Houtschijven drogen voor een tafelblad

Houtman1

  • #1


hallo, dit is een gedroogde houtschijf. ik vind er de laatste tijd vele in het bos, en sleep de mooiste mee om er later tafelbladen van te maken. probleem is alleen (zichtbaar op de foto) dat er meerdere schijven splijten, en da's weer minder mooi voor een tafelblad vind ik. heeft er iemand een tip hoe ik zo'n scheur kan voorkomen??? de verse voorraad schijven ligt nu buiten, in afwachting van goeie instructies... grt
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Een stalen band (als een enorme slangenklem) eromheen die je flink op spanning zet? Je vindt deze oa in de verpakkingsindustrie.
 

Houtman1

  • #3
Lijkt me niet :?
, het hout krimpt immers gedurende het drogen...
 

H@ns

  • #4
Dat kun je niet tegen gaan. Hout krimpt nu eenmaal als het droogt. Van vers gezaagd naar droog genoeg voor een tafelblad verliest zo'n schijf 15 tot 25% van zijn volume dus dat leidt onherroepelijk tot vervorming.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Dit soort dennenhout is niet echt geschikt om er een tafelblad van te maken.
Meestal is het te zacht en zacht hout bevat gewoon veel water. Verdampt dit dan krimpt het hout met deze barsten als gevolg.

suc6

Gerrit
 

Houtman1

  • #6
Euh, jammer. ik kan deze altijd nog als stepping stones in de moestuin gebruiken. maar ik heb ook een stel eiken schijven, en die lijken me "harder"/ massiever. is het daarmee hetzelfde dan? welke houtsoorten krimpen/ scheuren het minst?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Hout van bomen die op stam zijn dood gegaan scheurt over het algemeen niet of veel minder als het langzaam gedroogd wordt.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Eiken kan je gedurende een aantal jaar laten wateren.
En als je het daarna op het droge legt moet je het alsnog regelmatig nat maken. Als het dan na een paar jaar droog is heb je de grootste kans dat het niet meer scheurt.

Maar zoveel tijd en moeite zal je er wel niet in willen steken? :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Er zijn houtsoorten die ideaal zijn voor "schijven". Ik geloof bv. Iepenhout.

Er zijn meerdere manieren om om te gaan met scheuren. Opvullen met epoxy wordt veel gedaan, al dan niet met een fluoriserend poeder erin. Of een versterking maken met een zwaluwstaartje.



 

Houtman1

  • #11
Bedankt voor deze tips en info! ik zet ze nu eerst droog en op latjes, laat ze aan buitenlucht drogen en ik zie wel wat er dan gebeurd, ze later in m'n berging leggen is ook een optie (als tussenstation kwa droogte en temperatuur). ben in ieder geval een stuk wijzer; en da's veel waard...
 

H@ns

  • #12
Hout drogen kun je vergelijken met het drogen van een spons. Hout bevat vrij water, de sappen die voeding van wortel naar blad/naald transporteren. En gebonden water, het vocht wat in de celwanden zit.
Een verzadigde spons, dus vol met water kun je uitknijpen tot al het water er uit is maar de vorm veranderd daardoor niet.
Bij hout geldt iets soortgelijks, als al het vrije water er uit is verandert de vorm nog niet.
Als de spons verder droogt tot alle vocht er uit is verandert de vorm wel, de spons verschrompeld een beetje. Als bij hout het vocht uit de celwanden uitdroogt krijg je ook vormverandering.
Nu juist deze fase is van belang voor jou. zodra het vrije water er uit is moet je het hout een beetje vochtig houden zodat het gebonden water uit de celwanden er heel langzaam uit verdwijnt, dan heb je een hele kleine kans dat het scheuren mee gaat vallen. Denk maar zo, een grote scheur is lastiger dan vele kleintjes. Gelijkmatig drogen geeft eerder kleine scheurtjes.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
Een stuk van 1 meter lang laten drogen, de uiteinden instrijken met verdunde houtlijm, en na het drogen plakken zagen zal een beter resultaat geven.
 

H@ns

  • #14
Dat gaat niet werken want dan rot het hout weg omdat het vocht er niet uit kan
 

Houtman1

  • #15
Wat ik heb zijn al schijven, varierend in dikte tussen 3 en 15 cm... :o
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu