Toiletraam dragende muur

Remco-

  • #1
Ik zit met het volgende. Er zit een ouderwetse constructie in het toilet voor ventilatie. Ik wil dit vervangen door een raampje 40 bij 60, dus iets breder dan wat er zit.

Het punt is dat dit een dragende muur is, met vrijwel direct erboven de oplegging van een perfora / nehobo holle bouwsteen vloer met doorvoeren voor leidingwerk. Het raampje zou ook iets omhoog moeten komen om mooi uit te komen in de buitenmuur (gelijke hoogte met het keukenraam). Hier heb ik een blauwe streep op de muur gezet ter hoogte van de bovenkant van het raampje.



Kan iemand inschatten of dit verantwoord is? En is een latei nodig?
Goed om te weten is dat de linkermuur van het toilet een stabiliteitswand is, en achter deze muur het trapgat zit. Dus het is m.i. wel een kritiek punt. Overspanning naar de tussenoplegging is 2,3 meter
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Kritiek punt is ook de inbraakgevoeligheid van deze raampjes, bij een groter raam is dat nog erger.
 

Remco-

  • #3
Klopt Jan, alleen ben ik daar in dit geval niet zo bang voor. Aan de andere kant is gelijk openbare weg (trottoir) waar een heel blok huizen vol op kijkt. Bovendien is het een draai kiep kozijn met veiligheidsbeslag, en is het binnenwerks nog geen 30 breed.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik zou een hardglas valraampje monteren in het oude kozijn...
 

Remco-

  • #5
Op zich een idee, maar ik heb het nieuwe kozijn al liggen. Bovendien is de huidige situatie aan de buitenkant ook geen gezicht..
 

Remco-

  • #6
Ik ben weer een stukje verder met dit verhaal. Ik heb de buitengevel opengemaakt en het kozijn erin gezet. Om ruimte te maken heb ik het kadertje naar binnen getikt. Ik ga dus niet hoger zitten, maar het kadertje moet er wel uit omdat het net te klein is.



Maak ik me onnodig druk en kan ik het er gewoon uit halen? Een mogelijke oplossing die ik zie is een sleuf slijpen boven het kadertje en daar een stalen hoeklijn tussen schuiven met wat dpc folie. Dan met wigjes een beetje opspannen en aan twee kanten wat ondersabelen. Dan hoef ik minder te hakken dan voor een betonlatei. Of eventueel een hoeklijntje in de dag met aan twee kanten een chemisch anker (voorkant loopt door, onderkant niet)
 

Remco-

  • #7
Toch nog even terugmelding. Ik heb een stempeltje onder de vloer gezet (voor de zekerheid) en toen het hout weggehaald. Vervolgens ruimte gemaakt boven het raam voor een betonlatei, en deze opgelegd en aangewerkt met krimpvrije specie. Over een weekje kan het stempeltje weg. Beter zo, dan later problemen :)

Bedankt voor het meedenken!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu