Volumestroom ventilator en instelling toerental pomp?

Tinustate

  • #1
Ik zit online een beetje te zoeken naar het verlagen van vermogen van cv ketel.

Nu heb ik een kabeltje aangeschaft en kan ik met behulp van een laptop mijn cv ketel parameter veranderen en mooie grafiekjes genereren.

Alleen mijn cv ketel heeft vermoed ik 2 vermogens gerelateerde opties:

volumestroom van de ventilator (cv) (11 tot 39)
instelling van toerental van de pomp (cv) (2 tot 10)

Bij beide kan ik een minimum en maximum invullen.

Weet iemand wat het verschil is tussen deze 2 opties?

Op dit forum las ik dat bij vloerverwarming (hoofdverwarming) het toerental van pomp het beste constant kan zijn, maar kon dit nergens anders vinden/controleren. Is dit correct?
 

Marcn88

  • #2
Toerental van de ventilator bepaalt het maximum vermogen van de brander
toerental pomp de minimale en maximale vermogen (ltr/h) van de pomp dit heeft direct dus niks te maken met maximum vermogen van het toestel
 

Tinustate

  • #3
Dank je voor de uitleg.
Ik heb de aanvoer temperatuur (en max aanvoer temperatuur) al verlaagd. De pomp zorgt er als ik het goed begrijp hoe snel of langzaam het water door de leidingen gaat.

Klopt het dat de ventilator er dan voor zorgt hoe snel (of langzaam) het water warm word?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Nee niet helemaal,
de pomp bepaald hoeveel vermogen kan worden verplaatst, de installatie bepaald hoeveel vermogen kan worden afgegeven.
en de brander bepaald hoeveel vermogen kan worden opgewekt.
Het beinvloed elkaar.
En je stelt alleen max en minimaal in(normaal)
Dus gaat de ketel van vantilator en pomp het juiste werkpunt zoeken voor de installatie.
 

Tinustate

  • #5
Helemaal duidelijk. Dus bij een niet modulerende ketel zul je geen range (min en max) kunnen invullen maar 1 nummer.

Als ik de range (min en max) van de pomp klein maak, bijvoorbeeld 40% tot 50%), klopt het dan dat het begin vermogen van de ketel (momenteel 20%) hoger word en het top vermogen (momenteel 80%) kleiner word?

(in bovenstaand geval even de variabele ventilator negerend)

Ik ben een beetje bang voor de ventilator omdat deze ook gassen e.d. afvoert en als je deze verkeerd instelt heb je mogelijk een probleem.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
De fan kan je gewoon anders instellen, de luchtstroom door het gasblok bepaald nl. de hoeveelheid gas die word afgegeven en daarmee dus ook de hoeveelheid verbrandingsgas.

Als jij de pomp zo begrenst heeft dat geen invloed op het maximum vermogen.Alleen voor het transport van het vermogen maakt het uit.
Als je het opgewekte vermogen niet kwijt kan(afgifte te klein of transport te traag) dan loopt de cv temperatuur op.(aangenomen dat de brander dus niet moduleert)

Maar wat wil je allemaal wijzigen terwijl je geen idee hebt wat de gevolgen zijn?

Het si in principe erg simpel een fabrikant zet er een prachtig stukje software in om in 80% van de gevallen een goed functionerende ketel te hebben, de laatste 20% is fine tuning of een belachelijk slechte installatie aan de loop brengen.

Bepaal je benodigde vermogen(vermogen afgifte bronnen optellen) stel dat in als maximaal brandervermogen cv.
Zorg dat de waterstromen in balans zijn.(waterzijdig inregelen).
De ketel zal dan zijn pomp automatisch op de dT van de ketel laten lopen en dat is dan toevallig ook weer in relatie met het brandervermogen en afgifte.
 

H@ns

  • #7
Tinstate schreef:
..Op dit forum las ik dat bij vloerverwarming (hoofdverwarming) het toerental van pomp het beste constant kan zijn, maar kon dit nergens anders vinden/controleren. Is dit correct?
Ik heb juist begrepen dat bij vloerverwarming een variabel toerental, afgestemd op warmtevraag, seizoen en nachtverlaging de voorkeur heeft.
Je zou dus de ketel moeten laten sturen door de warmtevraag en niet de ketel instellen om de warmtevraag te regelen. Misschien kun je beter investeren in een instelbare pompschakelaar voor je vloerverwarming i.p.v regelsoftware voor je ketel.

Maar ik ben absoluut geen specialist op dit vlak, alleen geïnteresseerde :wink:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
De vaste regeling van de pomp bij vv gaat over de pomp van de vv en niet over die van de ketel.
Een vv heeft nl een constante weerstand, leuk dat zo'n pomp zich kan aanpassen maar de vraag in dat circuit is altijd gelijk.
cv zijdig is echter de vraag wel dynamisch en dus een dynamische regeling wel verstandig,
 

Bernhard

  • #9
Het benodigd vermogen wordt bepaald door de radiatoren.
De radiatoren bepalen de hoogte van de CV-watertemperatuur.
Bij kleine radiatoren zal er een hogere CV-watertemp worden gevraagd dan bij kleine radiatoren.Er bestaat geen ketel of regeling die hier iets aan kan veranderen.
Het afstellen/inregelen van een ketel is totale onzin.
Belangrijk is het bepalen van de juiste grootte en de flow over de radiatoren. Als dat in orde is zal de CV-installatie een hoog rendement halen. Bij een slechte installatie, radiatoren en leidingnet, kan super een ketel de installatie niet verbeteren. Het zgn afstellen van de ketel zal het slecht functioneren van een installatie alleen maar verbergen. bernhard
 

Tinustate

  • #10
Dank je voor de heldere uitleg allemaal.

Ik zit met een speciale situatie waar ik praktisch gezien alleen een vloerverwarming heb. De radiatoren die ik heb staan een piep klein beetje open i.v.m. vorst.

1. Ik probeer de minimum vermogen (of minimum temperatuur) van de cv ketel te verhogen. Zodat er geen koel/lauw water in mijn vv komt als de verwarming aan slaat.

2. Tevens probeer ik het maximum vermogen (of max temperatuur) te verlagen. Zodat als de verwarming volledig draait (en de vloerverwarming geen heet water meer accepteert) de aanvoer en retour temperatuur niet gelijk is.

2: heb ik vermoed ik opgelost door aanvoertemperatuur te verlagen en de pomp snelheid te verlagen. Kan mogelijk nog wat beter door extra hardware.

1: is lastiger, mijn gedachte is momenteel dat ik de ventilator minimum verhoog (en dus de range tussen min en max verklein), zodat als verwarming aanspringt hij niet koel/lauw water aanmaakt maar meteen wat warmer water.

De periode van koel/lauw water is bij deze cv ketel (remeha tzerra) erg lang, logisch daar staat hij om bekend en is prima als je radiatoren hebt. Maar met vloerverwarming is het niet zinvol, hij staat heel lang te branden terwijl het weinig tot geen effect heeft.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Je probeert dus een zo ongunstig mogelijk stookgedrag te krijgen zonder dat je enig idee heeft wat de ketel uit zichzelf doet.

wat is het probleem van lauw water door een vloerverwarming?

Als aanvoer en retour te dicht bij elkaar komen moduleert de ketel automatisch terug, hoef je niets voor te doen.

Als ik je verhaal zo lees probeer je de modulerende werking van een thermostaat te bewerken door onzinnige parameters te wijzigen.
 

Tinustate

  • #12
De ketel brand als hij aanslaat lang op een zeer lage stand, dat resulteert in lauw water. Als dat gemengd word met koud water in de vloerverwarming word de vloerverwarming nooit warm. Dus de temperatuur daalt dan nog een beetje en dan geeft de thermostaat een seintje aan de cv ketel dat hij warmer water moet leveren.

Op zich prima, maar de eerste fase dat de ketel lauw water levert kan uren duren op normale dagen (als het vriest is of hard waait is dit stukken korter want dan daalt de temperatuur sneller).

De vloerverwarming zal dus nooit warm worden en het huis opwarmen op de zeer lage cv stand. De temperatuur zal na eerste fase altijd dalen, pas als er warm water in latere fases naar de vloerverwarming word gestuurd zal hij warmer worden.

In de eerste fase word wel een hoop gas verbruikt, zeker als het een tijdje duurt. En omdat het niet vaak vriest heb je dit vrij vaak.

De eerste fase duurt dus eigenlijk te lang, daarom het idee om de ventilator minimum te verhogen zodat er meer gas word gebruikt in eerste fase wat als het goed is resulteert in warmer water in de eerste fase.

Zit ik een beetje goed met mijn redenering?
Of is er misschien een beter alternatief.
 

Bernhard

  • #13
De kamerthermostaat zal bij een te lage kamertemperatuur een signaal sturen naar de ketel om te gaan branden.
De ketel start op een laag vermogen. Als het opwarmen van het CV-water te lang duurt, de sensoren meten de snelheid van de stijging, zal de ketel op een hoger vermogen gaan branden.
Dit werkt indien de flow over de VV en radiatoren juist is ingeregeld.
Als de CV-watertemperatuur te laag is voor de radiator(en)kan je beter grootte of meerdere radiatoren plaatsen. De radiatoren kan je eenvoudig uitschakelen/rgelen met thermoventielen. bernhard
 

Marcn88

  • #14
Welke thermostaat heeft u aangesloten op de tzerra toevallig een q of i sense? want dan zou je de opwarming op de th nog in kunnen stellen
 

Tinustate

  • #15
@Bernhard ik heb niet zoveel zin om nieuwe radiatoren te plaatsen als ik ze niet gebruik, want als ik ze niet gebruik zal het probleem zich nog voor doen zelfs met nieuwe radiatoren.

De cv temperatuur is te laag in de eerste fase, in de volgende fases is het prima. Er is dus meer dan genoeg vermogen om het water warm te krijgen en het huis warm te krijgen alleen de eerste fase van modulatie zorgt voor problemen.

@Marcn88 ik heb momenteel nog een honeywell round modulation + rf, ik zag er tegen op om in 1 jaar twee thermostaat systemen te kopen. Hoogstwaarschijnlijk komt er voor de komende winter wel een isense met rf. Als deze een instelling heeft voor minimum cv temperatuur zou dat prima zijn. Maar in de tussentijd zal ik me eerst een verdiepen in opentherm en wat de mogelijk en onmogelijkheden hier van zijn in samenwerking met een rasberry pi.
 

Bernhard

  • #16
Radiatoren aanpassen is bedoeld als optie.
Eerste fase duurt lang 2e fase gaat goed. Wat is lang en wat is kort.
De afwijking die jij aangeeft zal bij een juist gedimensioneerde en ingeregelde CV-installatie niet voorkomen. Dit soort afwijkingen geven direct de indicatie dat er iets niet in orde is.
Je moet de afwijking in de installatie oplossen.
bernhard
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Tinustate schreef:
De ketel brand als hij aanslaat lang op een zeer lage stand, dat resulteert in lauw water. Als dat gemengd word met koud water in de vloerverwarming word de vloerverwarming nooit warm.
Dan kan je er beter voor zorgen dat er meer water door de VV verdeler gaat, Je retour temperatuur blijft gewoon te ver achter.Normaal zal de VV kraan openen en zoveel mogelijk water inlaten en dus helemaal niet/nauwelijks mengen, mengen gebeurt pas als de verdelertemperatuur bereikt word.(mits juiste appendages geplaatst)

waterzijdig inregelen en de ketelparameters met rust laten.
Je bent nu een installatiefout icm modulerende thermostaat aan het weg parametreren , hetgeen gaat leiden tot een belachelijk stookgedrag dat niet zuiniger is dan zoals het nu werkt.
 

Marcn88

  • #18
Precies zoals hierboven gezegd wordt u bent de symptomen aan het oplossen en niet de oorzaak deze zit hem in het hydraulische onbalans in de installatie u zult waarschijnlijk meer water naar de verdeler moeten sturen hoe is deze aangesloten? plasts anders is een paar fotos van het een en ander
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu