Regenton ingraven

Arjan'74

  • #1
Kan ik een regenton (zo'n 1000 liter vat ofzo) gewoon ingraven in de grond? Of moet ik me zorgen maken dat hij weer omhoog komt drijven door grondwater?
 

Fiesiekus

  • #2
Hangt af van de grondwaterstand, de hoeveel grond(+soort) die er bovenop komt, het leeg gewicht en de vulling van de ton.
 

Arjan'74

  • #3
Grondwaterstand is vrij hoog. De lege ton (zo'n plastieken) weegt ongeveer 30-50 KG? En vol iets van 1000kg.

Verder hebben we een kleigrond (gronigen) en wil ik er wit zand op storten, maar niet zoveel dat ik het deksel niet meer kan bereiken.
 

Fiesiekus

  • #4
Kleigrond is erg plakkerig denk ik? Dat helpt om 'm vast te houden in de grond. Hoe hoog is het vat?
 

Arjan'74

  • #5
Tja, ik speel met de gedachte van zo'n kuubs vat en die lijken min of meer vierkant. Dus de afmetingen zijn ongeveer 1x1x1meter.

Het beste idee wat ik tot nu toe kon verzinnen is om hem in te graven onder ons vlonderterras. Dan maak ik een serviceluik in het terras in de vorm van een soort tegel. Dus ik denk dat ik hem ongeveer een meter diep zal ingraven.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je kunt de opwaardse druk berekenen, indien je uitgaat van een vat dat alleen in water ligt, dus zonder de kleefkracht van de grond eromheen of het gewicht van grond er bovenop..

Volgens oude Archimedes is de opwaardse druk gelijk aan het gewicht van de verplaatste vloeistof, water dus. Bij een vat van 1000 liter, dat je (leeg) gedwongen onder water houdt, onstaat dus een opwaardse druk van 1000 kg.

Vanzelfsprekend is dit geen exacte berekening, maar het geeft wel enige indruk wat er (in het ergste geval) voor krachten kunnen staan.

Ik heb de oude, vereenvoudigde, berekening met kg gebruikt en niet met newtons, omdat dat makkelijker aanspreekt (voor de puriteinen onder ons :wink: ).
 

Fiesiekus

  • #7
Ik ben er stil van Kees........het is wel een exacte berekening! En inderdaad, de opwaartse kracht is aanzienlijk; je zult hem ongevuld niet op z'n plaats krijgen. Je kunt het vergelijken met een onderzeeer; die heeft gevulde ballasttanks om te zinken. Om boven te komen worden die volgeblazen ("trimmen") en als dat te snel gebeurt springt ie als een vliegende vis boven het water uit.

Zit je schoonmoeder lekker rustig te zonnen op vlonderterras ........moet jij zonodig de ton leegpompen....kan je ook effecten verwachten als de U-boot.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik bedoelde dat het geen exacte berekening is, omat ik uitgegaan ben van alleen water, en geen rekening heb gehouden met andere samenstelling van de grond, waardoor de druk minder groot zou kunnen zijn. Het is dus een "wurst kees"*) berekening.

*) Zo schrijf je dat toch? :mrgreen:
 

Gerrit

  • #9
Inderdaad, Kees, in dit geval schrijf je dat zo. :mrgreen:
Extreem geval: Ik moest ooit een pomp in een betonnen bak maken. De put was 1,50 m diameter en een meter hoog. Binnen een paar minuten dreef het din op het water. :shock:
 

Fiesiekus

  • #10
Ook de spelling is dik in orde. Het gaat niet zozeer om de samenstelling als wel om de hoogte van het grondwaterniveau. Als dat bijv. tot de helft van de vathoogte komt, is de opwaartse druk evenredig lager.
 

Arjan'74

  • #11
Ja, die wet van verplaatste vloeistof kende ik, maar in het ergste geval kan ik hem dus alleen volledig gevuld in de grond houden.

Toch maar eens kijken wat zo' n betonnen ding kost en precies uitzoeken hoe hoog het grondwater staat bij ons.

Ik heb niets aan een regenton die je niet leeg kunt pompen als je er water uit wilt hebben omdat 'ie dan omhoog komt.

(of ik vul hem deels met stenen, maar dan gaat het volume weer omlaag)
 

Kloek77

  • #12
De natuur helpt je wel een beetje afhankelijk van je normale grondwaterstand;
de ton helemaal leegmaken zul je doen als het droog is en het grondwater wat lager staat.

en als het regent en het grondwater komt omhoog dan zit die ton als het goed is toch al vol.

de slechtst bedenkbare, maar niet erg waarschijnlijke situatie is dat de ton helemaal leeg is en het grondwater tot de bovenrand komt.
in dat geval idd moet er duizend kilo bovenop en dan "zweeft" ie nog.

heb je niet een wat hoger punt in de tuin zitten?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Als het grondwater zo hoog staat, waarom sla je dan geen waterbron met een pomp erop.
Dan heb je altijd water om te beregenen.
 

Kees61

  • #14
Was er laatst niet een burgermeester die geen grondwater meer mocht gebruiken? Het schijnt niet overal te mogen.

Je kunt die kubus ook een meter dieper begraven, zodat er een meter grond bovenop ligt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Een stukje uit de grondwaterwet:
B. Geen vergunning maar een melding is vereist voor:
1. inrichtingen die worden gebruikt voor het drooghouden van een bouwput en proefbemalingen met een onttrekkingshoeveelheid kleiner dan 50.000 m³ per aaneengesloten periode van 30 dagen met een maximum van 200.000 m³ per zes maanden en die korter duren dan zes maanden;
2. grondwatersaneringen met een onttrekkingshoeveelheid kleiner dan 50.000 m³ per maand en 200.000 m³ per jaar;
3. noodvoorzieningen (onder noodvoorzieningen worden verstaan: brandputten, sprinklerinstallaties, koeling van noodstroomaggregaten, enz.);
4. inrichtingen voor beregenings- en/of bevloeiingsdoeleinden met uitzondering van die genoemd onder punten A.2 en A.3;
5. alle overige inrichtingen met een maximum te onttrekken hoeveelheid van 10 m³/uur met een maximum van 5.000 m³ per kwartaal.
Voor alle andere is een vergunning nodig.
 

Sanderzzp

  • #16
Die ging door een kleilaag heen in een waterwingebied, en had een bron van 65 > meter of dieper.
Daar heb je wel een vergunning voor nodig.
En voor een bron is het belangrijk dat je in een grofe laag zit in het ene gebied is dat 8 meter en het andere kan het wel 30 meter of meer zijn voor een goede opbrengst en het liefst niet ijzerhoudend
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Kees61 schreef:
Je kunt die kubus ook een meter dieper begraven, zodat er een meter grond bovenop ligt.
ehm, dan wordt de waterdruk ook een meter hoger :roll: Dus een grotere kans dat ie omhoog komt.

Op welke diepte je de ton ook plaatst, het ding moet evenveel wegen als de opwaartse kracht die erop komt. Wellicht is het mogelijk bv. een betonnen plaat te storten waar je de ton aan verankerd. De plaat kan eronder of erboven liggen. (als ik het goed bereken moet de plaat 42cm dik zijn als de ton geheel onder grondwaterniveau ligt)

Ben maar een beetje aan het brainstormen, mijn regenton (ook 1m3) ga ik ook nog ingraven, en weet ook niet hoe ik dit op ga lossen.

grtz
Henk
 

Fiesiekus

  • #18
IJkenhout schreef:
Kees61 schreef:
Je kunt die kubus ook een meter dieper begraven, zodat er een meter grond bovenop ligt.
ehm, dan wordt de waterdruk ook een meter hoger :roll: Dus een grotere kans dat ie omhoog komt.
Neen, de opwaartse druk wordt zowel aan de boven- als aan de onderkant evenveel hoger, zodat het netto verschil, de opwaartse kracht even groot blijft. Even aangenomen dat ie in beide scenario's onder grondwater komt te staan.

De goede remedie is inderdaad een beton plaat erbovenop te storten. Op de bodem (2 meter of zo) storten zal lastig worden met dat grondwater, dan moet je damwand en bronbemaling gaan doen en dat voor een regenton....
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #19
Oei, sorry. Had een beeld van een waterput :oops:

grtz
Henk
 

Fiesiekus

  • #20
Heb zelf ook een foutje gamaakt :oops: , het is de hydrostatische druk, het verschil tussen boven- en onderkant is de opwaartse druk/kracht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu