Oplichten bij aanraking

Skinamp

  • #1
Hallo,

mij is vaker overkomen dat een licht tintelen onstaat bij aanraking van onder stroom staande apparaten. Gaf ik mijn vrouw een kus op het waterbed terwijl ikzelf op de grond stond, werd ik enigzins geprikkeld :-) De metalen zijkant van m'n laptop geeft me tintelende vingers.

Bij beide gaat het om ongeaarde aansluitingen en is het probleem vaak te verhelpen door de steker een halve slag te draaien en weer in het stopcontact terug te plaatsen.

Nu echter heb ik een verlichte badkamerspiegel aan de wand gemonteerd, zo'n ding wat je kunt uittrekken en draaien, tweezijdig met verlichting welke in de badkamer is geplaatst.

Deze spiegel is met randaarde aangesloten op een bestaand stroompunt ook voorzien van randaarde. Vannacht in het donker raakte ik de metalen rand van de spiegel aan waarop de verlichting in de spiegel heeeeeeel weinig licht begon te geven !

Wat is hier de oorzaak van, wat kan ik ertegen doen en is het gevaarlijk in een natte ruimte ?

bij voorbaat dank voor eventuele antwoorden :!:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Laat je vereffening controleren.

Als een apparaat een geaarde stekker heeft MOET deze in een geaard stopcontact, dit omdat de fabrikant niet kan garanderen dat metalen delen niet onder spanning komen te staan en deze vaak een geaarde netfilter gebruikt waardoor ej juist spanning erop krijgt als aarding ontbreekt.'
 

Skinamp

  • #3
Steker zit in een randaarde stopcontact, dit stopcontact is aangesloten "blauw op blauw - aarde op aarde - bruin op bruin" op het standaard aansluitpunt wat gekoppeld is aan de natte groep in de zekeringkast.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Dan zou er geen spanning op mogen staan want zodra dat wel gebeurd zou de aardlek er uit moeten klappen.

Daarom wordt hierboven aangegeven om uw installatie te laten controleren want staat er wel spanning op dan is er iets met je aarde en/of aardleks aan de hand.

suc6

Gerrit
 

Skinamp

  • #5
Oké, laat ik dat nakijken, bedankt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu