Zin en onzin over vloerverwarming badkamer

Dtenniglo

  • #1
Goedemiddag,

aangezien we de badkamer gaan verbouwen wil ik deze graag voorzien van vloerverwarming.

Momenteel hangt er een radiator die we geheel willen weghalen.

we hebben beneden ook vloerverwarming dus onze pomp en cv loopt heel regelmatig. Is het dan wel verstandig om CV-vvw op de badkamer te doen of is elektrisch gunstiger? (verwarmt cv de badkamer dan teveel/te lang)

Als ik kies voor CV vvw, kan ik dan de huidige aanvoer van de Radiator verlengen met vvw leiding, deze door de vloer leggen en terug laten lopen op mijn retour met toevoeging van een rtl ventiel?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als je de mogelijkheid hebt het via de cv te doen, zou ik dat altijd doen. Elektrisch verbruikt erg veel. Ik zou de radiator ook laten hangen. Desnoods een kleine.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Elektrisch verbruik "erg veel": een wijd verbreid misverstand!!
Wen er maar vast aan: over 10 jaar weet je niet beter!!

Ik zou altijd afraden om een badkamer ook mee te laten lopen op een verdeler die beneden is opgehangen.

Naast het nadeel dat je die groep niet kunt ontluchten (omdat de vloerverwarming boven het niveau van de ontluchter wordt aangelegd) zul je het ook met een zoneregeling moeten gaan regelen. De badkamer zou alleen dan worden verwarmd als de verdieping er onder warmte vraagt. Dat loopt meestal niet synchroon.

Gezien de investering is elektrische vloerverwarming voor ca 2-3 M2 aanzienlijk voordeliger en met een goede thermostaat worden de verbruikskosten goed in de hand gehouden..
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Men is ook "gewend" aan een bepaald (hoog verbruik), maar dat betekent niet dat dit normaal is/niet beter kan.

Er zit een verschil in electrisch verwarmen via vloerverwarming en via een warmwatervat (verwarmd door bv. een warmtepomp). Dat tweede gaan we zeker aan gewend raken, dat eerste (verwacht ik) niet. Vind ik alleen nuttig als je je huis zeer goed isoleert.

Bij mij gaf de vv van de badkamer een toename van 50% op mijn verbruik. Heb hem dus maar uitgezet. Maar uiteraard moet iedereen dit zelf weten.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
IJkenhout schreef:
Bij mij gaf de vv van de badkamer een toename van 50% op mijn verbruik.
Dan was deze niet goed gelegd of geregeld, want het is echt niet noodzakelijk.

Zeker met de komst van meer zonnepanelen is het onzinnig om de zelf opgewekte elektriciteit niet te benutten.
Dus zijn vormen van elektrische verwarming, bij goed geïsoleerde woningen, sterk groeiende en hoeven zeker niet duurder in gebruik te zijn.

M.i. dus een achterhaalde opvatting, die er helaas niet uit te rammen is en steeds maar weer wordt gevoed door lieden, die "maar iets roepen", waardoor nieuwe gebruikers op het verkeerde been worden gezet.

Ik kom gelukkig dagelijks mensen tegen, die zich via internet zeer goed informeren en nieuwe ontwikkelingen wel accepteren (maar dan weer worden geconfronteerd met verouderde ideeën van hun installateur)
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
In mijn ervaring kan elektrische vloerverwarming prima werken. Om bijvoorbeeld voor het douchen de kou uit de vloer te halen. Als je elektrische vloerverwarming echter gaat gebruiken als hoofdverwarming voor de badkamer, en bijvoorbeeld de hele dag de thermostaat op 24 graden zet, dan kost het je wel serieus stroom.

Juist omdat elektrische vloerverwarming snel reageert is het heel geschikt om aan te zetten wanneer het echt nodig is, en dus niet om de hele dag te laten draaien.

Wil je dat laatste kun je beter kiezen voor vloerverwarming met leidingen (water). Kies in dat geval voor een eigen verdeler met pomp, en niet aansluiten op de benedenverdieping.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Ingmar89 schreef:
Als je elektrische vloerverwarming echter gaat gebruiken als hoofdverwarming voor de badkamer, en bijvoorbeeld de hele dag de thermostaat op 24 graden zet, dan kost het je wel serieus stroom.
Klopt, maar dat doet tegenwoordig toch niemand.....
 

Dtenniglo

  • #8
Thanks alvast voor jullie reacties.
Wij hebben in de huidige badkamer helemaal geen verwarming aan dus het is voor ons idd puur de vloer iets aangenamer maken. Toekomstig komen er zeker nog panelen.
Hoe lang heeft electrische vloerverwarming nodig om de vloer enigsinds te verwarmen? Is dat een half uurtje voor douchen?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
Ja, 15-30 minuten, beetje afhankelijk van de vloer.

Omdat elektrische vloerverwarming direct onder de tegels ligt, warmt het snel op.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Elektrische verwarming door middel van weerstandsdraden/elementen heeft zeker niet de toekomst.

Ook het gebruik van zonnepanelen gaat het hoge energieverbruik van deze vorm van verwarming niet compenseren, daar gaat het afschaffen van de salderingsregeling wel voor zorgen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Dus omdat je het zelf opwekt, mag je energie verspillen? Dat vind ik de grootste misvatting van dit moment. Ik vind het jammer dat je andere meningen achterhaald noemt.

Ik had mijn vloerverwarming zuinig ingesteld. Het is gewoon per situatie anders. Bij mij gaf het een extreme verhoging. Ondanks dat mijn huis "goed" geisoleerd is (volgens de huidige maatstaven). Maar ik heb de temperatuur altijd laag. Dus dan kost het meer op de vloer op te warmen. Verwarm je heel je huis continue op 20 graden (ander uiterste), wordt het een ander verhaal.

De kern is volgens mij dat zolang je een warm water systeem hebt in je huis voor verwarming, het beste is daar alles op aan te sluiten. Dan gaat de efficiëntie omhoog. Wil je dit ombouwen naar elektrisch, kies dan voor een warmtepomp.

Elektrisch verwarmen vind ik alleen zinvol bij zéér goed geisoleerde huizen, zoals een passiefhuis. Maar dan maak je eerst een energie-berekening (PHPP). En blijft het dus niet bij aannames en beweringen.

Een reden om nu wel voor de badkamer elektrisch te kiezen, kan zijn omdat je de ruimte op andere tijden wilt verwarmen. Maar dat is iets anders dan vanwege de energiezuinigheid.
 

Gamgra

  • #12
Dtenniglo schreef:
Goedemiddag,

aangezien we de badkamer gaan verbouwen wil ik deze graag voorzien van vloerverwarming.

Momenteel hangt er een radiator die we geheel willen weghalen.


Als ik kies voor CV vvw, kan ik dan de huidige aanvoer van de Radiator verlengen met vvw leiding, deze door de vloer leggen en terug laten lopen op mijn retour met toevoeging van een rtl ventiel?
Indien die badkamer radiator niet gekoppeld is aan het vloerverwarming systeem beneden, zou ik zeker overwegen om de vloerverwarming aan te sluiten op de aanwezige leidingen.
Indien je in de toekomst een warmtepomp aanschaft zal blijken dat het een wijs besluit was om de vloer te verwarmen via het huidige systeem.
succes.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Een badkamer behoort eigen altijd op temperatuur te zijn.
Dit om eventuele erge condensvorming en schimmel tegen te gaan.
Hoe kouder de ruimte is, hoe meer condens tijdens het douchen, zo sneller er schimmel vorming kan ontstaan.

vloerverwarming bedrijven, onderschatten dit vaak, of hebben hier geen interesse/ervaring in.
En om nou te zeggen wie heeft er tegenwoordig nu nog de verwarming aan in de badkamer, klinkt ook niet echt.

Bij de berekening van een verwarming van een woning, is niet voor niets de badkamer met de grootste capaciteit van de radiator.
En dat is niet alleen gedaan, omdat je daar in je blootje staat.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #14
Precies.
Mijns inziens kun je dus 2 dingen doen:
- vloerverwarming op basis van water, aangesloten op cv ketel of warmtepomp.
-elektrische vloerverwarming om de vloer op te warmen als de badkamer gebruikt wordt, met een radiator erbij op de cv.
 

Fantomaz

  • #15
Wat ik mis is de oplossing van een radiator waarbij het retourwater via buizen in de vloer loopt.

Wij hebben een badkamer op de begane grond. Een betonnen plaat van ca 8cm dik, los van alle kanten, op een bed van 10cm Polystyreenschuim
Ik weet niet of dit relevant is, maar ik wil het erbij vermelden.

De flexibele leiding loopt vanaf de retour door de vloer heen en weer tot hij op de hoofd retourleiding wordt aangesloten.
Het is altijd behagelijk in de badkamer.
Ik regel de temperatuur in de ruimte met de thermostaat op de radiator. Dus eigenlijk is vloer een deel van de radiator geworden.

De condensopmerking van Peter(?) speelt bij mij wel.
Wellicht omdat we (nog) geen afzuiging hebben.
Dat hoop ik volgende maand af te ronden. :-)
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #16
Fantomaz schreef:
Wat ik mis is de oplossing van een radiator waarbij het retourwater via buizen in de vloer loopt.
Dit is dus een typische "loodgieters-oplossing", die ik nooit zou adviseren. De kans, dat de vloer te warm wordt en daardoor wordt beschadigd is hier levensgroot aanwezig.
 

Fantomaz

  • #17
Was inderdaad een Loodgietersoplossing.
Vooralsnog werkt het goed. Maar ik weet uit mijn eigen vakgebied dat "vooralsnog" zeker geen garantie biedt voor altijd. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu