de pijp. De pijp steek ik in het bestaande rookkanaal. Met behulp van de beugeltjes schroef ik de pijp in het plafond. Afkitten, rozet er over en klaar.

Of zie ik nu wat belangrijke zaken over het hoofd? Vocht is geen probleem, het regent aper in onze schoorsteen. Hij heeft enkele knikken, waardoor het water dat er in komt niet tot beneden komt. En er komt nog een kap op.

Zijn er grote bezwaren voor deze bevestigingsmethode? Ik ga in ieder geval opzoek naar hittebestendige pluggen.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #11
Je kan ook vocht krijgen door condensatie , wil je er al een buis in steken zorg dan dat de buis aan de bovenkant goed afsluit anders krijg je door het krim pen en uitzetten elke keer roet bij de buis langs ,ook bij bv het schoorsteenvegen.roet trekt ook vocht aan , gebruik dan wel rvs.
 

Bartvdl

  • #12
Condensatie zou nog een probleem kunnen zijn. Ik ben van plan de pijp er een zo ver mogelijk in te steken en hem goed af te kitten. Ik heb sowieso alleen maar RVS pijp. Ik ga het zo proberen, uitkappen en de nisbus plaatsen kan altijd nog.
 

Bartvdl

  • #13
Ja hoor.....het leek in eerste instantie te werken. Maar uiteindelijk is hij toch gaan lekken om de pijp heen. Dus ik heb alles losgehaald en ga nu alsnog de nisbus plaatsen.

Ik heb geen spijt dat ik het eerst zo geprobeerd heb, nu snel dat ding erin metselen voordat het echt koud wordt.

Bedankt voor jullie input.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu