Probleem met wisselschakeling met 2 lichtpunten

TeDe

  • #1
Ik heb in de gang twee lichtpunten die voorheen bediend werden met één schakelaar. Ik wilde hier een wisselschakeling van maken dus ik heb wat zwarte draden moeten trekken. So far so good!

Diverse schema's hier bekeken en het spul aangesloten, maar ergens wil een kwartje blijkbaar niet vallen want het werkt niet zoals het zou moeten.

schakelaar 1 bediend beide lichtpunten, maar schakelaar 2 alleen de dichtbijzijnde. Dit laatste lichtpunt werkt ook nog eens onafhankelijk van schakelaar 1. Doe ik het licht aan met s 1 dan gaan beide lichtpunten aan en v.v. maar s 2 bediend ook alleen maar lichtpunt 2.

Pfff ik kom er niet meer uit, dus help!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Ik denk dat er bij S2 iets niet klopt. Zorg dat je weer even helder hebt welke zwarte draden de wisseldraden zijn naar S1 en welke de lampdraden naar de lichtpunten. Bij S2 moeten beide wisseldraden ieder op een wisselcontact en beide lampdraden samen op het fasecontact.
 

TeDe

  • #3
Hai bedankt voor de reactie. Bedoel je dan dat bij S2 vier draden samen komen? Nu gaan er 2 wisseldraden naar S1 en een lampdraad naar de lamp. Verder dus geen fase en dat zal dus het probleem zijn. Bij S1 is er wel een fasedraad. Deze laatste verbinden met de lampdraad van S2? Bedoel je het zo??
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Misschien is het makkelijker als jij omschrijft welke draden er bij S1 en S2 uitkomen, dat schept wat meer duidelijkheid.
 

TeDe

  • #5
Ja idd :D

S1 daar heb ik:
2 wisseldraden, 1 bruine en 1 blauwe (er zit ook een stopcontact onder)
Lichtpunt1: 1 blauw en 1 wisseldraad

S2:
3 wisseldraden
Lichtpunt 2: 1 blauw en 1 wisseldraad

Beide lichtpunten waren altijd al met elkaar verbonden maar werd alleen bediend door 1 schakelaar dan (S1). Ik heb hier twee wisseldraden bijgetrokken naar S2.

Ik hoop dat het zo iets duidelijker wordt!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Het zal wel aan mij liggen maar het is me nog steeds niet duidelijk. Je moet even onderscheid maken tussen de zwarte lampdraden (van schakelaar naar lamp) en zwarte wisseldraden (tussen beide schakelaars). Zou je met dat in gedachte nogmaals uit kunnen leggen hoe de draden precies lopen.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je kan niet 3 wisseldraden hebben.
Bij S1 bruin, 2x zwart (wisseldraden) en blauw (voor wcd).
S2 2x zwart (wisseldraden) en 1x zwart (lampedraad)
Bij beide lampen 1x zwart (lampedraad) en 1x blauw.
 

TeDe

  • #8
Ja sorry nee ik typte het verkeerd... 2 wisseldraden en 1 lampdraad. Zo is het ook eigenlijk precies zoals door Ron beschreven is...

Toch doe ik iets niet goed...want S2 bedient niet lichtpunt 1 en dat is vreemd dan toch??
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Daar zit precies de kern van het probleem, omdat het kennelijk anders in elkaar zit dan je denkt. Als er maar één lampdraad zou zijn, kunnen de beide lampen nooit verschillend reageren op de schakeling. Er moeten dus twee lamp draden zijn, de vraag is welke dat zijn.
 

Fendtgek

  • #10
Maar dan kan er toch ook een lampendraad vanaf lichtpunt 1 naar lichtpunt 2 lopen? (rechtstreeks bedoel ik dan)
 

TeDe

  • #11
Er loopt m.i. ook maar een lampdraad van lichtpunt 1 naar 2, omdat ik met S1 wel beide kan bedienen. Of bedoel je het anders?
Alleen S2 bedient ook alleen lichtpunt 2.

Ja het zal inderdaad zo zijn dat ik twee lampdraden heb... als ik het zo nog eens bekijk. De lampdraad van S1 loopt naar beide lichtpunten, dat kan niet anders. De lampdraad van S2 gaat alleen naar lichtpunt 2. Dus ik zou met een lasdop deze lampdraden moeten verbinden?? Dat ook de lampdraad van S2 naar die van S1 gaat...

Als ik het zo typ, dan (kuch) lijkt het logisch zo...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu