Eéntoerschroeven los draaien

Cjoosten

  • #1
Hoi,

Op onze buitendeur zit een anti inbraak profiel. Dit profiel is vastgezet met schroeven die alleen grip hebben als je ze vast draait. Hoe krijg ik deze schroeven er weer uit i.v.m. schilderwerkzaamheden?

Titel aangepast - mod
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Soms als je geluk hebt werkt het door eenzelfde schroef in je accuboor te klemmen en met kracht tegen de los te draaien schroef te drukken en komt deze zo nog los.

suc6

Gerrit
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Een sleufje in slijpen met een multitool met slijpschijfje.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik denk dat TS eentoerschroeven bedoeld, daar kun je die gereedschappen niet voor gebruiken, wel voor andere soorten zoals pz en ph schroeven.
 

H@ns

  • #5
Oops ja. Nu moet het volgens mij ook wel mogelijk zijn om die schroeven met dit soort gereedschap er uit te krijgen want het is immers bedoeld voor schroeven waarop je geen grip meer hebt. Maar ik heb geen ervaring met eentoer schroeven, alleen met rotte schroeven in een raamkozijn en daar werkt het goed op
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
De eentoer schroeven zijn geharde schroeven waar je dus totaal geen grip op hebt, je kunt er door de schuine randen ook niet in boren oid. omdat je boor zo wegloopt.
Enige mogelijkheid is zoals ik aangaf een schroef er op de kop opzetten zodat je een zo groot mogelijk wrijvingsoppervlak krijgt en de schroef er een stukje uit komt zodat je hem daarna met een tang oid. er uit kunt krijgen.
Zijn de schroeven zo het hout in gedraaid zonder voor te boren en zitten ze ook al een paar jaar dan is de kans echter vrij klein dat je ze er uit krijgt.
Alternatief is dan zoals Jan al aangaf met een kleine multitool/minislijper en dun schijfje een sleufje maken waar je schroevendraaier net in past en zo los zien te krijgen.
Maar pas op dat je daarbij niet je strip beschadigd en ook niet te diep slijpt want dan breekt de kop ook vrij snel af.

suc6

Gerrit
 

H@ns

  • #7
Hmm. Klinkt als vreselijke ondingen voor klussers dus ;)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Niet alleen voor klussers, ze zijn er immers voor bedoelt om personen, die het verschil tussen wat van jou is en wat van hun is minder nauwkeurig menen te moeten nemen, buiten de deur te houden. :wink:

suc6

Gerrit
 

Cjoosten

  • #9
Bedankt allemaal. Het gaat inderdaad om eentoerschroeven. Ik ga jullie tips proberen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
^c^v uit ander topic:

Ik heb wel eens een paar eentoerschroeven eruit gedraaid met een normale schroevendraaier. Goed kracht zetten en voorzichtig draaien, zodat de schroevedraaier niet weg schiet. Kost een tijdje, maar het lukte wel.

Als ik een griptang tot m'n beschikking had, gebruikte ik die, dan is het een fluitje van een cent...
 

Swblom

  • #11
Je kunt de truc met een eentoerschroef in je boormachine nog wat optimaliseren door wat secondelijm te gebruiken. Dat kost je dan wel wat schroeven.......
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Maar wees dan wel heel voorzichtig voor wat betreft je ogen!
Als secondenlijm in je ogen spat is het leed niet te overzien!

Voor mijn gevoel hoort dit niet tot de echt veilige adviezen...
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
Je moet met alles voorzichtig zijn. Als de schroevendraaier wegschiet kan hij ook in je oog komen. Het advies om een schroevendraaier te gebruiken wordt dan weer niet gezien als "gevaarlijk".
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
Je hebt seconde lijm en secondelijm.
De meeste soorten zijn niet geschikt voor metaal maar juist voor kunststof waarbij er een laagje van het kunststof wordt opgelost om zo een sterkte verbinding te verkrijgen.
Bij metaal kan er dus niets opgelost worden met als gevolg dat als je zo maar wat secondelijm gebruikt dat het na een paar minuten nog steeds vloeibaar is.
Zet je er dan een boor op dan is de kans groot dat er wat weg spat met soms heel akelige gevolgen.

Daarom kan een waarschuwing best op zijn plaats zijn terwijl je dat geheel niet zou verwachten.

suc6

Gerrit
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Denken jullie nou echt dat je met secondenlijm een eentoerschroef los krijgt, misschien in verrot hout maar sowieso niet in hardhout.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #16
Nee, het kan hooguit een net iets betere verbinding geven als je twee 1 toerschroeven tegen elkaar duwt en waar de schroef in je accuboor net iets minder snel wegloopt.
Heb je geluk dan is het net genoeg om de schroef een slag los te krijgen.
Maar zit de schroef goed vast dan denk ik (weet ik wel bijna zeker) dat het een kansloze missie is.
Maar je weet nooit, misschien is alles wel keurig voorgeboord en kun je er toch beweging in krijgen en niet geschoten is altijd mis.

suc6

Gerrit
 

Swblom

  • #17
De meeste secondelijmen zijn gebaseerd op Isocyanaat. Dit hardt uit door vocht uit de lucht en verbind zich ook met metaal.
Mijn idee is dat je een tegenschroef er op lijmt en die dan met de boormachine eruit draait. Daarbij ga ik er van uit dat je even wacht tot de lijmverbinding droog is...
Secondelijm is voor mij al vaker een handig hulpmiddel geweest in gevallen waar iets gefixeerd moet worden.

Inderdaad heb ik er niet bij nagedacht dat er mensen zijn die een klodder lijm gebruiken en dan meteen de boormachine als een gek laten draaien. Ik had meer een heel laag toerental in gedachten om de schroef er langzaam uit te draaien...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu