Graag advies om zonnepanelen installatie werkend te maken

Charliefox

  • #1
We hebben sinds enkele maanden een blokhut op een volkstuinpark en zijn lekker aan de klusklus. In april gaat het park open en dan zou het mooi zijn als de zonnepanelen installatie werkt. Zie ook foto's.

Installatie:
1. Shell Solar panelen 2x. Vraag me af hoe oud die dingen zijn en of ze nog werken, want zijn nauwelijks te googlen. Hoeveel Wp ze geven weet ik dus ook niet.
2. Laadspanningsregelaar (LSR) 6A Shell type Merlin model 300322.
3. Accu nog aan te schaffen. Gaat een AGM type worden, 12V 120Ah.
4. Omvormer ga ik niet kopen. Kost ook weer energie en ik denk dat ik 'm niet nodig heb en laat alles op 12V.
5. Bekabeling ligt er al, overal van dat xmvk spul.

Wensen qua verbruik:
1. Koelkast draait momenteel op gas en waarschijnlijk laat ik dat voorlopig zo. Als niet, dan wil ik die op een aparte installatie zetten, met eigen paneel, accu en LSR.
2. Leesledjes 2x
3. Laptop 1-2x
4. Smartphones opladen 3x
5. Klein radiootje

Heb afgelopen weekend even gekeken naar het systeem. Vragen waar ik nu mee zit:

1. Bij meting geven de zonnepanelen op de kabel 1V aan (?). Als ik de pennen erop of eraf zet, zie ik heel kort een waarde 10.4 14.2 12.8 enz. Het wisselt steeds.
2. Overige waardes gemeten op de LSR:
- Solar: 1
- Battery: 8.4
- Load: 5.7
Volgens mij is dit niet helemaal goed?
Waar is de "Load" aansluiting voor?
3. LSR lijkt me (deels) kapot. Heb het kapje eraf gehaald en zie ergens een verkoold plekje. Hoe weet ik nu welk model/type LSR op de Shell zonnepanelen hoort? Of maakt dat niet uit? Zoals gezegd weet ik de Wp afgifte niet.
4. Ik heb een gebruikte 2 groeps zekeringenkast liggen. Kan ik die gebruiken om het systeem te zekeren? Ik zie namelijk nergens iets van zekeringen. Slechts bekabeling, de zonnepanelen en de laadspanningsregelaar. Vrij sober allemaal.
5. Hoe kan ik checken of de LSR goed is?
6. Idem voor de zonnepanelen

Accu heb ik over een week en dan hoop ik meer duidelijkheid te hebben. Dank alvast voor de tips!





 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Hij zijn 72 cell panelen, dus volgens mij zou de open klem spanning zeker rond de 24V (gelijkspanning) moeten liggen. Dus zonder ook maar iets aangesloten, panelen in dag- of zonlicht. Meet even ZONDER de regelaar eraan, als die sluiting geeft meet je ook niets.

Heb je maar 1V, dan zijn ze echt kaduuk.
 

Charliefox

  • #3
Dank voor uw reactie. Ik ben vandaag even op de tuin geweest en heb één van de beide panelen van het dak gehaald. In de namiddagzon direct op de polen gemeten waar de blauwe en bruine draden op zitten. Zonder regelaar. Nog steeds 1 (?).

Vervolgens andere polen uitgeprobeerd en zowaar had ik opeens 13.2 volt. Ik weet zo gauw niet meer welke polen het precies waren, dat bekijk ik van de week weer. Kennelijk zat de boel niet goed aangesloten? Zou best kunnen, want we hebben de boel overgenomen zonder accu en lampen enz.

Weet iemand trouwens wat alle icoontjes op de polen betekenen, zoals bijvoorbeeld NC? En die rondjes?

Voltage zat zo rond de 12-13 en zakte omlaag zodra ik er voor ging staan. Lijkt mij niet voldoende om een 12V accu mee op te laden? Maar beide panelen samen leveren misschien wel voldoende? Of regelt de laadstroomregelaar nog iets, waardoor het voltage hoger wordt?

Kan iemand wat tips geven of advies? Ik wil de boel heel graag getest hebben en werkend, zodra de accu er is. En zeker zodra het tuinpark open gaat. Dank alvast.



 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Op volgorde van l naar r
Niet aangesloten.
Niets op aansluiten
Minpool
niets op aansluiten
pluspool.
 

Charliefox

  • #5
Dan blijven eigenlijk alleen maar 2 werkende polen over, waar de draden nu op zitten. Het gekke is alleen dat ik daar geen voltage op kreeg. Met een andere combinatie wel. Ik zal morgen nog eens precies kijken welke 2 ik nou had genomen, want daar kreeg ik die 13V op. Dank voor uw reactie.
 

Charliefox

  • #6
Zoals beloofd zou ik nog even kijken op welke polen ik nou wel spanning heb.

Ik vind het heel vreemd, maar het is alleen maar met de combinatie + en de pool er direct naast (de 2 linker polen op de foto). Dus uitgerekend met zo'n "Niets aansluiten" icoontje. Spanning rond de 13V, maar zakt snel terug naar 11-10V als de zon maar iets zwakker wordt.

Met de zwarte pen van de multimeter op één van de andere polen (en de rode pen op de + pool) krijg ik alleen maar die 1V.

Heeft iemand hier een verklaring voor? En ik zou het ook zeer waarderen als er iemand nog even naar mijn vragen kijkt in de eerste post. Ik kom er nog niet echt uit en het lijkt erop dat ik in het geheel niets heb aan deze installatie. Dus naast accu, laadstroomregelaar wellicht ook andere panelen kopen?

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Het zijn inwendig meerdere panelen parallel.
Je bent gewoon de helft van het paneel kwijt, en ik verwacht dat het niet meer goed gaat werken.Dit type paneel is 1 van de eerste series van midden jaren 90, die zijn op.
 

Charliefox

  • #8
Dank voor uw reactie. Wat bedoelt u met uw eerste zin precies? En met de helft kwijt bedoelt u dat ik een tweede paneel mis? Die zit nog op het dak.

Er zit een keuringssticker (control date) op de achterzijde van het paneel en daar staat inderdaad dec 1998 op. Maar lees net ook op div sites dat panelen meer dan 25 jaar mee kunnen?

Hoe test ik die dingen nou of ze nog goed zijn? Of is wat ik nu al doe de manier? En hoe test ik de laadstroomregelaar?
 

Charliefox

  • #9
Mede ingezet door de post van Hessie, zag ik vanmiddag opeens het licht.

De panelen blijken 24V! Op het www las ik iets over 36 versus 72 cellen, respectievelijk 12V en 24V. Omdat ik mijn multimeter op 12V had staan, kwam er telkens 1. te staan (met punt). En zoals ervaren elektrotechneuten weten (ik niet) betekent die punt "meetwaarde-buiten-meetbereik".

Dus de multimeter op 24 gezet en voila, normale waardes! Gewoon op de 'normale' polen, de + en de - pool, rond de 31V. Niet echt heel bizar, maar het werkt dus.

Nu nog een laadstroomregelaar aanschaffen. Heb me inmiddels wat ingelezen en ga voor zo'n MMPT ding, waarschijnlijk 20A.

Vraag:
Kunnen die 2 stuks 24V panelen van mij nu op een 12V AGM-accu? Uiteraard met (nieuwe) laadstroomregelaar er tussen.

En stel dat mijn panelen achteraf toch te oud zijn, zal ik dan een 12V of een 24V paneel aanschaffen? Voor welke situatie kies je welk voltage?

Hoewel ik momenteel in dit topic degene ben met de meeste posts, hoop ik desondanks toch nog op enige reacties. Ik ben helemaal nieuw met deze solar materie. Dank alvast.

Met vriendelijke groet,

Charliefox
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Een paneel levert alleen stroom en geen spanning, je laadregelaar moet dus de te leveren stroom van het panneel aan kunnen en de maximale openklemspanning.

de accu is afhankelijk van wat de laadregelaar nodig heeft(staat bij de klemmen voor de accu)

Welke spanning je nodig hebt hangt af van je benodide load spannning.
Accu en loadspanning moeten vaak dezelde zijn om verliezen te voorkomen.
 

Charliefox

  • #11
Vanmiddag met zon had ik liefst 41V op elk paneel! Volgens mij lang niet gek voor een 24V paneel? Er blijven vragen opdoemen over de materie. Zoals nu bijv de koppeling tussen de beide zonnepanelen.

De accu die ik aankomende week binnen krijg is 12V. Als één paneel 41V levert (met zon) leveren twee panelen dan het dubbele en dus 82V? En hoe schakel je die dingen? Parallel of in serie? Uiteraard heb ik wel een fotootje gemaakt voordat ik de bedrading los had gehaald afgelopen week, dus ik kan ze weer op dezelfde wijze koppelen.

En met alle respect voor de reactie van Headhunter, is het me nog niet duidelijk hoe dat dan werkt in combinatie met een 12V accu. Of regelt de laadstroomregelaar dat juist allemaal?

Bij het kopen van de MMPT regelaar kan ik uiteraard ook al mijn vragen beantwoord krijgen in de winkel. Maar het leek mij nou juist zo leuk om dat op dit forum uit te kunnen wisselen? Of is er simpelweg onvoldoende kennis aanwezig over autonome systemen? Ik zie namelijk wel ettelijke topics over netspanning aanvullende systemen.

In dat geval, als alles over een tijdje werkt, zal ik mijn bevindingen in dit topic updaten. Hebben anderen er ook nog wat aan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Je eerste fout: panelen leveren geen spanning, maar stroom.
Je openklemspanning meet je alleen als er geen stroom loopt.
Een laadregelaar of power point tracker gaat het paneel zo belasten dat deze het maximale vermogen uit het paneel haalt, trek ik nl teveel stroom uit het paneel dan gaat de weerstand in het paneel teveel verlies opleveren.
Een Tracker houd bij wat de ideale werkbelasting is voor dat paneel en gaat proberen altijd op dat werkpunt te blijven om een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

In serie of parallel?

Normaal zet je panelen in serie op een tracker.
De spanningen tel je dan bij elkaar (max openklem regelaar)
 

Charliefox

  • #13
Net even wat info gegoogeld en adhv de foto in mijn voorgaande posts, blijkt dat de panelen parallel geschakeld waren. Plus op plus en min op min. Geen idee waarom dat zo gedaan is.

Hoe dan ook, bij de aanschaf van zo'n MPPT laat ik me uitgebreid adviseren hoe het nou precies zit met mijn 2x 24V panelen, serie of parallel en de 12V AGM accu die ik dan heb. Ook over de xmvk kabel die overal is aangelegd en het feit dat nergens iets gezekerd is. Ik vind het best lastige materie en kom tot nu toe niet echt verder. Dank Headhunter voor je bijdrages.
 

Charliefox

  • #14
Inmiddels al "iets" verder, met de nadruk op "iets". In feite eigenlijk bijna alles zelf moeten uitzoeken middels uren lang googlen, bellen en bij aankoop van de MPPT regelaar ook het eea gevraagd. Heb nu de Tracer 2215BN regelaar en ben vanmiddag bezig geweest met de installatie.

Panelen (2 stuks) worden, in tegenstelling tot voorheen, in serie geschakeld (ivm de MPPT regelaar).

Kan een ervaren solateur zich aub buigen over bijgaande schets en foto's. Heb ik het nou goed gedaan? Schematisch is in serie of parallel schakelen me wel duidelijk. Maar eenmaal op het dak, met ook nog de panelen op de kop (dozen zitten immers aan de achterkant) vind ik het als leek toch knap ingewikkeld.

Klopt het dat ik bij in serie schakelen op één draad een lasdop moest plaatsen? Want anders zat ik met een hele lange kale VD-draad die buiten de dozen om moest lopen.

Oh ja, en maakt het nog wat uit of de zekeringen in de plus of de min draad komen?





 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Locatie van de zekeringen maakt niet uit de stroom is de + is altijd gelijk aan de van de -.

De lasdop klopt ook al had je daar ok de NC klem voor kunnen gebruiken, het is prima zo.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu