Radiatorkraan loopt te zwaar

Bkummel

  • #1
Ik heb overal in huis mijn radiatorknoppen vervangen door "slimme" radiatorknoppen. Alle radiatoren werken prima, behalve één. De kranen zijn van Herz en de oude knoppen waren dat ook. Om de radiatorknoppen te kunnen plaatsen, had ik een adapterring nodig, omdat Herz een 28mm aansluiting heeft en de slimme knoppen 30mm. Ook dat werkt dus goed.

Wat er misgaat is volgens mij dat de radiator te zwaar dichtgaat. Als je de slimme knop plaatst, gaat hij kalibreren. Hij draait dan dicht, totdat het te zwaar gaat en dan "denkt" hij dus dat de kraan dicht zit. Maar bij die ene radiator is hij dus nog niet dicht, maar doordat het zo zwaar gaat, "denkt" de slimme knop dat de kraan dicht is. Wat niet zo is, want ik hoor het water nog stromen.

Als ik de knop laat kalibreren zonder hem te monteren, eindigt hij in de "dichtste" stand. Als ik hem dan op de kraan schroef, gaat de kraan wél dicht. Zodoende heb ik vastgesteld dat de slimme knop ver genoeg dicht kan. (Helaas kan ik dit niet als oplossing gebruiken, want hij eindigt weliswaar in de "dichte" stand, maar wel met een foutmelding, omdat hij geen weerstand gevoeld heeft.)

Lang verhaal kort: hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn radiatorkraan soepeler dicht gaat? Ik heb al geprobeerd WD40 erin te spuiten, maar dat lijkt niet te helpen. Als ik de kraan met een waterpomptang dichtknijp, hoor ik een krakend geluid. Bij andere radiatoren is dat niet zo. Ik hoop dat er een oplossing is waarbij ik niet de kraan hoef te vervangen, want dan moet ik de hele installatie aftappen...
 

Bkummel

  • #2

 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Deze kranen gaan gewoon fabrieksmatig al enig sinds zwaar dicht (indrukken)

De originele knop is daar goed op berekend, deze kranen blijven dan ook zelden op de spindel vast zitten.

U kan dat gelukkig niet veranderen. :roll:

Vr Gr en succes ermee
 

Bkummel

  • #4
Beste Cvolieboy,

Ik snap niet zo goed wat ik met jou reactie moet. Mijn hele huis hangt vol met deze kranen en op alle andere radiatoren werken de slimme thermostaatknoppen wél goed. Het gaat dus niet om een eigenschap van dit product in het algemeen, maar van dit specifieke exemplaar. Ik hoopte dat er een manier was om hem soepeler te laten lopen.

Groet,
Bart
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Hebt u al een kraan van een andere radiator geprobeerd op deze radiator ?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Als deze specifieke kraan extra zwaar loopt (ten opzichte van dezelfde typen)dan kan dat komen door interne vervuiling.

Er zijn binnenwerken om te ruilen, maar dan is het net zoveel werk om de kraan in het geheel om te wisselen (vernieuwen) de prijs zal ook weinig verschil maken.

Komt overigens weinig voor dat deze kranen niet goed werken.

Maar net van Jan hierboven schreef, is er al een motor van een andere kraan geprobeerd en doet die het dan wel goed, want met een motorische knop kan ook wat mis zijn.

Vr Gr en succes ermee
 

Bkummel

  • #7
Beste iedereen,

Ja, ik heb al een andere knop geprobeerd, zelfde probleem. Het ligt dus zeker weten aan de kraan. Als ik het goed begrijp is dan dus de enige optie die rest het vervangen van de kraan... Jammer.

Groet,
Bart
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu