Radiator aan onderkant koud

Mathijs_

  • #1
Hallo,

Gister is mijn oude ketel vervangen door een nieuwe Remeha Calenta met iSense thermostaat. Het probleem is dat de woning ontzettend traag verwarmd wordt. Na 5 uur stoken vanaf 15 graden was de woning nog steeds niet op twintig graden, terwijl de vorige ketel dezelfde temperatuur bereikte in ongeveer 1 uur tot 1.5 uur (ook ongeveer 5 graden). Nu weet ik wel dat de nieuwe ketel modulerend is en daardoor wat langzamer opwarmt, maar toch duurt me dit veel te lang. Nu is de grootste radiator in de woonkamer niet helemaal warm. Bij de vorige ketel was dit wel zo, de bovenkant wordt goed heet, maar de onderkant blijft matig warm. Een te groot verschil mijns inziens. Ik heb de installatie al een aantal keer ontlucht en opnieuw bijgevuld met water, maar dit wil niet helpen.

Iemand enig idee?
 

Chathanky

  • #2
Jawel, de monteur bellen en het probleem voorleggen.
Je mag verwachten dat de nieuwe ketel minstens zo goed werkt dan de oude. Daar moet je niet zelf aan gaan zitten.

Een modulerende ketel mag iets trager zijn maar dat mag geen uren langer zijn dan de oude.
 

Mathijs_

  • #3
Oké, dan weet ik wat me te doen staat. Ik had stille hoop dat het iets was dat ik zelf kon oplossen, maar de monteur is inderdaad een beter idee!
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #4
ISense is een geavanceerde regelaar , en je moet aardig wat parameters goed instellen om regelaar goed te informeren ,zodat regelaar de juiste stappen kan ondernemen.
 

Jean Splinter

  • #5
Benieuwd naar de bevindingen van de monteur. Heb sinds drie maanden een Calenta 40C hangen en heb daar ook aan moeten wennen. Door de modulatie stookt de ketel wat trager op, maar zo'n temperatuurverschil overbruggen hoeft geen 5 uur te duren.

De ketel moet natuurlijk een aanwarmcurve opbouwen, oftewel historie voor het opstoken. Dat duurt enkele dagen, dus stoken moet steeds beter gaan.

De iSense vraagt i.d.d. wat aandacht. Waak er voor om de aanwarmtijd teveel te bekorten. De ketel zal het temperatuurverschil niet in de kortere aanwarmtijd gaan overbruggen.

Vraag: hoe kom je aan zo'n lage temperatuur van 15 graden. Het moet dan toch behoorlijk afkoelen in de woning.

Ten aanzien van de radiatoren: deze moet je echt warm kunnen krijgen. Hangen ze horizontaal, zijn de voetkleppen open, zijn ze echt goed ontlucht. Zit er ook minimaal 2 bar water in het systeem, koude toestand.

Succes !
 

Xr8

  • #6
Je kunt in de regelaar op uitgebreid niveau de maximale aanwarmtijd instellen, de opwarmtijd en de afkoeltijd.

Hier kun je zelf best iets gaan veranderen. Doe het echter in kleine stapjes en schrijf op wat je doet.

Succes.
 

Jean Splinter

  • #7
Aansluitend bij deze reactie: de opwarmtijd en de afkoelsnelheid verwijzen naar de woning. Dus: hoe snel koelt de woning af (hangt af vd mate van isolatie) en hoe snel warmt deze weer op.
 

Mathijs_

  • #8
Ik dacht in eerste instantie dat het kwam doordat de iSense in de normale modes stond, waardoor ik veel instellingen moest doen. Ik heb dit veranderd door nu tijdelijk even de iSense op eenvoudig te zetten, waarbij ik niks kan instellen (ik weet niet of het helpt hoor)

Ik ben inderdaad bezig geweest om te spelen met de opwarmtijd enzo, maar heeft geen goed resultaat opgeleverd.

De woning is matig geïsoleerd, wel overal dubbel glas, maar geen hr. Ook geen spauw- of vloerisolatie. Daarbij komt bij dat 1 deel van de uitbouw niet grenst een andere woning, maar aan de buitenlucht. Dat kan verklaren waarom de temperatuur onder deze weersomstandigheden (rond de 0 graden) naar de 15 graden terugloopt.

De radiator die niet helemaal warm wordt, heb ik meerdere keren proberen te ontluchten, maar er komt meteen water uit.

Ik houd regelmatig de waterdruk in de gaten en die is meestal constant op de 1.8 bar. Ik heb alle radiatoren helemaal open gedraaid en vervolgens alles ontlucht, daarna weer water bijgevuld tot 1.8 bar en daarna weer alles proberen te ontluchten, maar deze keer kwam er geen lucht mee.
 

Mathijs_

  • #9
Aansluitend bij deze reactie: de opwarmtijd en de afkoelsnelheid verwijzen naar de woning. Dus: hoe snel koelt de woning af (hangt af vd mate van isolatie) en hoe snel warmt deze weer op.

Dus ik kan het best de opwarmtijd laag zetten en de afkoelsnelheid hoog?
Hoewel de afkoelsnelheid vooral te maken heeft hoe vaak de ketel aanslaat als de ingestelde temperatuur bereikt is, toch?
 

Jean Splinter

  • #10
Hoe lang is de bewuste radiator en zit de retourleiding aan de andere kant gemonteerd dan waar de aanvoerleiding zit? Dit is bij langere radiatoren (langer dan 150 cm zou ik zeggen) nodig voor goede doorstroming. Is er op de retourleiding een voetklep in de radiator gemonteerd?
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #11
Hangt er vlakbij de ketel soms een radiator die volledig openstaat?
 

Mathijs_

  • #12
De radiator is horizontaal en is zo'n 150 lang. De aanvoerleiding zit aan dezelfde kant gemonteerd als de afvoerleiding. Het is helaas niet mogelijk om het water diagonaal te leiden. Maar dan nog zon het moeten werken omdat de vorige ketel het wel helemaal warm kreeg. Op de retourleiding is een voetventiel geplaatst.
 

Jean Splinter

  • #13
Inderdaad zou dit gewoon moeten kunnen werken.
Testje: alle radiatoren dicht en alleen de bewuste open.
De ketel moet dan de warmte volledig naar die kachel sturen.
En wellicht afslaan als er teveel warmte wordt aangevoerd. Niet erg.
 

Mathijs_

  • #14
Neesje schreef:
Hangt er vlakbij de ketel soms een radiator die volledig openstaat?
Vlak bij de ketel hangt inderdaad een radiator. Als ik deze helemaal open zet wordt deze helemaal warm. Ook heb ik geprobeerd om deze te knijpen zodat er meer water kan naar de woonkamer. Maar heb dan nog steeds hetzelfde probleem. Ook als ik meerdere radiatoren knijp.
 

Mathijs_

  • #15
Jean Splinter schreef:
Inderdaad zou dit gewoon moeten kunnen werken.
Testje: alle radiatoren dicht en alleen de bewuste open.
De ketel moet dan de warmte volledig naar die kachel sturen.
En wellicht afslaan als er teveel warmte wordt aangevoerd. Niet erg.
Klopt, daar zat in ook al aan te denken. Alleen heb ik in huis een aantal oude convectoren die ik niet uit kan zetten, dat zijn gewoon simpele doorstroomtoestellen. De radiatoren die wel uit kunnen, heb ik uitgezet.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #16
Kijk eens wat er gebeurd als je deze radiator helemaal dichtzet.
Als het retourwater van deze radiator erg warm terugkomt bij de ketel gaat deze terugmoduleren, dit zou een oorzaak kunnen zijn.
Heb nog niet veel ervaring met de calenta, misschien anderen wel.
Weet niet of hier een modulerende pomp inzit of dat de pomp stand hoger in te stellen is.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #17
Net even op de sit van Remeha gekeken.

Indien er onvoldoende doorstroming in de radiatoren is of als deze
niet volledig warm worden, kan de minimale pompsnelheid
verhoogd worden met behulp van parameter p"8.
¼ Zie hoofdstuk: "Wijzigen van parameters op
installateursniveau", pagina 65.

Misschien heb je er wat aan?
 

Mathijs_

  • #18
Ik heb inderdaad al geprobeerd om de radiator uit te zetten zodat de retourwatertemperatuur niet te hoog zou zijn. De calenta heeft een modulerende pomp, maar heb geen idee hoe ik de pomp handmatig ik kan stellen en of dat überhaupt kan.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #19
Ga even naar de Remeha site en kijk even in de installateurs handleiding.
Schrijf even op wat je veranderd zodat je het ook weer terug kan zetten indien nodig.
 

Mathijs_

  • #20
Oké dan. Ik kan de pomp dus handmatig harder zetten. Zou zomaar kunnen dat dat de oplossing is. Morgen middag wanneer ik thuis ben maar even proberen.

Bij de ketel zaten twee handleidingen: een gebruikershandleiding en een installatie en service handleiding. Is dat dezelfde als die op de site of is dat weer een andere.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu