Aantal nieuwe groepen bijplaatsen

Edwin88

  • #1
Beste allen

Ik ben heftig aan het klussen in een woning uit '68, waarbij we onder andere een nieuwe keuken laten plaatsen.

Nu waren er in de oude situatie maar 1 stroomgroep voor de gehele keuken, plus een kookgroep via een gammele perilex. Daar wij overgaan op een gasfornuis heb ik deze kookgroep inmiddels verwijderd en heb door de (goed toegankelijke) kruipruimte 5 nieuwe YMVk-mb kabels getrokken en deze door de vloer via PVC pijpjes geleid.

Ook ben ik bezig de rest van de (oude) electra kabels te vernieuwen waar nodig en overal in huis de stopcontacten te voorzien van aarde. Alle plafonds zijn er nu uit dus ik kan er goed bij, dat gaat prima.

Nu kom ik echter op een punt waar ik minder ervaring mee heb; de meterkast zelf en de groepen. Hier zitten momenteel 5 groepen + kookgroep, waarvan 1 groep niet aangesloten.

Hiervan zat het vrij scheef verdeeld, de keuken had bijvoorbeeld maar 1 groep en draaide ook nog 2 slaapkamers en de zolder en de buitenverlichting..

In de nieuwe situatie komen er een groter aantal groepen:
- schuur + vloerverwarmingspomp + meterkast (YMVK-mb en YMVK-as kabels)
- huiskamer + slaapkamer + zolder cv hok (VD)
- gang + wc + trapkast + overloop + badkamer + zolder overloop (VD)
- keuken verlichting + afzuigkap + zonnescherm + WCD boven aanrecht (1) (VD)
- WCD boven aanrecht (2) (YMVK-mb door kruip)
- keukenboiler (YMVK-mb door kruip)
- vaatwasser (YMVK-mb door kruip)
- oven (YMVK-mb door kruip)
- koelkast + WCD boven aanrecht (3) (YMVK-mb door kruip)
- studeerkamer + slaapkamer + zolderkamer (VD)
- wasmachine zolder (VD, nog aan te leggen)
- droger zolder (VD, nog aan te leggen)
- buitengroep door kruipruimte, omhoog in de keuken en hier door de buitenmuur (YMVK-mb). Hier komt vooral tuin-verlichting bovengronds (door slagvaste grijze buis)

De electra groep is een Holec behuizing met niet heel veel extra ruimte, hier zal dus wellicht een tweede groepen behuizing bij moeten.


In de meterkast komen op dit moment alle groepen binnen via PVC leiding+VD of YMVK kabels, het meerendeel van de nieuwe kabels zijn nog niet aangesloten.
Ik was van plan een aantal nieuwe automaten aan te schaffen (incl aardlek) en deze in de bestaande behuizing te monteren in plaats van de oude automaten, en een extra gelijksoortige behuizing er naast te hangen op de plek van de kookgroep (deze gaat dan weg).

In de kelder zit naar wat het lijkt een koperen aardepin aangesloten naar de meterkast. Deze zat ook aangesloten (vanaf de aardepin) naar de waterleiding, alleen is deze vervangen door kunststof leiding. Moet ik deze opnieuw aan de waterleiding monteren (de bovenverdieping is nog wel koper)?


Zou ik nog wat groepen kunnen combineren door ze samen op 1 automaat te zetten, of is de hoeveelheid groepen op dit moment goed? Ik heb het idee dat er wat veel zijn geworden, en die dingen zijn redelijk duur.

Zijn er nog specifieke dingen waar ik op moet letten bij het aanschaffen van de groepen units? (ik wilde deze ergens online zoeken en bestellen of halen bij de bouwgroothandel)


* ik weet dat de stroom er niet af was op de foto, deze foto is gemaakt toen een bevriende elektriciën wat metingen aan het verrichten was.
 

Trabbit

  • #2
- Ten eerste je hebt zo te zien een 3 fasen aansluiting. Hier moet je ook goed letten op de groepenverdeling over de fasen, dus dat je de groepen zo plaatst dat over het algemeen elke fase ongeveer even zwaar wordt belast.

- Als je zelf nog lang van plan bent te gaan wonen in dit huis zou ik een hele nieuwe kast samenstellen en plaatsen.

- Die automaten toch niet zo duur? Vaan a-merken rond de 10 euro per automaat. Je moet gewoon b16 automaten hebben en 4p aardleks (als je een 3-fasen aansluiting hebt).

- Ik zie geen aardlekschakelaars. Je moet per vier goepen een aardlekschakelaar hebben. Je hebt dan de 4p 30ma nodig. Die zijn wel vrij kostbaar (rond de 50 euro).

- Twee groepen (is dan dus 1 groep) mag je achter 1 automaat zetten, als de draden even dik zijn en de automaat hiervoor geschikt is (meestal wel). Houd er wel rekening mee dat de groep op 16A is afgezekerd, dus combineer niet de droger en wasmachine achter 1 automaat.

Ik mag hier geen merken etc noemen vandaar het abstracte antwoord.

Als je een bevriende elektricien kent waarom leg je deze vragen niet bij hem neer?
 

Peter_H

  • #3
Je wilt nu 13 groepen gaan gebruiken, ik zou het terugbrengen tot 11. Dat kan mooi op 3xALS en dan heb je nog 1 groep reserve.
Past ook precies in een standaard groepenkast van 24 modules. Ik zou inderdaad een nieuwe groepenkast kopen zoals Trabbit al aangeeft.
Het lijkt er inderdaad sterk op dat je een 3 fase aansluiting hebt, vraag dit voor de zekerheid toch even na bij je netbeheerder.
4 polige ALS-en zou ik niet gebruiken, dit wordt zelfs afgeraden voor 2 polige automaten in de nieuwe NEN1010. Je hebt ze alleen nodig bij krachtgroepen. Een kant en klare kast met 4p hoofdschakelaar, 3xALS (2 polig) en 12 eindgroepen lijkt me het meest geschikt.
Groepen 2+5 en 9+10 zou je kunnen samenvoegen.
Let er verder ook op dat je de verlichting verdeelt over de ALS-en.
Als je toch bezig bent kun je meteen de oude kleuren draad vervangen.
De waterleiding moet je aarden op de plaats waar hij overgaat in koper.
 

Trabbit

  • #4
Peter_H schreef:
4 polige ALS-en zou ik niet gebruiken, dit wordt zelfs afgeraden voor 2 polige automaten in de nieuwe NEN1010.
Waarom wordt dit afgeraden? Los daarvan heb je gelijk dat 2 polige logischer zijn.
 

Peter_H

  • #5
De reden moet ik je helaas schuldig blijven. Bij de laatste versie van de NEN1010 was het zelfs niet meer toegestaan, maar in een aanvulling hierop is het omgezet naar een adviespunt.
Er zal hier vast iemand zijn die de achterliggende gedachte kent, daar ben ik zelf ook wel benieuwd naar.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Er zijn mooie standaard systeemaksten met een bus-board. 12 groepen, 3x AL en 1x hoofdschakelaar. Scheelt een hoop puzzelwerk.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Trabbit schreef:
- Ik zie geen aardlekschakelaars. Je moet per vier goepen een aardlekschakelaar hebben. Je hebt dan de 4p 30ma nodig. Die zijn wel vrij kostbaar (rond de 50 euro).
En de 3 automaten rechts dan?

Je moet helemaal geen aardlek per 4 groepen hebben, je kunt ook gewoon de automaten gebruiken als rechts op de foto.
Dit heeft als grote voordeel dat als er ergens een storing ontstaan niet meteen je halve woning zonder spanning zit maar alleen de automaat uitvalt waar de storing in zit.
Daarnaast zijn ze ook nog eens veel handiger in gebruik, want wij weten wel hoe je een storing op moet zoeken (dat hoop ik tenminste voor je) als de aardlek van 4 groepen is uitgevallen, maar of moeders of 1 van de kinderen dat ook weet hoe ze de verwarming ondanks de storing in een andere groep weer aan krijgen, terwijl jij onbereikbaar op het werk bent, is maar de vraag.
Zijn de 3 getoonde automaten nog goed en zou je naar 11 groepen gaan dan heb je al 3 automaten met aardlek en heb je er nog 8 groepen waar je wel een aardlek voor nodig hebt en ipv. 3 aardlekschakelaars er maar 2 nodig.
Maar je kunt ook meer van dit soort automaten kopen met ingebouwde aardlek (is wel duurder) en dan heb je helemaal geen afzonderlijke aardleks nodig.
Voordeel hiervan is dat als er dan iets gebeurd alleen die groep er uit klapt en de rest gewoon blijft werken.

suc6

Gerrit
 

Trabbit

  • #8
Ik ging van de nieuwe situatie uit en dan heb je dus aardlekschakelaars nodig of aardlekautomaten al is dat minder gebruikelijk als je een nieuwe kast plaatst. Persoonlijk zou ik geen aardlekautomaten nemen veel te duur (kost circa 2,5x meer) en niet nodig.

Die oude hergebruiken zou ik niet doen. Ik ben al vaker oude aardlekschakelaars tegengekomen die niks meer deden. In dit geval kost het ook niet heel veel meer.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Ik denk dat het gebruik van aardlekautomaten wel toe zal gaan nemen.
Ik heb bijv. de nieuwe regels gezien voor het aansluiten van een beveiligingssysteem. Daarbij wordt het straks verplicht om deze op een bij voorkeur afzonderlijke eindgroep aan te sluiten maar welke niet op een aardlekschakelaar zit waar nog meer eindgroepen achter zijn aangesloten.
In feite blijven dan alleen nog maar aardlekautomaten over waar je een dergelijk systeem achter aan mag gaan sluiten.

Maar is 2,5 keer zo duur niet wat erg ruim ingeschat?
Een goede aardlek met 4 eindgroepen kost rond de 400 euro (excl. BTW), 4 losse aardlekautomaten van hetzelfde merk kosten 480 euro (excl. BTW) dus dat is maar 20% duurder ipv. de genoemde 250%
Over 12 groepen ben je dan ongeveer 240 euro duurder uit en op de totaalprijs van de meterkast is dat verschil mij die 240 euro het comfort en gemak meer dan waard. Zou die kast 20 jaar meegaan dan heb je het over slechts 12 euro per jaar.
Denk dat de meeste van ons wel eens slechtere investering doen.

suc6

Gerrit
 

Trabbit

  • #10
Ik weet niet welke aardlek en installatie automaten jij dan neemt, maar 400 euro ex? Duurder merk 11x 12 euro is 132 euro, 3 aardleks 57 euro ex van zelfde merk 171 euro. Samen 303 euro.

11 aardlek automaten ex BTW 11x58 is 638 euro.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Ik heb het over merk spullen zoals je die nu ook in de kast op de foto ziet zitten.

Ik heb er nl. toch wel een beetje vreemd gevoel bij om zo'n ding van 120 euro te gaan vergelijken met één van 12 euro. Niet dat die van 120 euro dan ook meteen 10 x zo goed is maar er zal zeker verschil in zitten.

Voor mij is dat hetzelfde als met droge ogen beweren dat een luxe middenklasser auto precies hetzelfde is als bijv. een fiat panda.
Immers bij die panda zitten er ook 4 wielen onder, deuren er in, motorkap, achterklep, ramen, motor en wat ander spul als lampen, stoelen enz,.... allemaal precies hetzelfde als die in die middenklasser van 55.000. :shock:

suc6

Gerrit
 

Trabbit

  • #12
Ik over H*g*r is dat slecht? Dan nog vergelijk ik de prijzen van onderdelen binnen 1 merk
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Ik had het over hetzelfde merk maar dan een complete set bestaande uit aardlek en 4 automaten wat al samengebouwd is en je zo in je kast kunt klikken of losse aardlekschakelaars.

Maar je koopt dan wel erg goed in want mijn leverancier heeft ze niet voor de prijzen die jij noemt en dan zelfs nog niet netto inkoop.

suc6

Gerrit
 

Edwin88

  • #14
Bedankt voor al het advies.

Ik heb uiteindelijk een kant en klare kast besteld met daarin 12 standaard groepen achter 3 ALS's, waarbij ik de hoofdschakelaar heb weggelaten (deze heb ik immers al).

Het is inderdaad een 3 fase aansluiting, dit staat zowel op de meter als op de hoofdschakelaar.

Ik spreid de lichtgroepen over de fasen (en dus over de ALS's), zodat bij uitval niet al het licht weg valt.

Voor zover nuttig vervang ik tevens de oude bedrading, de gang/hal/overloop/zolder is echter al geaard en die laat ik dus in de oude kleuren. De overige heb ik inmiddels opnieuw getrokken en afgemonteerd met kwaliteit lasdoppen.

Ik heb ook nog even bedacht om de oude kast te herbruiken of automaten te herbruiken, maar gezien de moeite die het kost ga ik toch voor een kastsysteem met modules die wat makkelijker in het gebruik zijn.
Ook is de tijdswinst met een voor bedrade kast fijn; binnenkort komt de stukadoor en dan moeten alle plafonds er weer in zitten.

Verder probeer ik zoveel mogelijk de zware groepen te verdelen, en zeker in de keuken na te denken over welke automaten ik wellicht tegelijk wil gebruiken bij bijvoorbeeld koken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu