Mag een gas knel T-fitting achter een gipsplaatwand?

Charliefox

  • #1
Even doorbordurend op een eerdere vraag van mij. Ik blijf dus nu (verplicht) uitbreiden met hetzelfde merk.

Betreft ons tuinhuis / blokhut die we onlangs hebben overgenomen. Staat 15cm van de grond op tegels, rondom volledig open en geventileerd (zie foto, blauwe pijl). Dus m.i. is niet echt sprake van een kruipruimte cf bouwbesluit.

Er loopt nu vanaf de gasflessenkast, een Rehau Flex gasleiding 16 x 2.2 los onder de blokhut door, zonder mantel, ca 5m lang naar het keukenblok. Daar gaat de leiding verticaal omhoog achter de gipsplaatwand met isolatie. Achter die wand zitten nu al atakkingen naar 3 apparaten.

We willen onze gaskachel aansluiten. Wilde ik in het vorige topic nog een separate leiding aanleggen vanaf de gasflessen, wil ik 'm nu toch maar ergens aftakken van de reeds liggende leiding.

Het makkelijkst is onder de vloer. Er zit een inspectieluik, dus ik kan er zo bij. Maar onder de vloer is niet cf de normen, lees ik. Maar ja, blokhut staat toch los van de grond?

Aftakking wil ik nu maken nabij de overige aftakkingen. Die zitten over een lengte van ca 150 cm verticaal omhoog, achter een gipsplaat, die ik dan tijdelijk moet verwijderen.

Mag dit überhaupt? Als nee, zou ik dan ipv de gipsplaat een soort van afneembare houten plaat kunnen gebruiken? Bijv met magneten.

P.s. Wandkacheltje op de foto is tijdelijk.



 

Charliefox

  • #2
Haha, nog niet veel reacties gekregen hierop. Uiteindelijk met wat moeite zelf hier en daar wat nagevraagd, want de letterlijke tekst van de diverse NEN normen zijn alleen maar betaald te verkrijgen op het www Tenzij iemand hier de betreffende NEN-normen wil posten? Hoe dan ook, van horen en zeggen begrijp ik het volgende:

Koppelingen voor gas onder de vloer zijn uit den boze. Moeten bovenvloers aangebracht worden. Gasleiding moet door een beschermmantel die, waar de leiding door de vloer gaat, een stuk door de vloer moet steken.

Koppelingen achter een gipsplaatwand mag, mits de wand ter plekke demontabel is gemaakt en de spouw ventilerend is gemaakt, bijv mbv een roostertje. Demontabel maken ga ik doen met kastmagneten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Waarom niet vanaf de gasflessen een nieuwe leiding gelegd ?
Daarmee worden de risico's uitgesloten.
 

Charliefox

  • #4
1) Op de plek van de gemaakte aftakking zaten al 3 aftakkingen. Heb de 4e er bij gemaakt en door de vloer heen, onder het huisje door, naar de plek van de kachel geleid.

2) Ik wilde graag één gassysteem houden met daaraan gekoppeld één, mogelijk binnenkort, twee gasflessen. Een volle derde houd ik dan als reserve om te wisselen.

3) Risico's heb ik m.i. uitgesloten door het gebruik van gecertificeerd 'spul'. Die plastic gasleidingen zitten echt zo vast als een huis op de messing T-fittingen met de messing schuifhulsen. Gaat niet lekken.

Al met al was het weer een leuk uitzoekklusje. Niet dat ik nu gasspecialist ben, maar weet er iig iets meer vanaf dan een week geleden.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Volgens de beschrijving van Rehau is de gele gasleiding alleen geschikt voor niet vloeibaar gas.
De vraag is wat bedoeld Rehau hiermee te zeggen?

Ik weet niet of dat bij u het geval is, maar de voorschriften voor aanleg van propaan/butaan leidingen vallen onder een andere (veel zwaardere categorie) voorschriften en normen dan een aardgas leiding.

Normaal gesproken worden leidingen voor flessengas van koper of staal gemaakt en met flair verbindingen aan elkaar gezet i.v.m. met de hogere drukken die kunnen ontstaan bij defecten aan de regelaar.

Daar moet de achterliggende installatie minimaal aan kunnen voldoen.

Vr Gr en succes ermee
 

Charliefox

  • #6
Gelden deze voorschriften niet voor vloeibaar gas? Zoals in auto's, o.a. die van mij. Is een LPG-systeem (mengsel butaan/propaan). Tot aan de converter is alles inderdaad uitgevoerd met 6mm hoge druk koperen leiding met een "trompje" en wartel. Na de converter is het lage druk gedeelte in dampvorm.

Propaan uit de gasfles komt er sowieso in dampvorm uit, omdat de de vloeistofspiegel lager ligt dan de uitstroomopening. Mits fles rechtopstaand bevestigd. Uit de 30Mbar drukregelaar komt propaan in dampvorm.

Hoe dan ook, ben ik met de installatie zoals ik 'm nu heb gewijzigd, niet bevreesd voor lekkages of overige calamiteiten. Hij voldoet nu meer aan de normen dan voorheen en vooral:

Heel volkstuin Nederland heeft koperen leidingen (zowel de 8 als de 15 mm variant), flex gasleidingen, of kwalijker; (te) lange oranje gasslangen in en rondom de blokhut, als gasinstallatie. En ook allemaal op propaan gasflessen.

Maar mocht u een tekst willen delen mbt de betreffende NEN-normen, houd ik mij van harte aanbevolen. Want naast technisch veilig, wil ik het verzekeringstechnisch ook in orde hebben. Dank alvast.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Het gaat niet om te lange slangen en dergelijke.

Het gaat erom of de materialen geschikt zijn voor aan andere gassoort dan aardgas.

In de fabrieks verklaring van Rehau staat dat de leiding niet geschikt is voor vloeibare gassoorten, welke kans is er aanwezig dat er materialen uit dat vloeibare gas in leiding systeem komen en dat de leiding daar niet voor gemaakt is.

Propaan en butaan en LPG hebben een hele andere samenstelling dan aardgas.

De oranje slangen en bijbehorende tulen zijn wel gemaakt voor flessengas voor wat betreft de materiaal samenstelling en druk.

Als de drukregelaar een keer weigert dan komt er vloeibaar gas onder hoge druk in het systeem, is daar de Rehau installatie dan ook nog geschikt voor.

Alle andere gassoorten dan aardgas vallen onder het KIWA keur en de bijbehorende NEN norm en heten dus vloeibaar gas.

Ik zeg dus niet dat uw installatie niet deugd dat kan ik van hier niet beoordelen, maar of het zo mag als u het heeft zitten is maar de vraag, gelet op de voorschriften van de fabrikant van de gebruikte materialen en zijn die goed gekeurd voor vloeibare gasinstallaties.

Vr Gr en succes ermee
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu