Wasmachine en trekschakelaar

Waanders

  • #1
Onze wasmachine geeft plotseling geen teken van leven meer. Ik heb vandaag een paar keer de stroom eraf gehaald omdat ik aan het klussen was in huis. Zou het kunnen dat de trekschakelaar het daardoor begeven heeft (is al behoorlijk oud)? Of een zekering erin? Of heeft een trekschakelaar geen zekering? Ik ben niet heel technisch :?

Als ik de stekker van de wasmachine via een verlengsnoer in een wandcontactdoos steek gaan de lampjes van de wasmachine branden, dus het ligt niet aan de wasmachine.



 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
De foto's geven me geen goed gevoel: de kabel onder de trekschakelaar lijkt slecht en eronder staat een foto met een verlengsnoer-aansluiting :?
Een trekschakelaar heb je in een ruimte of installatie waar je geen stopcontacten mag hebben b.v. een badkamer. Hier dus ook geen verlengsnoer-stopcontact vast laten hangen.

Terug naar je probleem: schakelaar kan natuurlijk stuk zijn maar weet je zeker dat alle groepen weer zijn aangezet na het klussen? Een wasmachine heeft vaak een eigen groep.
Als u weet hoe u dit veilig kunt, kan vóór de trekschakelaar worden gemeten of je daar spanning hebt.
 

Waanders

  • #3
Dank voor je reactie!

De kabel vanaf de trekschakelaar is prima hoor, zie de zwarte kabel op de onderste foto. Het lijkt minder omdat er ductape op zit van het schilderen van de muur, schilder heeft er toen ductape als afplaktape op geplakt, is blijven zitten.

Wat betreft de verlengsnoer-aansluiting heb je een punt. Is door de leverancier van onze vorige wasmachine geplaatst, hij vond het vreemd dat er geen contactdoos was in de badkamer (...), vond het toen al vreemd maar ik dacht dat hij er wel verstand van zou hebben.

Afijn, snoer van de wasmachine zou dus direct in de trekschakelaar moeten? Helaas is de kabel daar net een centimeter of 10 te kort voor. Suggesties?

Zeker, alle groepen zijn weer aangezet.

Hoe kan ik dat meten? Ik heb een multimeter liggen, maar weet amper hoe dat werkt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Werking multimeter.

Aan de wasmachine een nieuw, langer, snoer monteren.
Snoer moet minimaal 3 x 1,5 zijn.
Vergeet de trekontlasting in de schakelaar niet.
 

Waanders

  • #5
Als ik gewoon een lampje in de stekker van het verlengsnoer steek doet die het ook niet. Zal dus wel de trekschakelaar zijn die vervangen moet worden.

Maar dan heb ik nog het probleem van het te korte snoer. Die kan ik gewoon vervangen? Zijn er nog bepaalde vereisten aan een snoer voor een wasmachine?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Snoer mag de vloer niet raken en moet minimaal 3 x 1,5 mm zijn, ook moeten de adres voorzien worden/zijn van adereindhulzen.
Is de zekering in de meterkast nog heel en staat de automaat in de meterkast nog wel in ?
 

@rie

Specialist Elektra
  • #7
Alsde trekschakelaar aan staat dan zou er een rood lampje in moeten branden. Werkt dat nog? Zoniet dan is de schakelaar verdacht.
 

Waanders

  • #8
Nee, lampje doet het al jaren niet meer. Wasmachine heeft het wel altijd gewoon gedaan, dus ik neem aan dat alleen het lampje stuk is.

@Jan, in de meterkast ziet alles er normaal uit:



Overigens las ik dat met een aardlekschakelaar een contrastekker geen probleem zou zijn.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Heb je die groene sticker ook gezien? "Deze aardlekschakelaar beveiligt alleen de "groen" gemerkte groepen". Dat is dus niet de hele installatie, jouw trekschakelaar zit waarschijnlijk achter een "witte" groep.

Mocht de wasmachine aansluiting toch achter een aardlekschakelaar zitten, dan zou je misschien een wandcontactdoos mogen plaatsen, ook nog afhankelijk van de badkamer indeling (afstand tot bad/douche). Een snoer met contrastekker is echter geen contactdoos. Er wordt ook netjes in de norm beschreven welk soort verplaatsbare leiding er in een badkamer mag worden toegepast, dat zijn uitsluitend leidingen met een rubber of PUR buitenmantel, niet jouw snoertje met PVC mantel.

In de reacties hierboven staat al hoe het wél hoort. ;)
 

Waanders

  • #10
We hebben de trekschakelaar vervangen en alles werkt weer correct :)

Bedankt voor de hulp allemaal.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu