Radiator vult niet met water

Jacques987

  • #1
Radiator vult niet

Alle radiatoren in mijn appartement zijn een aantal maanden geleden verwijderd ivm stucen van de muren. Ik wil ze nu weer aan de muren gaan hangen en aansluiten.

Bij iedere aansluiting is de voetventiel en kraan gesloten, dus was het mogelijk om ieder radiator afzonderlijk af te tappen zonder om het systeem als geheel te laten leeglopen.

Eerst wat foto's :








Ik heb nu 2 radiatoren aangesloten, de rest nog niet. Ik merk dat ik 1 radiator met water kan vullen, maar niet de andere. Beide radiatoren bevinden zich in dezelfde kamer.

Hier zijn de stappen die ik heb uitgevoerd (hetzelfde voor ieder radiator) :

1. Ik heb de radiator ophangen aan zijn beugels.
2. Ik heb beide aansluitingen (aanvoer/toevoer) aangekoppeld.
3. Ik heb de voetventiel (H-blok) volledige opengedraaid.
4. Ik heb de ontluchtingsventiel opengedraaid.

Het systeem stond onder al onder druk (2 bar).

Nu het verschil :

Bij radiator 1, als ik de radiatorkraan volledig open, hoor ik geen geluid van instromende water. Ik merk ook geen daling van druk in het systeem. Er komt ook geen lucht uit bij de ontluchtingsventiel bovenaan de radiator.

Bij radiator 2, als ik de radiatorkraan volledig open, hoor ik meteen het geluid van water die instroomt. Ik merk ook een daling van druk in het systeem (niet veel, maar toch). Er komt lucht uit bij de ontluchtingsventiel. Naderhand komt er water uit bij de ontluchtingsventiel bovenaan de radiator. Dus wordt de radiator volledig gevuld met water.

Mijn theorie is dat de kraan / toevoer bij radiator 1 niet (goed) werkt. Ik heb de theorie op 2 manieren bewezen :

Methode A : Zet de ketel aan. Dan zie ik dat radiator 1 niet warm wordt (ook niet de leiding die onder de radiatorkraan zit). Radiator 2 wordt meteen heet.

Methode B : Zet de ketel uit. Tap beide radiatoren af. Bij radiator 1 komt weinig water uit, bij radiator 2 veel meer. Na het aftappen heb ik nog even de radiatorkranen volledig open gemaakt (met de aftapventiel ook open). Bij radiator 1 blijft het druppelen, maar bij radiator 2 spuit er meteen water bij de aftapventiel uit wanneer ik de radiatorkraan open doe.

Zou het aan de kraan bij radiator 1 liggen? Of is er misschien iets anders fout waardoor er geen of weinig water bij deze radiator komt? Ik merkte bij het openen van de kraan dat het hakerig gaat, soms kan die even niet verder open, tenzij je hem eerst weer een stukje dicht draait...
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
Je voetventiel staat nog dicht, draai met een passende imbussleutel de afsluiter op de laatste foto open en je probleem is opgelost.

John
 

Jacques987

  • #3
Hoi John, dank voor je reactie. Ten tijde van de foto, was ik al aan het experimenteren om achter te komen wat nu fout gaat (heb de radiator weer afgetapt). De voetventiel stond wel open toen ik de radiator proberen te vullen, zie mijn stappenplan hierboven. Ik herhaal het even voor de duidelijkheid :

Hier zijn de stappen die ik heb uitgevoerd (hetzelfde voor ieder radiator) :

1. Ik heb de radiator ophangen aan zijn beugels.
2. Ik heb beide aansluitingen (aanvoer/toevoer) aangekoppeld.
3. Ik heb de voetventiel (H-blok) volledige opengedraaid.
4. Ik heb de ontluchtingsventiel opengedraaid.

Het systeem stond onder al onder druk (2 bar).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Zou het kunnen dat er ergens verkeerde onderblokken zitten (1 buis systeem) die dicht staan, of dat dit eigenlijk een verkeerd blok is?
 

Jacques987

  • #5
Hoi Headhunter, dank voor je reactie. Dat lijkt me onwaarschijnlijk, omdat ik niets heb gewijzigd aan het installatie. De radiatoren waren alleen afgehaald voor het stucen. Nu heb ik ze gewoon weer teruggezet...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dus?
Als je een radiator aansluiting voor en na deze radiator een 1buis blokje hebt zitten welke nog dicht staan werkt het nu niet, daarvoor hoef je niets te wijzigen.

Als ik kijk hoeveel installatiefouten bij toeval aan het licht komen terwijl een installatie al 10 jaar probleemloos draait.


anders radiator verwijderen en kijken of de kranen niet vast zitten
 

Jacques987

  • #7
Ik heb de radiator weer afgetapt en verwijderd. Hier is nu de nieuwe situatie :



Uiteraard is de onderblok nu dicht, en ook de kraan.

Vervolgens heb ik voor de zekerheid het systeem weer naar 2 bar opgevuld.

Nu heb ik de volgende tests uitgevoerd :

1. Kraan opengedraaid. Er komt niets uit. Ik heb even een foto gemaakt van de binnenkant van de kraan, de cilinder/zuiger gaat gewoon op en neer als je de kraan open/dicht draait, en de ventiel opent zo te zien.



2. Onderblok volledig opengezet (dus met inbussleutel). Er druppelt nu een beetje water uit de onderste aansluiting (waar de radiator normaliter aangesloten zou zijn) :



Ergens moet er toch nu water gaan uitspuiten als ik alles zo open heb gezet? Het systeem blijft echter nog rustig op 2 bar, en er is nergens water te zien....

Misschien ook goed om te melden : de radiatoren zijn allemaal in parallel aangesloten, dus ieder heeft zijn eigen aan / afvoer naar de ketel :

 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #8
Luister nu eens naar wat headhunter zegt.

Fouten komen Soms pas hjren later aan het licht.

Hang nu eerst alle radiatoren op
En probeer dan alle radiatoren te vullen.


Die wat nu niet vult als laatste, misschien vind je nog een radiator die niet vult en staan die 2 dus in serie
 

Jacques987

  • #9
Ga ik doen! Dank voor alle reacties, ik laat nog weten als het gelukt is.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Als je meer radiatoren hebt dan dat er aansluitingen op de verdeler zitten is het zeker twee in serie.
 

Jacques987

  • #11
Hoi Frank,

Dank voor de tip. Ik heb even gecheckt : er zijn 5 radiatoren op de benedenverdieping. Er zijn ook 5 aanvoer aansluitingen op de verdeler, en ook 5 afvoer aansluitingen op de verdeler :



Ik twijfel of er 2 in serie zijn. Ik heb nu alle radiatoren op de bendenverdieping aangesloten, alles opengedraait. 2 vult niet met water, de rest wel.

Ik ga echter de advies opvolgen van de andere mensen die gereageerd hebben: eerst ook alle radiatoren op de bovenverdieping aansluiten, en dan alles openzet. Wellicht is er een fout in mijn installatie gemaakt 30 jaar geleden toen de CV geinstalleerd is. Wie weet !
 

Poster

  • #12
Hallo

Draai de leidingen onder het blok eens los.

Heeft u daar Water ???

Grt.
 

Jacques987

  • #13
Ok, ik heb nu alle radiatoren aangesloten, alles open gezet (radiatorkranen en voetstukken) en het systeem 3 maal ontluchten.

Van de 9 radiatoren worden 2 helemaal niet warm. De rest wel.

En bij de 2 die niet warm worden, is er een verschil.

1. De ene radiator die niet warm wordt, is de exemplaar die ik hierboven heb beschreven. Ook de leiding naar de radiator is koud. De radiator is slechts gedeeltelijk gevuld met water, en hij wordt niet warm. Wel raar dat er wel water binnenkomt, maar heel langzaam. Telkens als ik ontlucht, komt er een beetje lucht uit, maar geen water. Ik heb het ontluchten nu 3 maal herhaald, en volgens mij is de radiator nu ongeveer 1/2 gevuld. Hij blijft echter helemaal koud.

2. De andere radiator die niet warm wordt, bevindt zicht in een andere kamer. Deze is wel volledig met water gevuld, maar de water is gewoon koud. Ook de leiding naar de radiator is koud.

Beide deze radiatoren bevinden zich op de etage beneden, waar de ketel zich ook bevindt. Alle radiatoren op de bovenste etage doen het.

Tips / advies?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #14
Onderblokken zijn defect. Waarschijnlijk ligt het binnen werk in stukken.
Draai eens alle "goede" radiatoren dicht. Zet de verwarming wat hoger. Draai de onderblokken weer dicht, en geef er een paar goede tikken op met de achterkant van een hamer tijdens het open draaien. Met een beetje geluk komt er beweging in het binnen werk.
 

Mischiendit

  • #15
Dit kan nog wel eens zuurstof diffusie zijn. je slangen naar je radiator zitten verstopt. probeer ze door te spoelen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #16
Hmmm 9 radiatoren
5,slangen op de verdelers.

RaRa wat is er aan de hand

Zijn de onderblokken ook ven er van af geweest?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #17
Die 5 zijn op de begane grond. Waarschijnlijk is er op de verdieping nog een verdeler met 4 aansluitingen.

Ik neig er ook naar dat de onderblokken niet goed werken (intern). Ik zou dus de installatie aftappen, en de onderblokken die niet goed werken demonteren, en controleren op goede werking.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
De radiator is slechts gedeeltelijk gevuld met water, en hij wordt niet warm. Wel raar dat er wel water binnenkomt, maar heel langzaam.
Geen wonder, zolang er teveel lucht in de radiator zit zal hij nooit warm worden.
Hoe weet u of een radiator slechts tot de helft gevuld is ?
 

Jacques987

  • #19
Beste mensen, dank voor al de reacties.

Ik begin ook te denken dat het aan de onderblokken liggen. Ik zal de suggesties volgen en laten weten wat de uitkomst is.

Jan, om je vraag te beantwoorden, ik kan zeggen dat de radiator voor ongeveer de helft gevuld was, omdat ik hem volledig heb afgetapt, en de hoeveelheid water was toen ongeveer de helft van de water die uit een identieke exemplaar kwam die volledig gevuld was.

Ingmar89, je opmerking klopt. Er zijn 5 radiatoren op de benedenverdieping, en 4 op de bovenste etage. De foto van de verdeler geeft alleen die van de benedenverdieping weer, bij de ketel. Op de bovenste etage is er dus nog een verdeler.

Obelix2, nee, de onderblokken zijn er niet vanaf geweest. Maar de radiatoren waren wel een aantal maanden ervan af geweest, ik heb afgelopen winter ook geen verwarming gehad. Ik heb het dus over een maand of 6 sinds het systeem voor het laatst volledig aangesloten was.

Misschiendit, ik ga eerst de onderblokken onderzoeken. Als dat niet het probleem is, en er komt geen water bij de onderblokken, moet ik idd kijken naar de leidingen. Ik kom dan nog hierop terug.
 

Jacques987

  • #20
Ik heb de advies van Screech gevolgd : onderblok opengedraaid en getikt met een hamer. Geen resultaat.

Vervolgens het systeem afgetapt en onderblok verwijderd. Onderblok onder kraan uitgespoeld en getest door water bij de ene kant te laten inlopen, en dan weer bij de andere kant. Er komt overal water uit, hij is helemaal open (toevoer en afvoer). Ook de radiatorkraan is open, laat water gewoon volledig door.

Kan het dan nog de onderblok zijn? Ik begin te denken dat het aan de leidingen moeten liggen.... Misschien toch tijd om iemand te bellen, vrees ik. Tenzij iemand nog tips heeft !
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu