Niko Dimmer

Patrick-O

  • #1
Ik probeer een dimmer op een kroonluchter (met 50x15 watt lampjes) aan te sluiten. Het gaat hier om de Niko 05-728. Een modulaire dimmer 1000VA. De dimmer komt een verdieping boven te hangen. (Te groot voor in de woonkamer). Daar heb ik de bedrading van de lamp inmiddels te pakken.



Ik krijg het alleen niet werkend. Ik ben door al mijn opties heen. Ik maak dus ergens een denkfout. Hopelijk kunnen jullie mij helpen. Ik heb het forum inmiddels doorgespit maar daar heb ik nog geen passend antwoord kunnen vinden.

Ik heb in totaal 5 draden. Blauw (nul), bruin (fase), groen en twee keer zwart (schakeldraden). Een van de zwarte draden gaat naar de lamp en eentje gaat naar de schakelaar beneden. Kan iemand mij in Jip en Janneke taal / schema’s uitleggen hoe ik hier mijn dimmer tussen moet gaan krijgen. Waar sluit ik wat aan. Vast hartelijk dank voor alle hulp!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ongeacht de methode van aansluiting (waarvoor je ongetwijfeld bij de fabrikant een schamaatje kunt downloaden) vraag ik me af hoe je dit denkt te gaan installeren.

Want dit apparaat is bedoeld voor inbouw in een gesloten kast, niet om zomaar ergens op een muur te bevestigen of boven een plafond weg te werken oid. Inbouw dus bijv. in de groepenkast. Losse inbouw betekent groot risico i.v.m. aanrakingsgevaar!

Vraag is dus: hoe ga je dat ding installeren op die bovenverdieping?

Edit: alle aanlsuitschema's inderdaad beschikbaar bij Nikon:
05-728 - Niko Home Control, klik op PM005-72800.pdf
 

Patrick-O

  • #3
Beste Kees. Dank voor je reactie. De dimmer wordt ingebouwd achter (een gipswand), waar een luikje voor komt, in een af te sluiten kast.

Het aansluitschema heb ik maar toch kom ik er niet uit. Wellicht ter verduidelijking een foto van de bedrading. Van de 2 zwarte draden is er 1 gekoppeld aan de lamp en 1 aan de schakelaar beneden. Deze zijn momenteel met nog geen enkele andere draad verbonden.

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Los achter een wand monteren lijkt mij niet de bedoeling van zo'n dimmer. Ik zou kijken of eea niet in een officiële behuizing met DIN-rail past...
 

Blauwbloes

  • #5
Je hebt een drukknop nodig, aan een schakelaar heb je niets. Die sluit je aan zoals het eerste schemaatje op de bijsluiter. Verder hoort die dimmer niet achter een gipswand, zoals walker al zei.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Heb je een bepaalde reden waarom je deze dimmer wilt toepassen? Een DIN-railbehuizing en een druktoets kosten bij elkaar net zoveel als een losse dimmer. En als je dat Niko-ding nog moet aanschaffen, dan ben je duurder uit.

Een gewone draaidimmer vind ik makkelijker te bedienen dan eentje waar je de toets moet blijven vasthouden, totdat het licht op de gewenste sterkte brandt.
 

Patrick-O

  • #7
Terechte vragen allemaal. En ik realiseer me dat dit niet de dimmer zou zijn die je normaliter plaatst. Maar ik heb daar mijn redenen voor.

Allereerst omdat het een kroonluchter met 50 lampen moet dimmen. Totaal 750 watt. De meeste dimmers zijn daar al niet geschikt voor.

Daarnaast heb ik te maken met jaren 30 schakelmateriaal. Daar kan niet zomaar een draai dimmertje in.

Ik weet het. Het is niet allemaal optimaal maar met deze Niko heb ik een prima oplossing. Deze dimmer kan tot 1000 watt aan. Ruime marge dus. Daarnaast hoef ik de dimmer, eenmaal aangesloten en op sterkte ingesteld, niet meer te gebruiken. De kroonluchter blijft altijd op dezelfde sterkte branden.

Hoe dan ook, ik heb nog steeds geen antwoord op mijn vraag. Ik hoop dat iemand mij kan helpen. Het schakelschema van Niko heb ik maar toch krijg ik het niet werkend. Ik vrees dat ik het schema niet snap :oops: Kan iemand mij op een makkelijk wijze uitleggen welke draad waar kom en hoe ik de rest met elkaar verbind. Vast hartelijk dank!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Sorry maar je hoe goed de nikko ook zal werken voor jouw situatie je zal het toch echt op een correcte wijze moeten monteren.
Dat houd dus in dat deze in een behuizing moet zitten zodat alles dubbel geisoleerd is opgesteld en aanraakveilig is en brandveilig. Dus niet zoals u nu doet.
Dat is gewoon de eerste vereiste, pas daarna komt het correct aansluiten.

gezien de foto geloof ik niet in een veilige opbouw van de installatie en al helemaal niet volgens enige norm.
 

Patrick-O

  • #9
Ok.Ik waardeer je zorgen. Maar wat zou je dan voorstellen? Wat voor dimmer / set-up moet ik dan gebruiken?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
1 zorg voor een fatsoenlijke lasdoos waar die buizen in eindigen.

Zorg voor een ruime installatiekast waar de dimmer in kan en waar je met een buis in kan.De belasting van de dimmer is nl afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Probleem met dit type dimmer ongeacht merk, ze zijn eigenlijk altijd pulsbediend en eigenlijk vrijwel nooit met een maakcontact te bedienen.

Aansluitingen vrnl 1fase, 2 fase naar schakelaar,3 van (puls)schakelaar ,4 brug naar 5,5+brug naar last.

er zijn ook 1000w draaidimmers, die kan je natuurlijk ook verdekt opstellen en de fase ernaartoe schakelen.
 

Patrick-O

  • #11
OK. Ik denk dat mijn bedachte setup niet de meest ideale is. De Niko dimmer gaat dus weer retour. Ik weet alleen eerlijk gezegd niet goed hoe nu verder. Wellicht dat ik eerst wat meer context moet schetsen om een passend antwoord te krijgen.

Ik heb een kroonluchter opgehangen in de woonkamer. De kroonluchter bevat 50*15 watt lampjes die gezamelijk ontzettend fel verlichten. Die wil ik dus dimmen. Vervangen voor ledlampen is geen optie. Lampen met lager wattage ook niet. Ik moet het met deze lampjes doen.

de lamp hangt aan een ornamentenplafond uit de 19e eeuw. Monumentaal. Daar kan en wil ik dus niets aan veranderen.



De lamp wordt bediend met een draai schakelaar. In jaren dertig stijl. Dat wil ik ook zo laten.



De bedrading van de lamp en de schakelaar lopen via de bovenverdieping. Daar kan ik dus bij. Zie ook foto in eerder bericht. Op die plek - of daar in de buurt - wil ik een dimmer plaatsen. Of een ander apparaat. Maar net wat de beste set-up gaat vormen. Als het er maar voor zorgt dat de lamp beneden minder fel brandt. De dimmer hoef ik verder niet te bedienen. Deze zal op 1 en dezelfde sterkte blijven staan.

Wat is de meest logische constructie om dit mogelijk te maken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Je zou kunnen overwegen steeds twee lampjes in serie te schakelen. Dus 25 ketens van 2 in serie geschakelde lampjes.

Je kunt de lichtopbrengst daarvan testen door eerst 2 losse fittingen (fatsoenlijk) te bedraden dat ze in serie staan en kijken wat het effect is.

De lampjes krijgen per stuk dan een vermogen van 1/4 van het oorspronkelijke vermogen, dus ca 3,75 Watt. Totale opgenomen vermogen is dan ca 180 Watt, bij elkaar toch nog altijd een flinke lamp.

Is wel een hele klus, maar dan heb je dan helemaal geen dimmer nodig.

En anders plaats je in de buurt van die op de foto getoonde 'doos' een losse inbouwdoos, die je netjes via een buisje vverbindt. Daarin een normale inbouwdimmer, zijn er ook voor 800 of 1000W, zijn echter erg duur...

Denk er wel aan: de 'doos' en de dimmer dienen bereikbaar te blijven, wegwerken achter de wand is niet toegestaan!
 

Blauwbloes

  • #13
Mag geen reclame maken maar in Duitsland vind je nog een kleine fabrikant van retroschakelmateriaal in die stijl, ook drukknoppen en zelfs dimmers, ook zwart.

Heb ooit in een gerenoveerd Spaans hotel overnacht, met een volledig vernieuwde elektrische installatie in die stijl. Google is je vriend hier :D. Die dimmer kan je eventueel in een inbouwkastje plaatsen, iig niet los in de wand.
 

Patrick-O

  • #14
Dank voor de tip maar ik ken dat spul (Berker) en dat schakelmateriaal heb ik al aan de muur. Door het hele huis. de schakelaar op bovenstaande foto is van die fabrikant ;-)
 

Blauwbloes

  • #15
Die schakelaar vervangen door een drukknop is dus geen enkel probleem?
 

Fabian10

  • #16
Als je 'm eenmalig met een dimmer op een bepaalde velheid wil zetten dan zou je kunnen overwegen om een domotica microdimmer te gebruiken. Als het zwarte kapje verder leeg is, dan past die daar in. Of achter de bestaande schakelaar. Waneer daar twee gebruikelijke inbouwdozen achter zitten.

De microdimmer kan aan/uit geschakeld worden met een wip/wap schakelaar of pulsdrukker.
 

Patrick-O

  • #17
Blauwbloes schreef:
Die schakelaar vervangen door een drukknop is dus geen enkel probleem?
Dat is inderdaad geen enkel probleem
 

Blauwbloes

  • #18
- Verwijder dan de afwerkingsplaat van die schakelaar
- Maak een foto van de bedrading van de schakelaar, eventueel eruit halen.
- Maak een foto van de lampaansluiting in het plafond
- Welke van de twee dient voor de betreffende lamp?
- Uiteraard een drukknop en passend inbouwkastje kopen (met DIN-RAIL).

Als het kan maak een schets van de bedrading tussen de schakelaar, wandverbindingen en lamp (kleuren erbij). Is niet altijd vanzelfsprekend zonder meettoestel.

Allemaal hier posten
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu