Vochtvrij en bewoonbaar maken souterrain

Boonh

  • #1
Ik kom er niet uit, wie heeft goed advies?
Wil ons souterrain (woning 1900, steens muren, souterrain bevindt zich voor ongeveer een meter onder het maaiveld) bewoonbaar en vochtvrij maken. Op dit moment kom er vocht (geen stromend water, maar je ziet het wel) binnen, op de volgende plekken:
- een gedeelte van de vloer is betegeld (stenen stoeptegels), daar komt het vocht tussendoor, dit zijn de opgedroogde plasjes. Een gedeelte is wel al gestort beton, daar komt geen vocht doorheen.
- doorslag vanaf buiten bij de buitenmuren: heb de buitenmuur een maand geleden behandeld met smeerbare bitumen, maar het is nog steeds vochtig (toch ook optrekkend vocht?)
- de binnenmuren en muren tegen de buurwoningen laten optrekkend vocht zien.

Nu zit ik zelf te denken aan het storten van een (gewapende? hoe dik?) betonvloer met waterglas op de gedeeltes waar de tegels liggen. Weet niet of daar dan (miofol?) dampdicht of dampremmend folie onder moet. Daarbovenop dan isolatieplaten, nogmaals folie tegen condensatie, vloerplaten en dan de vloer.
Dat folie/of de betonvloer door laten lopen tegen de muren en daarmee ook de muren afdekken en vochtdicht maken. Daar dan isolatie, weer folie om condensatie te voorkomen en daar dan een voorzetwand voor.
Is dit een goed plan, of heeft iemand betere ideeën?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Optrekkend vocht is een symptoom, geen oorzaak. Het vocht van buiten moet tegengehouden worden, dus het souterrain moet waterdicht gemaakt worden.
Het is verstandig te wachten met isoleren totdat je zeker weet dat het waterdicht is.

Als het waterdicht is, en je hebt nog steeds vochtigheid, is het condensatie. Denk sowieso ook alvast na over de ventilatie.

Check als eerste trouwens of er niet ergens een lekkage zit in een aan- of afvoer.

Beton wordt geacht waterdicht te zijn vanaf 20cm. Mits correct uitgevoerd. De aansluitingen zijn erg van belang.

Hoe is het huis gefundeerd?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu