Evohome hr92 gebruiken voor vloerverwarming

Sjender

  • #1
Ik heb op het forum al een paar keer gelezen dat iemand een evohome hr92 heeft gebruikt als afsluiter voor de vloerverwarming, als alternatief voor de 2x zo dure vvw afsluiter. Ik wil dat ook graag gaan doen. Deze hr92 zal niet de primaire voeler worden voor de zone (aangezien de afsluiter in de garage komt). Zijn er nog zaken waar ik in dit geval rekening mee moet houden? Een bypass is al voorzien. Kan het geen kwaad dat de klep half open kan staan? Of kan de hr92 ook op een alles-of-niets stand?
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #2
De HR92e kan inderdaad op alles of niets stand, in het menu
nr 6 staat standaard op 0...even verzetten naar 1
Advies is wel een grotere thermostaatkraan ivm de flow
naar de verdeler....uiteraard alles op eigen risico :wink:

ik wil alleen nog eens een praktijk test doen of je in het
menu kunt aangeven dat je vvw gaat inleren, en dan een HR92
erop....nog geen ervaringen mee
 

Sjender

  • #3
Optie 6 is bij mij "lichthoog" geen idee wat dat is?
Ik heb hem op 1 gezet, maar de klep bleef op 27 staan.
Is dat de optie de je bedoelt? En moet ik misschien wat langer wachten voordat hij de kleppositie aanpast?
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #4
Lichthoog is inderdaad de stand modulerend...voor Honeywell
zijn eigen kranen, of op 1, dat is dan vol open en dicht.
Dit moet wel gedaan worden met de knop eraf, het montage
stuk wat nog op de radiator blijft zitten, daarvan moet je
het wieltje volledig open draaien, en dan pas de knop
terug plaatsen ivm zijn callibratie cyclus.

Ik denk dat 27 de ingestelde waarde op de motor is.
 

Sjender

  • #5
Ik heb je advies opgevolgd.
Knop eraf -> optie 6 op 1 gezet -> knop helemaal naar buiten gedraaid -> knop weer terug.

Hij gaat dan inderdaad naar een CYCLE toe.
Echter direct daarna gaat de knop weer naar 37, en even later 61. Dus ik heb het idee dat die functie misschien iets anders betekent? De naam is ook wel raar.

Overigens heb ik met dit systeem (draait nu 2 dagen) het volgende 'probleem'.
Als de ruimte op temperatuur is, gaat de ketel om de 5 minuten, 1 minuut aan en vervolgens weer uit, dit herhaalt zich heel de tijd, echter na een minuut is de leiding slechts lauw, dus het is verspilde energie...

Ik heb de instellingen aangepast dat hij maar 3 keer per uur mag schakelen en voor minimaal 5 minuten aan moet staan, maar het voelt alsof dit een pleister plakken is, terwijl er misschien een ander probleem is. Is dit misschien zijn manier van temperatuur constant houden?
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #6
- Licht Hoog is echt de juiste instelling, echter denk ik dat
er nog wat anders verkeerd staat, controleer dat ook eens,
want die waardes die je noemt, komen mij niet bekend voor op
een HR92

- de klacht die je omschrijft, is een wazige waarbij veel
oorzaken kunnen zijn.
Op het moment dat hij gaat branden, brandt dan de groene led
op je ketelrelaismodule wel? en zo ja, blijft die branden
als de ketel uit gaat?
 

Sjender

  • #7
De waardes die ik noemde zijn klepstanden (optie 10).
Ik zou verwachten bij een stand 1 op optie 6, dat ik daar alleen 0 of 100 zou tegenkomen.

Ik heb wat verder gerommeld en het complete systeem lijkt nu wat beter te werken.
Het aan/uit gaan van het systeem lijkt zijn manier van het op temperatuur houden van de kamer.
Het groene led lampje gaat ook aan/uit, dus het is echt de evohome die dit 'besluit' neemt.
 

Websurfer80

  • #8
Hoi Sjender,

Heb jij jouw systeem werkend gekregen met de hr92 als zoneklep voor de vloerverwarming?

Ik heb namelijk ook al een jaar of twee het evohome systeem draaiende. Ik heb voor de benedenverdieping vloerverwarming en voor alle slaapkamers boven radiatoren icm hr92's.
Echter als boven er warmtevraag wordt gegenereerd door een hr92 slaat de ketel netjes aan met als gevolg dat er ook warmte naar de vloerverwarming beneden gaat waardoor de benedenverdieping ongevraagd warmer wordt.

Gezien ik een opentherm pakket en CV heb kan ik dus niet een éénvoudige zoneklep ertussen zetten icm met een BDR91. Een zoneklep met een R8810 werkt volgens mij niet.(ik snap nog steeds niet waarom Honeywell dit niet mogelijk maakt. Hij moet gewoon vol open gaan bij een warmtevraag van de benedenverdieping, vloerverwarming) Volgens Honeywell (telefonisch) zou ik of over moeten stappen op een aan/uit systeem, of een HCE80 met thermische motoren en een r8810. Dat is een hele dure manier om de vloerverwarming af te scheiden van de rest van het systeem. Een HCE80 is overkill om maar 1 zone af te sluiten. Het rare is trouwens dat de systeemconfigurator op de website van honeywell wel adviseert een connected pakket met opentherm ketelsturing icm een aan/uit relays BDR91 aan te schaffen :denk: . Terwijl dit niet zou moeten werken volgens hun eigen telefonische helpdesk en ook volgens velen hier op het forum. (Als dit wel zou werken is dit icm met een zoneklep de oplossing natuurlijk). Een simpele alternatieve oplossing zou zijn om een hr92 te gebruiken als zoneklep. Ik heb dit nu ook zo en tijdje draaien, alleen dan de hr92 los op tafel liggen ipv gemonteerd in het systeem en merk dat hij toch niet volledig open en dicht gaat maar telkens ergens tussenin dus toch modulerend aangestuurd wordt. (menu instelling 6, staat op 1, volledige slag). Ik ben dus bang dat de warmwater toevoer naar de vloerverwarming teveel geknepen wordt.
 

Maarten Roek

  • #9
Beste Heren,

Ik zie dat jullie berichten al wat gedateerd zijn. Hebben jullie het werkend gekregen met de HR92 als zonneklep? Hebben jullie deze in de ingaande of de uitgaande leiding geplaatst? (Ik las op tweakersnet een bericht dat ingaand niet goed zou werken en dat uitgaande beter zou zijn) Ik zit met hetzelfde dilemma. Slechts een kleine 2 groeps vloerverwarming op een slaapkamer. Rest van het huis radiatoren. Ook ik vindt de standaard oplossing voor de vloerverwarming icm een modulerende cv ketel erg duur.
Ook ben ik zoekende hoeveel meer energie je gaat gebruiken als je een echte zonneklep inzet incombinatie met een aan/uit aansturing. Deze set is 200 euro goedkoper in aanschaf en zou de verschillende zones sneller warm stoken.
Al vast bedankt.
Groeten Maarten
 

Bert pit

  • #10
Honeywell adviseert een zoneklep te nemen, je moet dan op aan/uit gaan stoken.

Het werkt overigens wel met een HR92, alleen moet je de HR92 niet op de retour monteren. Het blijft een thermostatische kraan en die kan gaan klapperen als het water er in verkeerde richting doorheen gaat. Ook moet je uiteraard de specifieke thermische kraan waarmee je de watertemperatuur regelt, laten zitten.

Qua energieverbruik, is het lastig te zeggen. Ik had een OT sturing en ben overgegaan op aan/uit. Na montage van Evohome aan/uit ben ik aanzienlijk minder gas gaan verstoken. Maar ik moet erbij zeggen dat ik een ketel heb die moduleert op basis van de retourtemperatuur.

Grosso modo kun je zeggen dat wanneer je op een lage temperatuur kunt stoken (<55 graden) dan stook je in het HR gedeelte van de ketel en stook je dus zuinig. Staat je ketel standaard op 80 graden, dan stook je minder zuinig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu