Weersafhankelijke regeling - ruimte compenstie

Bert pit

  • #1
Ik heb een Remeha Calenta ketel met aan/uit en Evohome.
Alles is prima afgestemd op elkaar en draait goed.
Het enige dat ik regelmatig aanpas is de aanvoertemperatuur. Mijn eetkamer wordt gewoon niet snel genoeg warm op 50 graden. Bij vorst zet ik hem op 70 graden en de ondergrens van de pomp zet ik hoger.

Nu vraag ik mij af of ik dat veranderen van mij watertemperatuur automatisch kan doen met bijvoorbeeld weersafhankelijke regeling. Ik lees echter dat de ketel dan 24 uur op stoom blijft en dat is niet de bedoeling.

Bestaat er een tussenvorm die uitsluitend de stooklijn aanpast en voor de rest afslaat bij voldoende warmte?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Weersafhankelijk regelen met ruimte compensatie :)

Soort van automatische ketel thermostaat en door de ruimte temperatuur compensatie slaat de ketel af als de ruimte op temperatuur is gekomen.

Vr Gr en succes ermee
 

Bernhard

  • #3
De kamerthermostaat schakelt de ketel uit indien de ingestelde ruimtetemp. bereikt is. Een instelling van de ketelthermostaat op 90 betekend niet dat de de ketel elke keer de uitgaande watertemp. naar 90 zal opvoeren.
De uitgaande watertemperatuur is afhankelijk van de buitentemperatuur en de afmetingen/capaciteit van de radiatoren. Kleine radiatoren= hoge watertemp.
Grote radiatoren= lage watertemp.
De radiatoren bepalen automatisch de benodigde watertemp.
Er is dus geen instelling nodig van de ketel thermostaat.
Het instellen op een lage watertemp. zal geen besparing op leveren op de stookkosten. Ik denk eerder dat stookkosten hoger worden. De hogere stookkosten ontstaan vaak door het pendelen van de ketel, de zgn stilstands verliezen.
Het idee dat je met een lage watertemp. langzamer opstookt en daarmee lagere stookkosten genereert snijdt geen hout. Het duurt dan langer om de kamer op temperatuur te krijgen. Je kan dan beter de ketel bv een uur later inschakelen. De ketel zal dan maar zeer kort op een iets hogere watertemperatuur stoken.
bernhard
 

Bert pit

  • #4
OK dank voor het antwoord. Mijn redenering was dat bij een hoge temperatuur de ketel nooit in zijn HR gebied kwam en dus minder efficiënt zou stoken. Vandaar de 50 graden.
 

Bert pit

  • #5
Cvolieboy,

Dank voor het meedenken, erg verhelderend :mrgreen:
 

Bert pit

  • #6
Voor degene die dit ook willen:

Mijn Remeha Calenta kan het wel. Ik heb een buitenvoeler geplaatst en een stooklijn ingevoerd. De Evohome regelt wanneer een ruimte verwarmd wordt, de buitenvoeler bepaalt de temperatuur van het aanvoerwater.

Dit werkt met een aan/uit systeem prima. Zo hoef ik wanneer de stooklijn helemaal goed staat nooit meer mijn watertemperatuur aan te passen en is het overal behaaglijk, binnen korte tijd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu