Groepenkast vervangen / Aansluiting Enexis

Karstenm

  • #1
Hallo,

Ik heb op dit moment een oude groepenkast die dringend aan vervanging toe is (3 oude zekeringen, geen aardlek laat staan een hoofdschakelaar).

Nu wil ik alles goed aanpakken, en een compleet nieuwe groepenkast gaan installeren, incl. het trekken van nieuwe leidingen. De oude bekabeling heb ik voor zover allemaal vervangen en schakelaars en stopcontacten zijn ook allemaal voorzien van nieuwe moderne exemplaren.

Allereerst de aansluiting die ik bij Enexis heb, ik heb nu een hoofdzekering van 25 ampere, mede gericht op de toekomst lijkt mij dit erg weinig. Ik heb contact met Enexis gehad hierover en zij hebben mij aangegeven dat ze deze kunnen vervangen door een nieuwe hoofdzekering van 35 ampere, of tegen betaling 3x25 ampere (konden niet direct aangeven of hiervoor nieuwe kabels dienen te worden getrokken richting de straat). Wat is hierbij slim om te doen, kiezen voor 35 ampere ipv. 25 ampere of is dit niet genoeg en heb ik echt een 3x25 ampere nodig als ik nu toch bezig ben om alles te vervangen? Qua huis gaat het om een hoekwoning ui 1957 van 2 verdiepingen + kelder en een verwarmde zolder. Om een beter beeld te krijgen van wat er op dit moment in huis aanwezig is kan er bij mijn volgende punt al even gespiekt worden.

Daarnaast heb ik ook het punt van de groepenverdeling in huis. Op dit moment heb ik 3 groepen voorzien van nieuwe bekabeling, maar dit zijn ruimtes als slaapkamers, hobbykamers, zolder en de woonkamer. Een extra kabel komt in de meterkast binnen voor de nieuwe badkamer en WC, maar is nu bij een bestaande groep aangesloten en kan dus vrij makkelijk op een eigen groep worden gezet zodra er een nieuwe groepenkast is.

Echter, de grote stroomverbruikers staan in de keuken en bijkeuken, en dat zijn juist de ruimtes die ik nu wil gaan aanpakken. Deze ruimtes zijn nu nog verdeeld over de bestaande 3 groepen, maar hiervan wil ik nu nieuwe aparte groepen gaan maken zodra ik ook alle nieuwe keukenapparatuur ga aanschaffen. In de nieuwe indeling heb ik in de keuken aan grote stroomgebruikers:
  • Gasfornuis (maar met elektrische heteluchtoven), dit zal een groter gasfornuis worden, maar diegene die ik tot nutoe heb gezien beschikken wel over een 230 volt aansluiting.
  • Vaatwasser
  • Combi-magnetron/oven
  • Koelkast
  • Losse stopcontacten om te gebruiken voor bv. frituurpan of waterkoker

Vervolgens heb ik in de bijkeuken ook nog enkele grootverbruikers staan:
  • Diepvries
  • Ijskast (alleen in gebruik rond de zomer en bij feestjes
  • Wasmachine
  • Wasdroger
  • Combi-ketel CV/Warm water (Vrij recent model en dus energiezuinig)

Daarnaast heb ik ook voor de achtertuin en garage nog stroom nodig, gebruikers hierop zullen vooral verlichting zijn (Led?), zwembadfilter (rond 100W piek) en een elektrische BBQ.

Zelf dacht ik om dit over 12 groepen te verdelen als volgt, maar ik weet niet of dit overkill is, want dit zou ook betekenen dat er simpelweg heel veel leidingen door de kelder, keuken en bijkeuken moeten worden aangelegd.
  • Oude groep 1
  • Oude groep 2
  • Oude groep 3
  • Badkamer/WC
  • Wasmachine/CV (Bijkeuken)
  • Wasdroger (Bijkeuken)
  • Oven (Gasfornuis) (Keuken)
  • Vaatwasser/Algemeen (Keuken)
  • Koelkast/Combi-magnetron/Algemeen (Keuken)
  • 2e koelkast/Diepvries/Algemeen (Bijkeuken)
  • Tuin 1 (Via keuken/bijkeuken naar buiten)
  • Tuin 2 + garagen (Via keuken/bijkeuken naar buiten)

Tot slot heb ik ook nog een extra vraag, op dit moment is de hoofdzekering en meter vrij hoog gemonteerd waardoor je bijna op een trapje moet gaan staan als er een nieuwe groepenkast boven zit, mag de groepenkast daarom ook aan de linkerkant van de meter gemonteerd worden en via bv. 6mm kabels worden aangesloten?

Hopelijk is het een beetje duidelijk, en alvast bedankt voor antwoorden en adviezen. Voor alle duidelijkheid, ik wil de groepenkast laten plaatsen uiteindelijk door een elektricien.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Al ben ik zelf geen installateur, uit ervaring (met name op dit forum) durf ik te zeggen dat je met de genoemde toepassingen aan 1 x 35 A ruim voldoende zou moeten kunnen hebben.

De door jou genoemde diepvries, ijskast, koelkast, CV-ketel zijn beslist geen 'grootverbruikers' in de zin dat zij enorme stromen trekken. Wel eventueel dat ze, indien in slechte staat, langdurig (of te regelmatig) stroom kunnen trekken en daardoor veel geld kosten. Maar dat is een ander verhaal en heeft niets met je groepenkast te maken.

Enkele opmerkingen van dingen die me zo opvielen:
- Badkamer/WC hoeft beslist niet op een aparte groep. Die kan gewoon bij een van de andere lichtgroepen in het huis.
- Tenzij je van plan bent om in de tuin zware verbruikers te gaan plaatsen (verwarmingen of zo), is er m.i. geen enkele reden om daarvoor twee groepen te gebruiken. Het zou wél aan te raden zijn die tuingroep zodanig te plaatsen dat hij, wanneer een eventueel aardlek zich voordoet, geen aardlekschakelaar eruit gooit waarop ook een koel- of vrieskast aangesloten is. Dat kun je eventueel ook vermijden door de tuingroep achter een gecombineerde aardlekschakelaar/zekering te (laten) plaatsen.
- De vaatwasser in de keuken zou ik niet combineren met een algemene groep in de keuken. Er kan dan (te) makkelijk een waterkoker oid aangezet worden op dezelfde groep als de vaatwasser terwijl de vaatwasser aan het verwarmen is, en daardoor een zekering doen knallen. Liever twee 'losse' algemene groepen in de keuken. Als de routes van de leidingen het toelaten zou je daar dan ook de koelkast op kunnen zetten, ipv op de Combimagnetron erbij.

Over de plaats van de groepenkast kan ik zelf geen oordeel geven. Ik zou zeggen: begin eens met wat foto's van de situatie! :wink:

En verder wil ik nog dit zeggen: bespreek e.e.a. ook met de installateur die het gaat doen an laat hem de materialen (in elk geval de groepenkast) leveren. Er is niets zo vervelend voor een installateur als ie dat moet missen en het is ook helemaal niet gezegd dat je daardoor duurder uit zult zijn dan wanneer je het zelf koopt.

Leidingen en kabel kun je natuurlijk wel gewoon zelf kopen en aanleggen, maar doe dat ook in overleg ivm de juiste aansluiting op de groepenkast.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
3 à 4 groepen voor stopcontacten en verlichten waarvan tenminste 2 (ook) in de keuken. Een aparte groep voor wasmachine, droger, vaatwasser en 2x oven. Zit je al snel aan 9 groepen dus 3 als's. Verdelen over 3x25A zou dan mooi kunnen maar is niet noodzakelijk.
 

Karstenm

  • #4
Excuses voor mijn late reactie, maar heb het mede door wat onvoorziene plannen erg druk gehad.

Allemaal heel erg bedankt voor de tips en ik ga er zeker mee aan de slag. Onverwachts heb ik zondag al een keuken uitgekozen en ga komend weekend hiervoor de details bespreken, en hierna weet ik dus ook meer over de verschillende stroomverbruikers in de keuken.

Zodra ik wat meer info daarover heb en ik een nieuwe verdeling heb gemaakt zal ik hem hier weer plaatsen.

Nogmaals, heel veel dank voor de bruikbare reacties!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Onverwachts heb ik zondag al een keuken uitgekozen
Je hebt je toch niet laten verleiden door een 'aanbieding' die maar beperkt geldig was? Met keukenboeren die mij zo'n 'uniek aanbod' doen ben ik direct uitgepraat.

(op zich liegen ze trouwens niet, de aanbieding van volgende week is niet dezelfde als die van deze week maar geeft wel evenveel korting :? )

Betreffende de groepenkast: Met de apparatuur die je beschrijft moet dat makkelijk kunnen op 1x35. Wel zou je de nieuwe meterkast al kunnen uitvoeren met een 4-polige hoofdschakelaar en 3 enkelfasige aardleks, mocht je dan toch ooit naar 3x25 willen heb je geen kosten meer voor de aanpassing van je kast.
 

Karstenm

  • #6
Nee hoor, ik ben gaan kijken voor keuken ideen en heb vrijwel direct de keuken gezien die ik in gedachte had. Ik heb ook zelf juist de verkoper benaderd in de winkel om de keuken te gaan samenstellen, dus het was zeker geen beruchte "Aalsmeer" actie, want dan was ik zelf ook heel snel weg geweest.

Ondertussen weet ik ook de aansluitwaarde van de apparatuur die in de keuken zal worden geplaatst, en dus ga ik nu zodra ik tijd heb de indeling nog een keer opnieuw maken voor de groepen.
 

Karstenm

  • #7
Een beetje later dan gepland, maar ik heb toch nog eens alles op een rijtje gezet. Ik heb op dit moment meer informatie bij Enexis opgevraagd over de mogelijkheden van 3x25 ampere, als dit tegen een gering bedrag mogelijk is zonder de hele voortuin op te breken wil ik liefst voor deze optie gaan, anders denk ik dat ik ook na de reactie van Hessie kies voor 1x35 ampere aangezien Enexis dat waarschijnlijk gratis kan doen.

Ik ga voor onderstaand plan even ervanuit dat ik dus kies voor 3x25a waardoor ik dus geen limiet heb van 12 groepen, maar voor (in mijn verdeling) 14 groepen kan gaan.

Ik heb in deze verdeling de oude groepen verdeeld over verschillende aardlekschakelaars aangezien deze over delen van het huis gespreid zijn waardoor ik dus nooit compleet zonder licht kom te zitten bij een aardlek.

Qua apparatuur heb ik een vrij zware oven die een eigen groep nodig heeft (>2000 watt), maar waarvoor geen speciale kookgroep nodig is. Daarnaast heb ik ook de vaatwasser en combi-magnetron van een eigen groep voorzien.

Tot slot heb ik alles voor in de tuin op een aparte aardlekschakelaar gezet, dat voorkomt dat ik binnenshuis stroomuitval krijg bij een aardlek buiten.

Mijn indeling komt er dan als volgt uit te zien (screenshot zodat het duidelijker is):


Graag jullie opmerkingen en adviezen op basis hiervan.

Dan nog een andere vraag, ik zie bij veel elektro winkels en bouwhandels flexibele buis met kabels erin, is dit een goede optie omdat ik vanalles door de kelder en deels door de keuken en bijkeuken muur moet aanleggen of is dit echt "not-done" en moet ik gewoon alles in normale pvc buizen aanleggen?

Voor hoe het de ruimte met de groepenkast binnenkomt overleg ik eerst nog met de elektromonteur, dus dat is verder geen probleem.

Dank alvast voor het meedenken.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Cv ketel mag niet bij de wasmachine. Ik zou het verder proberen te reduceren naar 12 groepen maar zoals het er nu staat kan het prima.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Je hebt drie groepen die iets te maken hebben met 'tuin'. Deel de groepen bij voorkeur zodanig in, dat geen enkele groep waar een koelkast, vriezer, of dergelijk apparaat op dezelfde aardlekschakelaar zit.

Want tuingroepen willen nog wel een aardlek'sluitingen' veroorzaken.

Je zou de drie tuingroepen bijv. bij elkaar op één aardlekschakelaar kunnen zetten.
 

Peter_H

  • #10
Hoe verdeel je de groepen over de 3 fasen?
Als ALS1 door één fase wordt gevoed, dan wordt die behoorlijk belast met de oven, wasmachine en wasdroger.

Wat betreft voorbedrade flexbuis, het werkt snel, maar achteraf een draad bijtrekken is een stuk moeilijker.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu