Nefit Topline 0y melding

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #21
OY hangt samen met de gemeten aanvoer- en retour temperatuur en het verschil daar tussen. Beginnen dus met deze twee sensoren.

Verder heeft ook een bedrijfscode een subcode. Niet alleen de vergrendelende codes.

Zou zelf beginnen met de aanvoersensor.
 

Joostm

  • #22
Wow, dat is een snel antwoord! Dank! Ik heb nog geen subcodes voorbij zien komen, maar ga eerst proberen die 0y weer 'op te wekken' en dan extra goed kijken. En de aanvoersensor doormeten (etc.).
 

Joostm

  • #23
Aanvoer/retour/boiler/safety/retour sensoren alle gemeten en in orde (het was zo makkelijk dat ik ze maar meteen allemaal heb gecheckt).

Na herstart is alles nu normaal (details verderop).

Grote vraag blijft nog steeds waarom voorheen na warmwatervraag de cv blokkeerde. Het was toen wel veel kouder. Ik ga het komende week aankijken en meld me wel weer als er opnieuw een probleem is (al blijft dan weinig anders over dan defecte UBA?).

In ieder geval hartelijk dank voor het meedenken!
===
Details ter vastlegging: na herstart werd eerst warmwater voorraadvat op temp. gebracht, daarna naar verwarming overgeschakeld (3-wegklep verandert correct van positie, ook juiste aanduiding op display, pomp werkt, aanvoer en -na enige tijd- retour worden warm). 0y verschijnt wel weer na verloop van tijd (zonder subcode), maar dat heeft te maken met weinig radiatorinhoud (goede kans dat dit al heel lang het geval is geweest). Na verloop van enige tijd verdwijnt 0y weer en wordt er weer verwarmd. En na afronding verbouwing zal dit waarschijnlijk niet meer optreden. Warmwatervraag: verloopt ook correct, inclusief daarna terugschakeling naar verwarming. Kortom: er is niets verandert en het lijkt toch weer normaal te werken. Reden storing dus vooralsnog een raadsel.
 

Joostm

  • #24
Het probleem heeft zich na een paar dagen van probleemloos functioneren (zowel ww als cv) opnieuw voorgedaan. Situatie: pomp draait, maar 3-wegklep blijft staan in verkeerde positie, beweegt na eerste herstart ook niet. Dus wordt ipv cv het ww verder opgewarmd, terwijl er een cv symbool in het display staat. (3-weg klep zelf is OK) Dan begint het dus wel degelijk op een UBA probleem te lijken of is er nog een andere optie? Kunnen sensoren ook stuk zijn, terwijl ze correct doormeten? UBA opengemaakt: geen zichtbare gebreken (d.i. geen uitgelopen of 'dikke' condensatoren o.i.d.). Na de inmiddels gebruikelijke 'reset' alles weer OK. Nog tips iemand?
 

Joostm

  • #25
Ik zie nog een optie in het Onderdelenboek:
7746900318 Printplaat driewegklep (boven/voor de UBA gemonteerd)
Als deze defect is kan dat mogelijk ook de boel verklaren. Iemand enig idee hoe dat ding te testen is? Of wat het precies wel of niet doet?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #26
Hoe heb je de aanvoer- en retoursensor doorgemeten?
 

Joostm

  • #27
Ketel op temp. gebracht, daarna uit, sensor losgekoppeld, sluiting naar aarde niet aanwezig en weerstandswaarde globaal vergeleken met de tabel.

Dat is OK? Of weet je nog iets hoe ik het kan testen?
Jij zit dus toch aan de sensoren te denken?

Wat denk je van dit: probleem treed op als ketel erg heet is geweest (gisteren was het weer erg koud en vorige keren waren ook steeds erg koude nacht), dus dan wellicht toch probleem met electronica of print?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #28
Je zou kunnen kijken of er een Nefit installateur bij je in de buurt zit
Met een Nefit sleutel kan je de laptop aan sluiten op de ketel laten loggen en zo de storing op sporen.

Vr Gr en succes ermee
 

Joostm

  • #29
Dat is zeker een idee.

Herformulering probleem:
de dwk wordt soms -na hogere temperaturen- niet omgezet naar cv vanaf ww (andersom altijd wel), terwijl de ketel 'denkt' van wel (verwarmingssymbool) en dus per abuis warme water opwarmt ipv cv (en uiteindelijk met foutcode stopt). De driewegklep is zelf niet defect (pomp evenmin). Na afkoelen/herstarten is alles een aantal dagen weer normaal.

Meest waarschijnlijke (na wat denkwerk) is wellicht toch dat de dwk-stuurprint defect is en dat heeft die tool vast niet door.
 

Joostm

  • #30
Cvolieboy schreef:
Met een Nefit sleutel kan je de laptop aan sluiten op de ketel laten loggen en zo de storing op sporen.
Het probleem is dat de storing niet zelf op te wekken is en maar eens in de paar dagen voorkomt. Dan is er ook geen blokkerende storingscode, want de ketel 'denkt' dat alles OK is. Het is dus ook zeer de vraag of er iets in het logboek van de ketel staat. Je zou eigenlijk vlak voor het ontstaan van de storing moeten loggen, maar ik denk niet dat een installateur zo'n ding een paar dagen laat staan... Als ik in staat ben de storing 'op te wekken' wordt het misschien een ander verhaal.
 

Joostm

  • #31
Nog steeds (af en toe) hetzelfde probleem, maar inmiddels zo goed als zeker uitgesloten dat er iets aan UBA of dwk-print aan de hand is (tests om te zien of de dwk aansturing normaal reageert in alle gevallen zijn geslaagd en diverse metingen idem), wel voltage iets aan de lage kant: dikke 38V ipv 40V.

Het lijkt er nog het meest op dat de dwk teveel fysieke weerstand heeft nadat het sww langdurig wordt opgewarmd: de dwk blijft in de verkeerde kant staan (maar de print probeert de dwk wel in de goede stand te krijgen).
Heeft iemand ooit meegemaakt dat de body van de driewegklep dit gedrag veroorzaakt (art. nr. 7746900247 - dit is het deel zonder bewegende onderdelen)?
Uitzetting/krimp door veroudering??? Ziet er intern wel ietsje roestig uit, maar ik heb 'm goed schoongemaakt en zonder hoge temperaturen werkt dwk normaal (met hoge temperatuur niet goed te testen). Is er wellicht een advies voor een speciaal schoonmaakmiddel?

Nog even samenvattend: alleen bij hoge temperaturen bij langdurig sww gebruik weigert dwk terug naar cv te gaan. Andersom (cv naar sww) werkt altijd wél. DWK (zowel nieuwe als oude) zelf OK, van alles ontlucht, sensoren OK, etc.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #32
Wacht even, heb je toevallig overal in huis thermostaatkranen, of een zoneregeling? Als alle radiatorkranen dicht lopen EN het expantievat is verkeerd geplaatst (niet in de retour, direct onder de ketel) kan er ook drukverschil over de DWK ontstaan, waardoor deze moeilijk of helemaal niet omloopt...
 

Joostm

  • #33
Op dit moment zijn de zonekleppen nog niet in gebruik, maar wél beperkt aantal radiatoren met (te?) lage waterinhoud (ivm verbouwing). Expansievat zit in de retour, na een Spirotrap en terugslagklep; in aanvoer zit een Flamcovent. Maar drukverschil zou wel eens de oorzaak kunnen zijn: ik zie -uit mijn hoofd- bij SWW de druk tot 1-1,2 bar teruglopen en in cv stand dan zeg 1,4 bar. Dit zou ik nauwkeuriger in kaart kunnen brengen. Of de waterinhoud vergroten door extra radiator. Ik krijg het gevoel steeds op het verkeerde been te worden gezet... dus dank voor nieuwe denkrichting! (Expansievat overigens wél in retour, maar dat moet ook bij dit type ketel; Nefit heeft de dwk ook 'andersom' zitten.)
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #34
Terugslagklep? Waarom als ik vragen mag? En is dat een veerbelaste terugslagklep? Dat kan de oorzaak wel eens zijn.

Er hoeft trouwens echt maar 1 radiator een heel klein beetje open te staan, om dit drukverschil op te heffen. Tenzij de terugslagklep zit te etteren natuurlijk.
 

Joostm

  • #35
OK, waterinhoud dus geen probleem. Er wordt een warmtepomp bivalent bijgeplaatst en bij beide pompen komt er voor de pomp een terugslagklep om te voorkomen dat er in omgekeerde richting stroming kan plaatsvinden. Het zou wel eens een veerbelaste kunnen zijn: Watts EA type BB met 'kunststof keerklep module'. Ik geloof dat ik het nog niet helemaal snap van dat drukverschil. Het probleem deed zich in ieder geval wel pas voor na installatie van de terugslagklep (maar pas een tijd daarna en ook niet altijd).

Edit: ik moet even checken of dit inderdaad de keerklep is die gemonteerd zit of dat er toch een ander type zit (dit is een drinkwatertype).
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #36
Een gaatje van 1mm boren in de klep, en klaar ben je. Doe ik ook vaak in bypass ventielen, vanwege dezelfde reden.
 

Joostm

  • #37
OK, ik wacht maar even af totdat e.e.a. bij de volgende storing toch weer leeg moet (en ik wat tijd heb om alles los te halen...).

Dank!
Nooit gedacht dat het aan zoiets kan liggen...

Resultaat volgt t.z.t. hier ter afsluiting.
 

WouterJ5

  • #38
Joostm
Even een vraag over een probleem met de Nefit dat jij had in 2017.
Heb jij hier uiteindelijke een oplossing voor gevonden?
Ik heb namelijk hetzelfde probleem.
 

Joostm

  • #39
Het lag inderdaad aan de terugslagklep. Ik heb een type dat voor en na een aftapmogelijkheid heeft en daarmee is een 'kortsluiting' te maken. In andere types (of als je een lange dunne boor hebt) kun je een gaatje maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu