Welke ondervloer icm Linoleum en onze koude voeten?

Greenbean

  • #1


De afgelopen maand heb ik mij als leek suf verdiept in het onderwerp constructievloer. De woning waar we nu nog in zitten heeft een betonvloer waaronder kelderboxen en voelt erg koud aan in het winterseizoen en zomers vind ik het toch nog aan de erg koele kant. Met een houtenvloer met daaronder kruipruimte heb ik geen gevoelservaring maar we willen nu een lekkere warme vloer benaderen zonder vv dus aub geen suggesties die richting op wanr de beurs is klein en gepland besteed.

Zoals op mijn zeer slecht gemaakte foto's te zien is hebben wij de plankenvloer nu bloot liggen. Sommige planken aan weerzijden zullen vervangen worden agv van schimmel en vocht/rot. De afwerkvloer was laminaat. Ik heb een aantal hulpvragen die ik hier graag wil voorleggen als groene dhz klusser:

1. De plankenvloer is vrij vies van stof,bouwstof etc. moet ik deze nog behandelen voordat ik er een nieuwe constructie vloer op leg? Moet het een droge schoonmaak zijn van alleen bezemen of mag het ook vochtig dweilen? en Welkschoonmaakmiddel ? Het hout lijkt mij onbehandeld uit te zien

2. Door de bomen zie ik geen bos meer maar wat gebruik ik? Ik heb mij suf gelezen over soorten en kwaliteiten van de materialen en daarin de soorten en gewichten van OSB II/III Spaanplaat MDF Underlayment en Multiplex en een bepaald merk dat ook een soort isolatieplaten produceert. Multiplex is wsl het sterktste (?) materiaal maar ook het zwaarste dit weer afhankelijk van het te gebruiken type. Welke van deze vloerplaten kan ik het beste leggen om de voorgaande spaanplaat die er lag te vervangen met het oogpunt deze erna af te laten werken door een linoleumvloer?

3 Verder willen we een sterke vloer en aangezien onder de plankevloer een kruipruimte ligt die nu licht vochtig aanvoelt is de vraag Moeten we kiezen voor normale of vochtbestendige vloerplaten?

4. Moet een nieuwe constructie vloer altijd geschroefd of gespijkerd worden? Onder de plankenvloer is een kruipruimte die nu nog toegankelijk en wij straks permanent willen afsluiten

5 De vorige vloer was gespijkerd. Die kwamen er flink doorroest uit. kan ik liever rvs schroeven gebruiken ipv verzinkte.AIs de verzinkte zeker 50 jaar stand houden scheelt dat prijstechnisch misschien. En moet dat schroeven in de wdarsbalken gebeuren of voorkomen worden. Is het erg als de schroeflengte de langer is dan de totale vloerdikte?

5 De kruipruimte willen wij ookisoleren. Er is echter weinig kruipruimte omdat de zandgrond niet egaal is maar nog net genoeg . Met mijn 1m83 heb ik nog kunnen tijgeren hoewel ik niet weet hoe dat straks gaat met de glaswolrollen. Zijn er tips hiervoor? Ik wil glaswol ( ik lees dat steenwol soms diertjes aantrekt of dat waar is kan ik niet bevestigen) tussen de balken bevestigen.

6 Mijn idee is om het glaswol omhoog te houden met pvc buis in zadelklememen. Lijkt dit jullie lezers een goed plan? De zadelklemmen wil ik bevestigen met rvs schroef 4.0 x 20 aan de dwarsbalken

7 Ik wil de isolatie afdekken met dampopenfolie. Hoe weet ik nog niet maar ik dacht lijmen aan de 5/8 pvc buis methigh expert tack van bison of iets dergelijks. Is dit overkil? De kruipruimte is aan 3 muurzijden voorzien van 2 ventilatie gaten. Of doe ik liever dampdichte folie over de zandvloer. hierna gaat de kruipruimte permanent dicht tot er zich ooit een probleem mocht voordoen

8. Op een van de fotos zie je ook een aangrenzende betonvloer. Ik weet niet of de 18 mm vloerplaat egaal komt te liggen of als dat 22mm is die hoger komt te liggen. Maar kan egalisatiemortle of egaline ook op hout? Ik lees ook over egalisatie van 1-2 mm .Gaat zo'n egalisatie vloerlaag niet gauw stuk? Ook als er een afwerkvloer op komt en de kleine kotertjes die groter worden en harder springen erop uitleven?

Best veel vragen . Hopelijk iemand hier die er de tijd voor wil nemen om een en ander te bevestigen cq. uit te leggen aan deze proberende doe het zelver.En voor welke weg naar Rome zij volgen in aanpak. Als er meer informatie nodig is verstrek ik die gaarne.

Hopende op reacties

Groeten de
Groene boon
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Beetje verwarrend allemaal.
Is de ondervloer nu van beton, of is het een houten vloer?
 

Greenbean

  • #3
Het gaat toch echt wel om een houten vloer.Het woord beton komt in mijn verhaal niet voor en zo slecht zijn de foto's weer niet. Immers betonnen planken ben ik nog niet tegengekomen in de woning .
 

Grunt

  • #4
Je sticht zelf verwarring: "De woning waar we nu nog in zitten heeft een betonvloer". Je hebt het over twee woningen dus, je huidige en een nieuwe, zonder beton.
 

Greenbean

  • #5
Dat heb je goed gelezen en begrepen Grunt. De woning van de foto's wordt de nieuwe woning waar we naartoe verhuizen en die heeft een houten vloer
 

Greenbean

  • #6
Gisteren een 3 vloerplanken aan de zijgevel die rot waren. Om daarna te constateren dat 2 uiteinden van vloerbalken aan die muurzijde ook rot zijn. Verdere inspectie leverde op dat de eerste vloerbalk aan de voorgevelzijde ook helemaal poreus en op is. Dus nu wordt het nadenken of alleen de vloerbalken te vervangen, alle vloerbalken en de gehele vloer te renoveren naar weer hout of een renovatievloer zoals een broodjesvloer. ik heb het idee dat de laatste optie wel erg duur is. Weet iemand meer opties? Wat geven jullie als advies?
 

Marcn88

  • #7
Dan toch t advies broodjes vloer met vvw je kunt t maar 1x goed doen beter nu een paar euro meer uitgeven dan als t straks klaar is van had ik maar.......ook icm uw vocht probleem
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Afhankelijk van de ondergrond zou een vloer op zand een alternatief kunnen zijn.
 

Greenbean

  • #9
Hoi Marcn88,

Helemaal mee eens . We willen een linoleumvloer dus ik weet niet of vvw een goed idee is. Ik wilde ook graag vvw maar kwam erachter dat linoleum als product enorm goed isoleert en de werking van de vvw tegen gaat, maw de warmte komt dan niet efficiënt en effectief terecht. Corrigeer me als ik het verkeerd heb.
Ik heb naar wat renovatievloeren zitten kijken en ik vond een vloer zonder beton geschikt voor oudere woningen van voor '80 met kruipruimte. Het merk mag ik niet noemen maar het is er een die ik vond bij joostdevree. Nu nog kijken of dit zelf gedaan (lees door mijn handige vrienden als die tijd vinden, ik reik alleen aan ) of laten doen. het schijnt dat als ik het laat doen het binnen een dag af kan zijn.
De ondergrond is klei en zond in dit geval. Gisteren werd mij door een kennis die architect is gezegd ook rekening te houden met "kwelwater", dat moet ik nog ff opzoeken wat dat is en of dat hier ook speelt. De maas is inderdaad dichtbij en de lokale gracht ook (100m)
 

Greenbean

  • #10
Morgen inspecteer ik alle balken. Als het bij die drie blijft kan ik ook een Raveling toepassen. Dit in het kader van kosten. Maar wat is wijsheid. Eerst maar erachter komen wat een renovatie vloer gaat kosten
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
De muren controleren of ze vocht optrekkken. Als dat zo is vraag ik me af of het niet beter is om het grondig aan te pakken.
Mijn ervaring, vul je de ruimte op met zand het vocht in de muren hoger gaat komen. Geen idee als je vult met zand, folie, isolatie en beton wat voor een gevolg dit heeft voor het optrekkend vocht.
 

Greenbean

  • #12



De woning is van 1963.
Resultaat van mijn inspectie :
Er zijn 12 vloerbalken allen om en bij iets minder dan 50 cm van elkaar ( smalste tussenafstand 48,x cm en breedste tussenafstand 52,x cm.
Ik heb 2 rotte balkeinden op balk 4 en 5 aan de zijde van de zij buitengevel. Die breken echt bij de muurzijde.
Balk 1 aan de voorgevelzijde is voor zeker 1/3 rot, kon ik gewoon met de hand wegtrekken.

Alle andere balken zijn "droog" aan de uiteinden. Ik wil nog proberen een vochtmeter te lenen of huren en te kijken wat voor waarden die meet. De zijmuren zijn in de kruipruimte droog de grond, kleiachtig en hier en daar zand, ook maar wel die muffe geur. Kruipruimte ben ik wel in gegaan met 3m masker met gasfilter.

Ik weet niet wat zo'n renovatievloer ongeveer kost voor 23 m2 en wie het indicatief weet zeg het aub, maar het aan mij alleen lag komt er een Duro kunststof renovatie vloer in. Helaas ligt het aan de portemonnee en op deze tegenvaller was budgetspend niet gerekend.

Foto's van de boosdoeners zijn toegevoegd. Aan elke gevelzijde heb ik 2 ventilatie openingen
 

Greenbean

  • #13
Weer een heleboel nieuwe vraagjes van mijn kant:

De zijgevel vloerbalk ga ik deels vervangen. kan iemand mij advieseren of ik beter af ben met een schuine lasverbinding of lasplaten? Besteet er ook een metalen U-profiel wat te gebruiken is voor houtlassen?

De balken die nu liggen zijn met carbolineum behandeld. Ik zou die weer willen behandelen, is dat raadzaam . Doe ik dat het beste met carbobruin?

Bij de nieuwe te plaatsen balkeinden. Doe ik gewoon de loodvrije of loodmenie over het carbo... . Ik vond een loodmenie restantblikje bij schoonpa maar het spul was vrij dikkig, is zoiets nog goed? Ik heb de vele topics over loodmenie gelezen op dit forum maar krijg de indruk dat loodmenie ondanks zijn kankerverwekkendheid toch de voorkeur geniet, klopt dat?

Fijn weekend verder
 

Greenbean

  • #14
De klus inmiddels geklaard. De timmerman heeft wat balkeinden vernieuwd. Dit keer wel de uiteinden van loodmenie voorzien aangezien het ontbreken hiervant wsl deb rot in gang heeft gezet. Een zijgevel balk is in zijn geheel vernieuwd door een geinpregneerde. Daarna heb ik de vloer aand kruipruimtezijde eerst volledig bespoten met natuurazijn en laten droge, Elektrisch kacheltje erin. En toen zelf geisoleerd met glaswol 120 mm tussen de balken e tot slot afgedicht met dampopenfolie. Ik durf te zeggen dat als er een examen kruipruimte tijgeren zou zijn dat ik die inmiddels cum laude heb afgerond.En zoals velen zeggen. Dit doe je 1x en dan nooit meer hopelijk, vooral als de ruimte die je hebt 40-60 cm is.De plankenvloer heeft erna een nieuwe underlayment laag gekregen. Dat was in anderhalve dag gepiept. De uiteindelijke vloer wordt in januari gelegd. In de tussentijd ben ik begonnen de keuken onder handen te nemen.
Voor nu ff genieten van de kerstdagen en aan allen hier fijne Kerst!

de Groene boon
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu