Antieke ledlamp voorzien van schemerschakelaar?

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #1


Ik heb een redelijk antieke/ oude lamp hangen in de achtertuin van een ruim 100 jaar oud huis. Ik zou graag verlichting hebben die de gehele nacht blijft branden. Nu weet ik dat er led-lampen zijn met een schemersensor, alleen vraag ik me af of dat gaat werken icm het gele glas? Het is namelijk best wel getint.
Welke andere opties heb ik nog meer?
De lamp zit op een schakelaar aangesloten op de binnenmuur.

Ik zou graag een lamp hebben die de hele nacht aanblijft, uiteraard bij voorkeur led, vandaar mijn keuze.
Merken of webshops hoef ik niet te zien, maar ik vraag me af wat de mogelijkheden zijn.
 

No Hands

  • #2
Ik zou gewoon zo eenlampje kopen en proberen. Werkt het niet stuur/breng je het weer terug. Maar ik denk dat het niet werkt.
Kun je geen losse sensor plaatsen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
En anders koop je een losse schemerschakelaar, die je op de muur bevestigt. Let er wel op dat je er een neemt met een relais, anders kan ie de LED-lamp niet correct schakelen.

Je maakt in dat geval de kabel los in de armatuur en voert die de schemerschakelaar in. Omdat de schemerschakelaar bij voorkeur hoger dan de lamp moet hangen kun je het hele stuk snoer benutten. Het licht van de lamp moet namelijk niet of zo weinig mogelijk in de sensor van de schemerschakelaar komen.

Tussen schemerschakelaar en armatuur komt dan een nieuw stuk snoer.

Als je dat zo wilt maken kan ik je een merk/type schemerschakelaar noemen dat een relais heeft. Daar heb ik er zelf 3 van in gebruik. Doe ik dan per PB. Stuur me maar even een Persoonlijk bericht (onderaan dit bericht klikken) als je dat wilt weten. :wink:
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #4
@ no hands, zo'n lamp is al snel meer dan een tientje, en de meeste bouwmarkten hebben ze niet liggen, online aanbod is genoeg, maar dan zit je met verzenden...

@ Kees, dan heb ik dus ook een schemerschakelaar op de buitenmuur hangen, dat ziet er dan ook niet zo mooi uit vrees ik.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Volgens mij valt dat lelijke wel mee hoor. Kastje van 10 cm hoog, 7,5 cm breed en 4 cm diep. Te koop in wit of zwart (wit valt op deze muur het minst op).

Voordeel is dat je standaard lampen kunt gebruiken en ook met sterkte van de lamp kunt experimenteren. bevalt een lamp niet, dan gebruik je hem ergens anders in huis...

Maar het is jouw keuze. :wink:

Er bestaan trouwens ook nog inbouw schemerschakelaars. Daar moet je dan in het armatuur wel plaats voor hebben en meestal hebben die juist géén relais. En de kunst is natuurlijk dat op een veilige manier te monteren. Terwijl je daarvoor in het armatuur zult moeten boren en dat is dan weer zonde daarvan, vooral als het geen succes is. Dit armatuur leent zich er volgens mij niet echt voor.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Je kan die schemerschakelaar op een onopvallende plek zetten, bijvoorbeeld onder de dakgoot.

En als je er toch mee aan de gang gaat is het ook veel mooier om het snoer door de horizontale pijp onzichtbaar naar binnen te voeren in plaats zoals nu met die lus buitenom.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #7
Ik denk dat ik eerst maar eens die lamp van de muur ga halen. het is namelijk niet mijn lamp, maar van m'n schoonouders. die stond op de nominatie om de bak in te gaan maar dat vond ik zonde, vandaar dat ik hem nu ga redden. waarom de kabel niet binnendoor en in de voet uitkomt is mij ook een raadsel.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
De ontbrekende lagers in de bovenste twee fitsen mogen er ook wel in.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Scherp gezien :wink:
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #10
Scherp gezien, maar niet nodig. Deur gaat eruit.
 

Ledstrip

  • #11
- volledige buitenlamp vervangen
- losse sensor plaatsen
- schakelaar binnen vervangen voor stopcontact en dan buitenlamp daar aansluiten met tijdschakelaar of een stopcontact schemerschakelaar
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu