Normering flexibele elektro buis

Spolom

  • #1
Voor onze nieuwe elektrische installatie wil ik een tussen de meterkast en de groepenkast nieuwe VD draden trekken. Het gaat hierbij om een 3x25A aansluiting en 5x 6mm2 vd draden. Ik zou graag deze door een 25mm flexibele buis willen trekken ipv 2 buizen van 19mm. Op de buis die ik op oog heb, zitten de volgende normeringen Klassifizierung 3321 / VDE 0605 / DIN 61386. Na wat googelen heb ik begrepen dat deze geschikt zou moeten zijn voor elektroinstallaties tot 1000V en dus goed genoeg voor het beoogde. Ik wil het er echter later niet weer uit moeten trekken omdat het niet correct is en krijg dus graag vooraf wat expert advies.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Hoe lang worden deze kabels? Indien langer dan 3 meter, moet je ze voorzekeren met een selectieve zekering (3x16 dus). Je eindgroepen worden dan 6A. Lijkt me nogal een kansloze missie...

Sowieso zou ik ymvk gebruiken voor dit soort klussen, en dan eventueel in een buis om het strak te maken.
 

Spolom

  • #3
Bedankt voor je response Hessie,

De meterkast bevindt zich in de gezamenlijke ruimte op de begane grond en de groepenkast in ons appartement op 3e verdiep. Afstand ongeveer 20 meter.

Kun jij trouwens uitleggen waarom de rating dan van 25A teruggaat naar 16A? Wij hebben nl. de 3x25A wel nodig ivm nieuwe keuken uitrusting.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Als de kabel tussen de hoofdaansluiting en de meterkast langer is dan 3 meter, moet deze selectief zijn voorbeveiligd. Selectief op 3x25 is 3x16. De eindgroepen moeten weer selectief zijn op de 3x16. Dit is dus geen haalbare situatie.

In de praktijk is het dus handiger de meter te laten verplaatsen naar boven (=duur!!!) of de groepenkast beneden te plaatsen, en per groep naar boven te gaan.

Kun je anders eens een foto maken van de huidige situatie beneden? Is het wel een hoofdaansluiting, of krijg je een 3x25 groep aangeboden uit een grote verdeler?
 

Spolom

  • #5
Het is 100℅ zeker een hoofdaansluiting van 3x25A met daarna de meter en daarna een schakelaar van 63A.

Misschien is dit een dom voorstel maar is het een mogelijkheid om de hoofdaansluiting te upgraden naar 3x35A en dan selectief voor te beveiligen naar 3x25A. Kan ik in de groepenkast dan zekeringen van 20A gebruiken of alleen maar 16A?

Of moet ik het gewoon helemaal anders aanpakken en de groepenkast in de meterkast laten plaatsen en dan 9 buizen van 10 tot 20 meter naar boven trekken voor de verschillende groepen? Deze laatste optie wordt wel erg omslachtig en kost veel werk en materiaal. Daarnaast wil ik de groepenkast graag in ons appartement hebben en niet 3 verdiepingen lager.

De meterkast laten verplaatsen ben ik momenteel geen voorstander van omdat dat waarschijnlijk nog veel duurder wordt.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Ik begrijp goed dat beide opties (meter laten verplaatsen of groepen allemaal naar beneden brengen) niet handig zijn.

Wil je 100% volgens de regels, dan zijn dat de enige oplossingen. Of inderdaad verzwaren naar 3x35, maar dat kost je FLINK extra vastrecht.

Persoonlijk zou ik er voor kiezen in dit geval de selectiviteit beneden te laten voor wat het is, dus de kabel met een C25 automaat op de hoofdschakelaar aansluiten. Gevaarlijk is dit absoluut niet, het enige is dat in geval van een harde sluiting in de kabel ook de hoofdzekeringen zullen springen.
 

Spolom

  • #7
Bedankt voor de uitleg Hessie. Ik denk dat het mij nu wel duidelijk is.

Een vraagje nog. Als ik niet selectief voorbeveilig kom ik dan nog wel door de inspectie omdat dit niet 100℅ volgens de regels is?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Daarop is het antwoord heel eenvoudig:

Wij geven hier geen adviezen die (duidelijk) niet volgens de regels zijn! :?

Ik kan je alleen dit zeggen:

Indien je niet selectief beveiligt loop je kans op hoofdzekeringen die eruit gaan terwijl dat niet zou moeten. Wanneer een inspecteur dat bemerkt kan het duur worden.

Het andere risico bij verkeerd afzekeren is brand. Dat vindt de verzekering niet leuk en betaalt in zo'n geval geen cent!

Dus linksom of rechtsom: je schiet er niets mee op als je het niet volgens de regels doet...
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
Technisch gezien geeft niet selectief afzekeren geen verhoogde kans op brand. Maar of de verzekeraar het daarmee eens is? Dat is maar de vraag.
 

Spolom

  • #10
Bedankt voor jullie input. Ik heb nu genoeg informatie om de correcte beslissing te nemen.
 

Andre69

  • #11
Het afzekeren van de kabel vanaf de hoofdschakelaar kan je beter met een B25 doen. Dan heb je toch nog enige selectiviteit tov de hoofdzekering. De kans dat deze klapt bij een volle sluiting wordt daarmee kleiner.

Groeten André
 

Spolom

  • #12
Beste Hessie,

Na het doornemen van het elektrische situatie schema dat die kennis voor mij had opgesteld is er toch nog een vraag opgeborreld.

Ik heb namelijk besloten om naar 3x35A overstappen (duurder in vastrecht, maar wel groepenkast op onze verdieping). Dan kan ik selectief voorselecteren naar 3x25A achter de meterkast en 16A automaten gebruiken in de groepenkast.

Er was echter ook voorzien een aparte verdeeldoos in de keuken te plaatsen (omdat hier zeer veel grote verbruikers zitten (inductie (10kW), espresso, combimagnetron, oven etc).

Deze keukenverdeler was echter in het groepenkast schema achter een C25 automaat geplaatst. Ik begrijp nu van selectief voorbeveiligen dat dit helemaal niet kan (max C16 bij kabellengte van max 3 meter) en dan kan ik nog maar 10A gebruiken in de keukenverdeler.

Is het nu dan maar het beste om van de keukenverdeler af te zien, deze eenvoudig weg te integreren in de groepenkast en van daaruit de kabels te trekken naar de keuken?

Ter verduidelijking heb ik ook nog het situatieschema hier toegevoegd.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #13
Ik zou na de meter/hoofdschakelaar 2 B25 4 polige automaten plaatsen. Eén tbv de groepenkast en één tbv de keuken verdeler. Moet je dus wel 2 kabels aanleggen van min 5x4mm2. Dan haal je tenminste ook het maximale uit je 3x35A aansluiting.
 

Spolom

  • #14
Dat idee bevalt mij inderdaad een stuk beter. Dan lopen een stuk minder kabels tussen mijn groepenkast en mijn keuken en als er een automaat in de keuken afslaat kan ik hem daar ook weer inschakelen.

Tx voor de input Sxnder!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu