Elektra boven het verlaagd plafond

Rens E

  • #1
Hallo
Ik laat een nieuwe badkamer instaleren en deze week word het plafond er in gezet. Ik heb mooie led spotjes uitgezocht met ip44 waarde. Maar toen begonnen we te twijfelen over hoe je deze veilig kunt aansluiten.

De leverancier heeft mij al gezegd dat deze spotjes niet geaard hoeven te worden maar internet is niet heel erg duidelijk over de kabels die dadelijk boven het plafond komen te liggen... Moet ik deze door een pvc/elektra buis laten lopen? (vochtig word het toch wel, met of zonder buis). De buurman zegt dat je geen kroonstenen mag gebruiken maar lasklemmen moet gebruiken.

Zoals jullie ook wel snappen heb ik weinig behoefte om volgend jaar het plafond er weer uit te halen omdat de spotjes niet meer werken of zelfs kortsluiting veroorzaken.

Alvast bedankt.

Edit: misschien iets meer informatie die handig is.
5w led spotjes met gu10 fitting, die zonder driver direct op 230v worden aangesloten (hoogte en afstand tot douche en bad zijn goed).
Kunstof schroten plafond.

En de laatste vraag, kan dit gewoon met huishoud snoer worden aangesloten of heb je de hittebestendig draad nodig.
Gr. Rens
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou hittebestendige kabel pakken en waar mogelijk in buis doen. Lassen maak je in lasdozen, welke bereikbaar dienen te blijven, evenals de centraaldoos. Verder zou ik overal aarde naar toe leggen en indien nodig de spotjes aarden, anders onaangesloten laten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu