Aardlekautomaat in schakelkast?

Seed7

  • #1
In een bestaande situatie heb ik twee (machine)schakelkasten die rechtsstreeks op de groepenkast zijn aangesloten (geen stekker) en niet via een aardlekschakelaar lopen (ivm max. 4 groepen). Heeft het zin / mag het om in de schakelkast een aardlekautomaat op de dinrail te plaatsen, voor de hoofdschakelaar van de kast?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Daar is zo niet op te antwoorden.
Er zal een risicoanalyse gemaakt moeten worden over de gevaren van het uitschakelen van de voeding.

je moet weten hoe de verspreidingsweerstand is.
 

Seed7

  • #3
Met die risicoanalyse doel je op het risico van het ongewild uitschakelen zelf? Dus van / voor de apparatuur en de kast? Van die kant is het risico klein, er zitten b.v. ook thermische beveiligingen in de kast.

Verspreidingsweerstand weet ik niet. :(

Dank je zo ver.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Thermische beveiligingen maakt niets uit.
Het gaat erom dat ook beveiligings systemen uit zouden kunnen vallen bij wegschakelen van de voeding waardoor de machine ongewenst gedrag gaat vertonen ipv gecontroleerd naar een veilige status te keren.
 

Seed7

  • #5
De thermische beveiliging schakelt ook het volledige systeem uit.
Als het systeem om wat voor reden dan ook onverhoeds spanningsloos/stroomloos wordt/uitschakeld vervalt het naar een stabiele ongevaarlijke toestand. Pompen, verwarming gaan uit, systeem wordt drukloos, kleppen sluiten etc. (HAZOP/PHA/SWIFT)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Misschien kun je even vertellen waar het voor is?
 

Seed7

  • #7
In de kast(en) zitten een aantal thermostaten (2 tot 6) die via relais kleppen en pompen met koelwater aansturen en een electrische verwarming 500W. Kleppen 12V rest 240V. Niet heel erg spannend.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Is dit een DHZ-klus? :roll:
 

Seed7

  • #9
Ja ..?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Kees schreef:
Misschien kun je even vertellen waar het voor is?
Heb je nog steeds niet gezegd!

Vraag dus: Wat is het doel van die kleppen en pompen?
 

Seed7

  • #11
Het doel van de pompen is om koelwater te verpompen, het doel van kleppen is om dat koelwater een bepaald circuit in te sturen, het doel van de thermostaten is om te bepalen of de kleppen van een bepaald koelcircuit open of dicht moeten of dat de verwarming voor dat circuit ingeschakeld moet worden. Als er geen vraag naar koeling is zijn alle kleppen gesloten wordt de koelwaterpomp uit gezet. De koeling zelf staat hier volledig buiten.

Heel eerlijk? Ik snap de relevantie van de vraag niet.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
De vraag heeft te maken met het feit dat we hier op dit forum uitsluitend helpen bij klussen in huis. Klussen t.b.v. bedrijven en in verband met bijv. studieopdrachten horen daar niet bij.

Het lijkt me vrij onwaarschijnlijk dat iemand koelwaterinstallaties met meerdere pompen en kleppen in een huis-, tuin, en keukensituatie gaat toepassen.

Je totale omschrijving is daarnaast (nog steeds) zodanig dat een kristallen bol min of meer onmisbaar is om een antwoord te kunnen geven... :?
 

Seed7

  • #13
Achterdocht en argwaan kan ik niet weg nemen Kees. Hierboven heb ik al geantwoord dat het een DHZ project is.

Ook ken ik jullie aannames over de schaal van het geheel niet, het gaat om simpele klepjes van een paar duppies uit China, de thermostaten zijn ook simpel, het koelwater komt uit een roestige derdehandse bierkoeler en de pompjes doen nog geen 4 l/min en zijn ook van chinees plastic. Niet bepaald spul om een chemie fabriek mee te bouwen.

Tav de kast, die doet wat ik beschrijf. Is niet anders.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu