Rookgasafvoer buren

M.penders

  • #1
Ik woon in mijn pand boven de zaak. In het buurpand wat verder naar achter uitsteekt dan het mijne is een rookgasafvoer van de CV ketel geplaatst door de muur heen en komt dus uit in mijn tuin. Op drie meter hoogte ongeveer en ongeveer 3 meter bij mijn balkon vandaan. Meestal waait de rook direct richting mijn balkon en keukenraam.
MAG DIT??
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Het zou goed mogelijk kunnen zijn dat dit in derdaad gewoon mag.

Alleen licht dat aan verschillende omstandigheden, vermogen van het toestel en de preciese plaats ten opzichte van ook andere zaken.

Zonder tekening met maten en foto's is dat zo zeker niet te beoordelen.

Een technicus op het gebied van installaties en regelgeving moet dit bij u kunnen vaststellen, dus op zoek naar zo iemand bij u in de buurt.

(eventueel via het enegiebedrijf uw vraag stellen wie dat kan doen voor u)

Vr Gr en succes ermee
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Bouwbesluit (nieuwbouw):
Code:
Artikel 3.94 plaats uitmonding
Lid 1.
Een uitmonding van een voorziening voor de afvoer van rook wordt zodanig geplaatst, dat de volgens NEN 2757 bepaalde verdunningsfactor van de rook, ter plaatste van een op hetzelfde perceel als die voorziening gelegen instroomopening van:
een voorziening voor de toevoer van verbrandingslucht, indien de toevoer van verbrandingslucht plaatsvindt via een verblijfsgebied voor het verblijven van mensen, en 
een voorziening voor luchtverversing voor de toevoer van verse lucht naar een verblijfsgebied voor het verblijven van mensen, niet groter is dan voor die afvoervoorziening is aangegeven in tabel 3.94. Daarbij blijven een bouwwerk en met een bouwwerk gelijk te stellen belemmeringen die op een ander perceel liggen, buiten beschouwing. 


Tabel 3.94
Afvoervoorziening voor  toegestaneverdunningsfactor  
rook afkomstig van een met gas gestookt toestel   0,01  
rook afkomstig van een met een andere brandstof gestookt toestel  0,0015  

Lid 2.
De uitmonding van een voorziening voor de afvoer van rook ligt, gemeten langszij aan een uitwendige scheidingsconstructie van een gebruiksfunctie, niet zijnde het dak, op een afstand van ten minste 1 m van de perceelsgrens. De afstand gemeten loodrecht op die uitwendige scheidingsconstructie is ten minste 2 m. Indien het perceel waarop de gebruiksfunctie ligt, grenst aan een openbare weg, openbaar water of openbaar groen, wordt de afstand gerekend tot het hart van die weg, dat water of dat groen.
Lid 3.
De onderzijde van de uitmonding van een voorziening voor de afvoer van rook, gelegen boven een constructieonderdeel of het aansluitende terrein, ligt, ter voorkoming van gehele of gedeeltelijke afsluiting van de opening door ophoping van vuil of sneeuw, ten minste 0,3 m boven de bovenzijde van dat constructie-onderdeel of dat terrein.
Lekker ingewikkeld. Het komt erop neer dat de uitmonding, die zich niet op het dak bevindt, een afstand tot de perceelgrens moet hebben van >2m loodrecht, en >1m zijdelings. Ik snap niet helemaal hoe het bij jou zit. Kan je een foto of tekening plaatsen?

Heb je het er al met je buren over gehad? Vaak is er in overleg best wel wat mogelijk.

Als je er met je buren niet uitkomt, en je bent van mening dat het niet aan het bouwbesluit voldoet, kan je de gemeente (bouw- en woningtoezicht) vragen te komen kijken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Dit is een vraag die buiten de doelstelling van het forum ligt en niet op afstand te beoordelen is.
Raadpleeg een installateur of een deskundige van het gasbedrijf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu