Invloed 2e circulatiepomp op pomp CV ketel

Pigion

  • #1
Ik ben aan de laatste fase fase bezig van het(beter) isoleren van ons huis. Zowel muren als dak nu 15 cm wol, Rd 4,8. Tijd om u serieus te kijken naar een WP. Ip de begane grond ligt overal vloerverwarming, boven grote radiatoren. Eigenlijk zijn die boven nauwelijks nodig door de goede isolatie van het dak.
Mijn wens is een 9kW WP met aardwarmte collector. De tuin is groot genog en de grondwaterstand is in de winter ca.1 M onder het maaiveld. Helaas staan de regelsniet toedat ik dat zelf aanleg. De branche heeft het aardig dichtgetimmerd.
De 2e optie is een lucht WP, vermogen 5 a 6 Kw en dat apparaat tebgebruiken in combinatie met een gasgestookte Cv ketel. De LWP moet het huis verwarmen im de overgangstijd zolang de temperatuur niet onder 5 C daalt. Van 5 C tot -2 moet de ketel het ondersteunen, WP en ketelstaan in serie. Wordt het nog kouder, dan moet de gasCv alles doen. Hij moet dan tevens de LWP "beveiligen"tegen bevriezen.
Warmwater wordt altijd gemaakt door de gas Ketel.
Vraag: Hoe reageert de energiezuinige pomp inde CV ketel als er een 2e pomp in het circuit loopt?
Aan de afgifte zijde wordt de verdeler actief gemaakt.
Pigion
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Ik verwacht voor de ketel geen problemen. Zie zal door de 2e pomp het systeem 'zien' als hetzelfde systeem als zonder die 2e pomp, enkel met minder waterzijdige weerstand want die neemt die 2e pomp voor zijn rekening.
Wel moet je er rekening mee houden, dat als het een combiketel is, de 3 weg klep dicht kan lopen, waardoor geen stroming meer mogelijk is. Niet wenselijk als de warmtepomp staat te draaien.

Ik zou er in zon geval voor kiezen om de warmtepomp als hoofd circulatiepomp in te zetten, en de ketel er d.m.v. menginjectie warmte te laten toevoegen.
 

Pigion

  • #3
Daar heb ik aan gedacht. Er komt een by-pass over de CV ketel met een klep, aan te sturen door hetzelfde signaal dat de 3-wegklep aanstuurt.
Pigion
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Pigion schreef:
Helaas staan de regelsniet toedat ik dat zelf aanleg. De branche heeft het aardig dichtgetimmerd.
Mag ik even. Lijkt me geen overbodige zaak. Moeten je als overheid toestaan dat leken in ons grondwater gaan zitten klooien.
 

Tumkie

  • #5
Idd... gelukkig dat er regels bestaan .
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Zeker goed. Ik heb me er nog nooit zo in verdiept, maar een horizontale collector(sleuven graven en leidingen erin), mag je dat ook niet zelf doen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu