Wisselschakeling WCD toevoegen

FreakNL

  • #1
Hallo allen,

Momenteel heb ik de volgende situatie op de 1e verdieping en zolder (wisselschakeling).

Dit is zo achtergelaten door de vorige eigenaar;



Gegevens;

- De WCD werkt alleen als de schakelaar op de 1e verdieping naar "boven" staat. Dit is natuurlijk verkeerd aangesloten, er wordt een schakeldraad misbruikt.
- Het bovenste vraagteken representeert een PVC buis die op zolder de grond ingaat. Uit deze PVC buis komt de nul en twee schakeldraden. De schakeldraden gaan logischerwijs naar de schakelaar op de 1e. Waar nul vandaan komt weet ik dus nog niet, maar logischerwijs naar een centraaldoos op de 1e, eventueel via de lasdoos van de schakelaar. De schakelaar zal fase hebben (dat moet wel) maar die heb ik nog niet uit elkaar gehaald. Deze fase zal ook van een centraaldoos komen, mogelijkerwijs dezelfde.
- In de warteldoos komt de schakeldraad en de blauwe draad binnen op lasklemmen. Vandaar is er 1 lamp aangesloten middels huishoudsnoer (niet direct op de lasklem, zit nog een kroonsteen tussen) en gaat er een 4-aderige (nul, fase,aarde,schakel) xmvk/grond/buiten kabel verder naar een 2e lamp. Hierbij wordt alleen zwart en nul gebruikt, de andere aders zijn ongebruikt. Deze kabel hangt helemaal in de nok boven het trapgat langs, het begin en eind van de kabel is voor mij bereikbaar, de rest niet, of ik moet een stellage boven het trapgat opbouwen. Ik wil deze kabel dus graag "hergebruiken".


Nu wil ik 2 dingen realiseren

- De eerste WCD op zolder moet het gewoon altijd doen, ongeacht de stand van de schakelaar op de 1e. Liefst geaard. De uitvoering is ook geaard, dus erg misleidend.
- Ik wil een 2e (geaarde) WCD toevoegen op/bij de lokatie van de 2e lamp.

Nu heb ik het een beetje uitgedacht en ik denk dat ik tot het volgende plaatje moet komen;



Ik ga er even vanuit dat al mijn centraaldozen hebben reeds aarde vanaf de meterkast hebben. Ik heb namelijk mijn WCD's op de begane grond vervangen voor modellen met aarde (deze waren eerst ongeaard) en de centraldozen daar hadden reeds aarde. Tevens heb ik dezelfde actie uitgevoerd in de 1e slaapkamer, ook deze centraaldoos had reeds aarde. 2e slaapkamer staat nog op de rol.

Nu zit ik alleen nog met het volgende;
Ik kan me voorstellen dat als ik vanaf zolder in de PVC buis (waar nu dus blauw+2x zwart uitkomt) naar beneden ga er twee opties zijn waar ik uit kan komen;

1) In de centraaldoos waar blauw vandaan komt en waar de schakeldraden dan doorlopen naar de schakelaar via een andere buis, wellicht samen met bruin/fase.
2) In/achter de schakelaar waar de schakeldraden gekoppeld zijn op de schakelaar. Ook verwacht ik hier dan bruin/fase gekoppeld uit een centraaldoos en een ondoorbroken blauwe draad (die vanaf de centraaldoos komt)?

Ik denk dat dit de meeste logisch opties zijn? Of de lijn vanaf de PCV op zolder moet zich ergens scheiden (1 kant richting WCD met 2 schakeldraden en 1 kant richting centraaldoos) maar dat lijkt me erg onlogisch?

Anyways, optie 1 lijkt me het beste voor mij, dan is het vanaf daar aarde en fase trekken door de PVC buis. Fase kan ik dan toch gewoon met een lasklem splitsen om 1x naar de schakelaar te gaan en 1x naar boven?

Als het optie2 is is, is het meer een uitdaging, me dunkt? Ten eerste moet ik dan de bruine draad gaan splitsen (1 in de schakelaar en 1 naar boven) met een lasklem, en ik weet niet of dat past. Of hebben schakelaars ook een doorverbindpunt? Nog lastiger, er zal dan ook geen aarde liggen, dus dat moet ik dan ook gaan bijtrekken vanaf een centraaldoos...

Het lijkt mij vrij logisch (en dat hoop ik dan ook!) dat ik vanaf de PVC buis op zolder gewoon in een centraaldoos uitkom en dat de schakeldraden vanaf die centraaldoos ondoorbroken doorlopen naar de schakelaar... Maargoed, het is niet altijd logisch natuurlijk... 1e klus zal zijn om uit te zoeken waar die PVC buis op zolder naartoe leidt. Eigenlijk is dat nog de lastigste klus, de rest (op zolder) is allemaal opbouw, moet lukken...

Ik hoor uiteraard graag of ik iets mis of ergens compleet de mist inga.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
In de basis lijkt het me wel correct. Een paar tips:

Wees er zeker van dat alle draden van dezelfde groep afkomstig zijn.

Gebruik de juiste materialen en werk de lasdozen niet op onbereikbare plaatsen weg.

Ga niet uit van aannames maar onderzoek goed hoe eea in elkaar zit.

Probeer eventuele vragen wat concreter te formuleren. Je verhaal is nu erg lang en algemeen.
 

Masala

  • #3
Erg langdradig waardoor het geheel met inbegrip van de tekening onduidelijk wordt. Derhalve is jouw topic niet geschikt om een gericht antwoord op te geven.

Een kruisschakeling telt al minimaal 4 zwarte draden. Om dan ook nog eens in dezelfde installatiebuis 3 draden extra te trekken voor het stopcontact, is teveel. Gezien dat ook het aantal bochten in deze buis tussen de installatiedozen niet bekend is, kan ook niet worden beoordeeld hoeveel draden er in mogen en of dat je al niet aan de maximale vulling zit. Over het algemeen wordt aangehouden voor 16 mm PVC 3 x 2,5 en 2 x 1,5 if 2 x 2,5 en 3 x 1,5. Dit geldt voor buisleidingen met tussen 2 installatiedozen in met maximaal 4 bochten (vulling max. 33%). Je zult begrijpen dat deze situatie, zeker in oudere installaties al snel het geval is.

Op basis van je vraag, mits ik deze goed begrijp en jouw informatie daar gelaten kan onderstaande een mogelijke oplossing bieden. Echter ik dien er bij te vermelden dat dit wel mogelijk moet zijn.

De schakelende installatie laten zoals deze is en een extra installatiebuis aanbrengen naar een installatiedoos met daarin een volledige voeding: Bruin en Blauw met eventueel daarbij Geel-Groen. De kleuren kunnen in oudere gevallen ook nog zelfs: Groen, Rood met eventueel daarbij Grijs zijn. Soms zul je dan ook de betreffende installatiedoos moeten vervangen of uitbreken en een extra poort moeten aanbrengen waarop je de nieuw getrokken installatiebuis op kunt aansluiten zodat je via deze route de installatie doos wel kunt voorzien van de benodigde bedrading. Zorg er wel voor dat je dezelfde installatiegroep blijft gebruiken als dit je bedoeling is.

Nogmaals het is en blijft eigen risico. Als je twijfelt is het advies gewoon niet doen en overlaten aan een (erkend) installateur.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu