Ontlastput / overloop regenwater

Rechtzodiegaat

  • #1
Beste prof's naar een tijd zoeken op internet en ook op dit forum kon ik tot nu toe geen oplossing vinden dus hopelijk bieden jullie uitkomst :).

1. Op mijn riool naar de straat komen straks 6 regenpijpen, de blauwe lijnen op de tekening. Ik wil daar graag een overloop / ontlastput voor maken, aangezien water uit de wc niet handig is mocht het erg hard regenen. Is dit een goede plek voor een put? (blauwe vierkantje)
2. De put overloopt wanneer de bovenkant van de put lager zit dan het laagste punt in het huis toch? (de wc in dit geval denk ik?)
3. moet de aanvoerbuis van het regenwater lager liggen dan de afvoerbuis naar het riool? Misschien heeft iemand een dwarsdoorsnede van een dergelijke situatie?

Andere goede ideeën zijn ook welkom, zolang het bij hevige regenval maar niet uit mijn wc komt vind ik het prima.

B.v.d. :)

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ik zou alleen de regenpijp van het toilet aansluiten op het stuk vuilwater-riool. En alle HWA links van het pand in 1 lijn naar voren afvoeren.

Vroeg of laat ben je toch verplicht je HWA af te koppelen, en met de intensievere regenbuien van tegenwoordig zou ik het risico op stuwing in het vuilwater-riool niet willen lopen.

Voor de woning kun je eea samen laten komen, met een keerklep voor je riool.

NB: ontbreken er nog 1 of 2 HWA's aan de voorzijde?
 

Rechtzodiegaat

  • #3
Links van het huis kom ik het riool van de buurman tegen. Daar heb ik te weinig eigen grond. Hij zal dus rechtsom moeten.

Zou je hem in dat geval verlengen tot voorbij de standleiding? Dus van achter naar voor: Standleiding - Terugslagklep - HWA aansluitpunt?

Heb je dan geen overloop meer nodig?

Is het een feit dat HWA met de tijd op een apart systeem komt?

Nee het dak heeft een afschot naar achteren dus daar hebben geen HWA's gezeten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
De schuur kan je nu al afkoppelen?
 

Rechtzodiegaat

  • #6
In principe kan ik nu afkoppelen wat ik wil maar dan loopt al het regenwater op de tegels in mijn tuin. Dus lijkt mij dan ook niet handig. Waarom vraag je dat?

Zolang ik een overloop put lager maak dan dat de wc is dan overstroomt tocht altijd de put ipv de wc Mocht dat ooit een keer gebeuren?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Tegenwoordig zijn er te veel tegels in tuinen, dat veroorzaakt juist overstromingen. Je veroorzaakt dus je eigen probleem. Zorg dat het regenwater in eigen tuin weg kan, dan heb je heel die overloopput niet nodig.

Je kan desnoods een infiltratieput onder de bestrating maken.

Iets zegt me trouwens dat die overloopput altijd vol met water gaat staan :denk:
 

Marcn88

  • #8
En dan niet het meest frisse water
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Even een schopje: Het afkoppelen van regenwater is in de eerste gemeente nu verplicht gesteld, ook voor bestaande bouw.

Hier de link naar het artikel op RTV Utrecht:
https://nos.nl/artikel/2141235-afkoppelen-van-riool-kan-duizenden-euro-s-kosten***
Door de toegenomen wateroverlast is het erg belangrijk dat burgers zelf regenwater opvangen, zo concludeerde kenniscentrum Rioned vandaag in een onderzoek. Dat kan bijvoorbeeld via een hemelwaterverordening, zoals die van kracht is in Laren en 30 andere gemeenten. Daarin staat dat bewoners hun regenpijp af moeten koppelen van de riolering. Laten bewoners dat na, dan kan dit in het uiterste geval tot een boete van 4000 euro leiden.
***
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu