Instellingen vloerverwarming i.c.m. Remeha Calenta 40C

Jurvh

  • #1
Beste forumleden, allereerst dank voor alle nuttige informatie die ik hier inmiddels al heb gelezen.

Mijn vraag gaat over het optimaal afstellen van vloerverwarming, radiatoren i.c.m. cv ketel.

Situatie:
- Remeha Calenta 40C ketel icm isense.
* minimale en maximale pompsnelheid ingesteld op stand 3. Staat standaard op 2 tot 6, maar in installatiehandleiding staat dat deze waarden gelijk moeten zijn bij gebruik vloerverwarming.
* Ketel hangt op zolder en gaat via 28MM dikwandige buis, in 7 meter naar kruipruimte. Daar gaat deze buis over naar 22 mm uponor flexibel (geïsoleerd) over een lengte van ook weer 7 meter naar de verdeler.
- Robot 8 groeps verdeler (7 groepen voor begane grond en 1 direct boven de verdeleren naar de badkamer, waar automatische ontluchting is opgenomen) met alpha pomp op stand autoadapt met retourventiel geheel open.
- Radiator in hal hangt er vanaf het begin, op een directe aftakking vanaf de 22 mm uponor, over een meter lengte door de wand naar een 900 w verticale radiator.

Na vorig jaar een probleem te hebben gehad met een heel hoog verbruik (september tot feb 2350m2), heb ik een tweetal radiatoren bijgeplaatst. 1 in woonkamer aan de voorkant onder groot raam van B340 en H220cm. Aansluiting via directe vertakking op uponor 22mm buis naar 16mm uponor over een lengte van 3,5 meter naar radiator van 3100 W.

De tweede radiator van 2700W hangt in open keuken en is via 16mm uponor ook rechstreeks op 22 mm uponor aanvoersbuis, voor de verdeler afgetakt.

- in voorjaar zijn alle spouwmuren gevuld met EPS parel bij een gemiddelde spouwdikte van 6 cm.
- Alles is Hr++ beglazing
- Dak van rommelzolder is geïsoleerd. Verder is zoldervloer geïsoleerd tussen de balken.
- Onder vloerverwarming 16 mm dikke buis ligt een noppenmat van 1,5 cm, en onder broodjesvloer is tomzon kruipruimte isolatie aangebracht.
- Vorig jaar hadden we nog een open trap, deze heb ik inmiddels aan de bovenzijde afgesloten door kozijn en deur. Scheelt veel tocht!
- Overal tochtstrips aangebracht.
- huis is 2 onder 1 kap uit 1973 met de zijgevel op de noordkant.
- Inhoud 450m2.
- Woonkamer en open keuken bij elkaar 75 m2. Hal van 5m2.
- Boven 4 radiatoren die allemaal flink met voetventiel geknepen zijn.

Nu heb ik de maximale watertemperatuur naar 60 graden teruggebracht en minimaal 35 graden. Verder lees ik veel over het terugschroeven van het vermogen van de ketel. Hier heb ik ook wat mee geëxperimenteerd, maar zie weinig verschil in verbruik.

Graag zou ik weten welke pompstand ik het beste kan hanteren voor deze installatie. Verder heb ik nu een verbruik van 9m2 per 24 uur, bij temperaturen tussen de 5 en 0 graden buiten. Douchen doen we veelal op sportschool, dus vrij weinig thuis. hooguit 3 x per week x twee personen.

Op welke temperatuur kan ik het beste de thermostaat op de verdeler in stellen? Staat nu op 45 graden. Ik zie nu dat de ketel als de ruimte eenmaal op temperatuur is (21,5), heel lang op de laagste stand doorpruttelt om het water naar de minimale 35 graden te brengen. Vannacht voor het eerst, geen nachtverlaging toegepast, maar verbruik is dan van 23:00 tot 10:00 ongeveer 5m2.

Als ik wel zou kiezen voor nachtverlaging tot 19,5 graden moet de maximale watertemperatuur dan niet omhoog naar bijv 70c om de radiatoren in met name de woonkamer meer rendement te laten halen?

Ik krijg steeds meer het idee na het lezen van alle vragen m.b.t cv tuning het idee dat deze ketel i.c.m. vloerverwarming veel te zwaar is. Klopt dit? minimaal is het vermogen 6 kw.

Ten slotte heb ik nog een vraag m.b.t. de inregeling, waarbij ik onlangs het huis van 19,5 graden in 2 uur opgestookt heb naar 21,5 graden tegen 4m2 gas. De aanvoer temperatuur ligt dan soms lange tijd op 60 graden, waarbij de retourleiding op zolder niet warmer wordt dan 18,5 graden? Hoe kan dit? Klopt dit?

Veel vragen! Hopelijk kunnen jullie experts mij helpen bij deze laatste vragen.

Bij voorbaat dank!
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #2
Allereerst een pluim dat je de pomp instellingen goed hebt staan, dat wordt meestal vergeten.

De 45 graden aanvoer voor de vloer is prima. De aanvoer naar de radiatoren moeten niet kouder dan 70 graden, de afgifte van de conventionele radiator is berekend op 90 -70. Je kunt de ketel ook best op 80 graden maximaal zetten, deze moduleert immers :idea:

Is de delta T oftewel het temp. verschil van warmtevraag klein, dan moduleert de Calenta zelf wel terug. Dat de ketel te zwaar zou zijn is onzin, het knijpen van voetventielen raad ik echt af. Kijk maar eens naar je retour temp. Draai de ventielen bij voorkeur helemaal open en regel de radiatoren met dubbel instelbare radiator kranen, dan regel je als het ware een gelijke stroming over elke radiator. De aanvoer laag houden voor radiatoren betekend ook dat de ketel langer door brandt, dit komt doordat de afgifte niet wordt gehaald natuurlijk. Verder is 2 graden opwarmen per uur voor de vloer dik in orde.


Calenta :cool:
 

Onsbenzunnig

  • #3
Hallo,

Ik heb ook een soortgelijke installatie met vloerverwarming beneden en radiotoren boven en een Calenta 40c. Ik zit ook wat met de instellingen te spelen maar ik kan in mijn installatiehandleiding (en ook de meest up-to-date versie van de remeha website) nergens vinden dat in geval van vloerverwarming pompinstelling op P28 en P29 gelijk zou moeten zijn. En wat is de reden daarvoor? Is dit ook wel echt zo wanneer en een combinatie van vvw en radiatoren met de ketel bediend moeten worden?

Bedankt voor de reactie alvast!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu