Probleem met afvoeren in keukenkastje

HSB84

  • #1
Hallo,

in ons keukenkastje zit het volgende (van boven naar beneden):
1) afvoer van dubbele wasbak
(deze komt bij elkaar en gaat verder als 1 buis)
2) afvoer van de vaatwasser
3) afvoer van het "druk" water van de boiler
4) zwanenhals

Nu is het probleem, dat als we veel water in een keer weggooien (bijv de afwasbak of een pan met water), dan komt al het water uit het ding van de boiler gelopen! (

Wanneer de kraan vol open staat, is dit geen probleem, maar een paar dagen geleden pompte de vaatwasser water weg, en kwam er ook water uit dat "ding" gelopen. We hebben nu uit voorzorg de afwasbak er onder staan, maar daar zit dus regelmatig water in.
Dat " ding" zit zo'n 4cm hoger dan de aansluiting op de grote afvoerbuis, dat zou genoeg moeten zijn?

Daarbij "tikken" de afvoeren regelmatig als je water hebt weggegooit, je kan dit ook voelen.

Heeft iemand enig ideewat dit is en hoe ik het kan verhelpen?
Een collega van mij dacht dat het ontluchting was, maar we hebben toch 2 wasbakken waardoor daardoor lucht aangezogen kan worden?
En daardoor kan het toch niet overstromen?

En mocht iemand enig idee hebben hoe dit op te lossen is, kan er dan ook een voorbeeld gegeven worden hoe we alles dan aan moeten sluiten?

Bedankt voor de reacties
 

H@ns

  • #2
Over ont- en beluchting

Ik denk dat je een beginnende verstopping hebt.
Even kijken waar het stropt, dus op welke plaats in het traject. Als beneden alles goed doorloopt ziet het ergens in je leidingtraject bij de wasmachine/spoelbakken.
loopt het verderop ook niet lekker dan zit het waarschijnlijk in de hoofdleiding beneden, de liggende.

Je kunt met hogedrukreiniger en ontstoppingsstuk zelf de kleine binnenleidingen ontstoppen.
Voor de liggende 110mm buis kun je beter de loodgieter/rioleringsbedrijf bellen.

Het tikken komt door uitzetten en krimpen, er hoort ergens een ontspanningsstuk in de leidingen te zitten die dit moet voorkomen.
Je kunt misschien alle muurbeugels wat losser draaien zodat de boel wat meer ruimte heeft op te werken, zou het tikken in elk geval moeten wegnemen. Het probleem blijft echter natuurlijk bestaan (geen ruimte voor werken)
 

HSB84

  • #3
Hans, we hebben alles zo'n 4 maanden geleden aangelegd (alles wat boven de grond zit), dus als er een verstopping zit, moet dit na de zwanenhals en dus in de grond zitten.. Dit probleem hebben we nl al vanaf het begin.

De afvoeren zitten niet vast aan de muur o.i.d, en ze zijn van kunststof en kunststof werkt toch niet echt?

We hebben dit probleem in de keuken, we hebben wel dat het bad leegtrekt als de wasmachine het water weggooit en dat de hemelwaterafvoeren verstopt zitten onderaan, maar die problemen staan volgens mij los van het probleem in de keuken..

Dus wellicht is het wel handig als er een expert even naar komt kijken..
 

Fiesiekus

  • #4
Het hele eiereneten is dat die afvoer van de boilerinlaatcombi, te laag zit. Wegstromend water bouwt altijd een beetje druk op door zoveel cm waterkolom. Hoe meer leidingweerstand (bijv. door verstopping) des te hoger de waterkolom wordt en bij een bepaalde hoogte komt water er via die lage aansluiting uit.

Beste optie is de boiler een eigen sifon en die sifon zo hoog mogelijk plaatsen. Alternatief is de boilerafvoer een heel eind verder stroomafwaarts op de hoofdleiding aan te sluiten
 

H@ns

  • #5
Dat de leidingen van kunststof zijn had ik al zo'n beetje uitgedokterd, ik vermoed zelfs pvc...
Pvc werkt en goed ook, vandaar de tip over het ontspanningsstuk.

Ik heb echter niet zo heel goed gelezen zie ik en ik haal twee onderwerpen door elkaar.
de reactie van Fiesiekus hierboven geeft de oplossing!
 

HSB84

  • #6
Fiesiekus, als dat de oplossing zou zijn moet ik in elk geval goed aan de slag. Moet de hele waterleiding uit elkaar halen, zodat ik de wateraansluiting van de boiler (waar die uitlaat op vast zit) hoger kan zetten dan waar hij nu staat. Maar meer dan 4 cm hoger zal ik hem niet krijgen, omdat ik dan in de knoei kom met de wateraanvoer van de kraan.

En hoe bedoel je, een eigen sifon? Van die uitlaat naar de afvoer is een flexibele buis (ik denk rond 20 op zn hoogst). Daarbij, ik hoef geen stankafsluiter, er hoeft geen water in te blijven staan, tis maar dat dat water weg kan lopen. Daarbij door ruimtegebrek in de kast (aangezien het een hele constructie is geworden), denk ik dat dat niet haalbaar is.

Ik zal eens proberen of ik die uitlaat hoger kan zetten, mocht dat het probleem niet oplossen, dan kom ik weer hier.

Bedankt in elk geval!
 

H@ns

  • #7
Het "ding" heet een inlaatcombinatie.
deze wordt aangesloten op de afvoer met een stukje flexibele slang (wit of grijs)
Het "ding"zelf hoeft niet hoger te zitten maar de aansluiting op de afvoer moet wel onder het "ding"zitten (op zich logisch)

Als je de slang middels een z.g. slangtule op de afvoer zet en je legt de slang in een U-bocht naar onder heb je geen extra sifon nodig, de slang werkt dan als sifon.
Als je het zo aanlegt kan de plek van de slangtule maximaal op dezelfde hoogte komen als de aansluiting op de inlaatcombinatie.

slangtule:

helaas offline
Sifon met slangtule:



Als na deze ingreep de boel nog steeds blijft lekken dan heb je een verstopping.
Water loopt dan namelijk weg op de laagste open plek in het systeem, de aansluiting van flexibele slang op de inlaatcombi is die plek.
 

HSB84

  • #8
Hans, de inlaatcombinatie (thanks ;)) zit nu al hoger dan de aansluiting op de afvoer, de flexibele buis is zo'n 30 cm lang en hangt al in een U vorm. Dus dan zal het iets anders zijn?

En dat van die ont- / beluchting, is dat nu nog wel een mogelijkheid dan? Want er zit geen ontluchting op de afvoer (de enige openingen die er zijn zijn de gootstenen en die inlaatcombinatie), dus ik denk dat de BEluchting wel goed is maar de ONTluchting niet, kan dat kloppen?

Want als ik het zo lees, als de lucht door de inlaatcombinatie wordt weggeduwd, heeft dat de minste weerstand, aangezien de lucht aan de andere kant niet gemakkelijk wegkan?

edit: zo'n slangtule, dat komt dan toch overeen met het bijgeleverde systeem? Dus zo'n tussenstuk met een smal pijpje waar de slang overheen geschoven wordt?
 

H@ns

  • #9
Dan vrees ik voor een verstopping..
Loopt alles wel vlot weg, ook de wc op dezelfde verdieping? als die bijv. bij doorspoelen eerst wat omhoog komt en daarna diep wegzakt en pruttelt is het vrijwel zeker een verstopping in je hoofdleiding.

Zit de vaatwasafvoer onder of boven de aansluiting van de slang inlaatcombi?

Anders even een fotootje plaatsen, kijkt wat makkelijker :wink:
 

HSB84

  • #10
Ik zal vanavond even een foto plaatsen, ben nu niet thuis. En inderdaad, een foto zal veel ophelderen.
Maar die staat er dus morgen op!
 

HSB84

  • #11
Bij deze de foto's



 

Millew

  • #12
Ik had in mijn vorig huis ook een vergelijkbaar probleem. Het water in het opvangbakje van de inlaatcombi liep niet goed weg, ondanks dat het hoger zat als de aansluiting op de afvoer.
Ik heb dat toen opgelost door de ribbelbuis in te korten en de doorhangende lus weg te halen. Een syphon heb je daar toch niet nodig want de aansluiting zit boven het andere syphon.
En als ik het op de foto goed zie, zit er ook een knik in de ribbelbuis. Dat verhindert de doorloop ook.

Verder valt het mij op dat de afvoer voorbij de syphon overgaat op een kleiner diameter. Dat is ook vaak een oorzaak van afvoerproblemen.
 

Fiesiekus

  • #13
Het probleem is niet dat het "overstortwater"niet wegloopt, maar juist afwaswater uit het riool via dat buis omhoog komt.

Dat van die versmalling heb je goed gezien! Zo'n restrictie bouwt de druk en cm waterkolom op, die voor het overstromen zorgen.
 

Millew

  • #14
Dat had ik ook wel begrepen.
Maar het water hoort niet in het overstort te blijven staan. Want bij enige drukopbouw in de afvoer wordt het dan er uit geperst.
Ik had er ook nog bij moeten vertellen dat onder in de lus in de ribbelbuis prut uit de afvoer zich kon verzamelen. Dat verhinderde de afvoer van overstortwater ook.

Ik wil hier verder ook geen discussies over gaan voeren. Ik heb verteld wat bij mij heeft geholpen. En ervaringen zijn vaak net zo waardevol als het advies van deskundigen.
 

H@ns

  • #15
Ik denk dat Millew de spijker op de kop slaat.
Zo te zien gaat alles van 40 naar 32 en aangezien er nogal wat op die afvoer zit (spoelbak + vaatwasser) is het minste geringste al genoeg om een waterkolom op te bouwen die op het laagste open punt natuurlijk zijn weg naar buiten vindt.
 

Fiesiekus

  • #16
Mijn idee.

Die geribbelde buis vervangen door glad met "gewone"sifon en laag aansluiten op het bestaande riool.
 

HSB84

  • #17
Ik snap het nu niet meer goed.

Ookal zitten er veel dingen op de afvoer aangesloten, dit wil niet zeggen dat alle afvoeren tegelijk gebruikt worden. Integendeel.
Het is dus al, als we een kleine (steel) pan met water in een keer weggieten, dat het water uit de inlaatcombinatie komt gelopen. Als de kraan gewoon loopt op zijn hardste stand hebben we geen last hiervan.

Millew, het is dus inderdaad niet dat dat water niet wegloopt, maar dat er ander water door de geribbelde buis, door de inlaatcombinatie naar buiten komt. Er blijft (normaal gesproken) ook geen water instaan.

wat betreft het smaller worden van de buis, het onderste gedeelte van de buis zat al in de vorige keuken en die heeft naar mijn weten nooit problemen veroorzaakt. Maar aan de andere kant, toen zat er nog geen boiler in met inlaatcombinatie waar het uit kon stromen.

Daarbij, als er in 1 keer veel water wordt doorgespoelt, "gorgelt" de afvoer ook heel erg (weet niet of dat normaal is?)

Maar ik mag toch wel verwachten dat zo'n buis (ookal is die smaller) het water van een (steel) pan wel aan moet kunnen?

We hebben niet de mogelijkheid om erg ingrijpende dingen te gaan doen mbt afvoeren, anders moeten we de hele keuken afbreken! En daar zit ik niet op te wachten...

En fiesiekus, wat is het effect dan? En we kunnen de inlaatcombinatie niet verplaatsen want die zit vast aan de waterleiding en anders moeten we dat ook helemaal gaan omleggen. en we willen wel graag nog wat ruimte in het kastje houden want nu kunnen we al bijna niet bij het rechtergedeelte van de kast.

ergo:
Is er een simpele oplossing voor dit probleem (concreet)?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #18
Millew, het is dus inderdaad niet dat dat water niet wegloopt, maar dat er ander water door de geribbelde buis, door de inlaatcombinatie naar buiten komt. Er blijft (normaal gesproken) ook geen water instaan.
In de zwarte afvoer buis, zal in deze situatie altijd water in blijven staan.
Het werkt nu als een sifon, omdat hij in een lus naar beneden hangt.
wat betreft het smaller worden van de buis, het onderste gedeelte van de buis zat al in de vorige keuken en die heeft naar mijn weten nooit problemen veroorzaakt. Maar aan de andere kant, toen zat er nog geen boiler in met inlaatcombinatie waar het uit kon stromen.
Is er tijdens het plaatsen van de nieuwe keuken geen stukken vuil in die afvoer gevallen?
 

HSB84

  • #19
Peter,
ik heb bij het verwijderen van de leidingen meteen de buis afgeplakt met tape. Deze is er pas afgegaan toen de keuken geplaatst werd, dus de kans dat er rommel in is gevallen is miniem.
 

H@ns

  • #20
ergo:
Is er een simpele oplossing voor dit probleem (concreet)?
Ofwel: Alles van 40 vervangen met 32mm (langzaam maar wellicht wel effectiever) Danwel: De 32mm vervangen door 40mm. En misschien ook nog: De rioolontluchting na laten kijken, evt een beluchter plaatsen en/of evt. een beginnende verstopping verhelpen.
(eigenlijk dus gewoon een loodgieter er bij halen!)

Wat er gebeurt is: (concreet)
Water loopt weg maar dat gaat langzaam waardoor er een badje ontstaat in je wasbak.
nadeel van dat badje is dat geen lucht meer is maar een gesloten kolom water
(als je de kraan open zet is er wel doorstroming omdat er nog lucht tussen afvoerwand en water zit, geen gesloten kolom water dus)
De aaneengesloten kolom water ziet kans om te ontsnappen door de opening bij de boiler inlaatcombi.
Als de kolom langzaam verder zakt in het systeem wil het lucht aantrekken achter zich maar wordt daarin gehinderd door het water in de sifon dus: -> gepruttel, gegorgel, geborrel.

De waterkolom kan ontstaan doordat er achter de 40mm afvoer -tussen spoelbak en 10cm boven de bodem van het kastje- een vernauwing zit naar 32 mm.
Hier "stropt" het water waardoor je een soort "waterfile" krijgt.

Gladde buis voor de boilerafvoer lost het probleem niet op. Eigen sifon hiervoor ook niet hoewel je dan wel van het lekprobleem af KAN zijn.

Je moet het eigenlijke probleem aanpakken, namelijk de vernauwing en mogelijk de ontluchting/verstopping
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu