Waterleidingen dik genoeg voor regendouche?

Mark59

  • #1
Ik heb een vraag of in mijn situatie gebruikte toevoerleidingen voor warm en koud water modelmatig gesproken voldoende diameter hebben om een regendouche optimaal te benutten in vergelijking tot de mogelijkheden die de omliggende infrastructuur en cv-ketel biedt. De regenfunctie van de cabine lijkt me namelijk wat tegenvallen. Zowel regendouche als handdouche geven nu niet meer dan 7 liter op 40C. En dat terwijl warm water geleverd wordt door een Intergas HR Eco 36 (CW5).

De monteur gebruikte voor zowel warm als koud REHAU RAUTITAN STABIL 16,2X2,6, welke een uitwendige buisdiameter heeft van 16,2 mm en een wanddikte van 2,6 mm. De nominale binnendiameter is 3/8", en dat is gelijk aan 9.525 millimeters. De buizen zijn direct aangesloten onder de cv-ketel, en hebben een lengte van (2x) 4 meter. De CV staat op de zolder (2e verdieping), de stoomcabine met regendouche er vrijwel recht onder op de 1e verdieping. De cabine is een Kineform 120/90 (met stoom). De koud en warm water aansluitingen op de cabine zijn volgens de installatiehandleiding 1/2
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Ook wij gaan het werk van derden niet beoordelen. Je zult er toch met je installateur uit moeten komen. Desnoods vraag je Rehau wat ze er van vinden.
 

Mark59

  • #3
Ik begrijp dat je het werk van derden niet wilt beoordelen. Ik had de vraag anders/algemener moeten stellen: welke diameter waterleidingbuis is ideaal voor een regendouche die 14 liter per minuut aan kan, gegeven het feit dat er een Intergas HR Eco 36 (CW5) achter hangt die het naastgelegen bad kan voeden met 15 liter water per minuut op 40C.

En als je die vraag niet wilt beantwoorden: hoe kan ik zelf de ideale buis kiezen, welke gegevens zijn daarvoor van belang en hoe pas ik die toe?
 

Haplo

  • #4
De leiding die gebruikt is, is in diameter dunner. Maar door de lagere stromingsweerstand van de rehau leiding komt deze overeen met een koperen leiding van 15.
Er kan een vuiltje in de leiding gekomen zijn waardoor er minder water doorkomt.
En regen valt ook zachtjes naar beneden, dat is ook het idee van een regendouche. Voor een flinke harde straal heb je de handdouche.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu