10m afstand tussen AOP en modem - beste manier van bedraden?

Grondig

  • #1
Ondanks dat er hier al het nodige is geschreven over het verplaatsen van het AOP kom ik er nog niet goed uit hoe ik mijn situatie het beste kan oplossen. De situatie is als volgt:

- TV+internet komt via CAI kabel binnen (Ziggo).
- AOP zit in woonkamer, ca. 10m van meterkast
- AOP is van het type opbouwdoos met enkele coaxaansluiting met daarop zo'n splitter met 3 uitgangen (data, TV, radio). In de woonkamer wordt ook de TV uitgang gebruikt.

Omdat vanuit de meterkast alle andere kamers worden bedraad (utp/coax) wil ik dus graag in de meterkast 'beginnen' en zie nu twee opties om het 'AOP signaal' daar te krijgen:

1. Splitter op AOP in woonkamer verwijderen, 10m coax van AOP naar meterkast leiden, en dan in meterkast daar de splitter met 3 uitgangen opzetten en vanaf daar verder met modem etc. Om weer TV in woonkamer te hebben moet dus de TV-uitgang van de splitter mbv 2e coax kabel van meterkast terug naar woonkamer.
2. Splitter op AOP in woonkamer laten zitten, en data uitgang met 10m coax naar meterkast leiden en daar modem zetten. Om TV in andere kamers te hebben dan ook een 2e coax kabel van 10m van TV-uitgang op splitter in wk naar meterkast leiden.

Wat is beter: de 10m coax plaatsen tussen data uitgang splitter en modem, of tussen AOP en splitter?

Bedankt voor alle inzichten!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Optie 1 en 2 zijn allebei even niet-ideaal. Het zal vast werken, maar het beste is het modem direct naast het AOP. Dan met een Ethernetkabel naar de meterkast, waar je een switch plaatst.

Je kunt het trouwens wel gewoon proberen, en dan optie 1. Maar als er problemen zijn, zal de kabelaanbieder altijd willen dat je het modem naast het AOP zet. Gebruik wel goede coaxkabel.
 

Coaxkabel

  • #3
Een AOP 10 meter verplaatsen is geen probleem. Dit moet met een goede coaxkabel lukken.

Echter een splitter hierna met 3 uitgangen gaat problemen opleveren.

Een CAI aansluiting kan doorsnee genomen max 2 ontvangende apparaten van signaal voorzien (Modem + TV). Er zijn gevallen waar 3 apparaten geen probleem opleveren maar dit is niet de standaard.

Wil je meer dan 2 apparaten aansluiten op een AOP dan is een antenneversterker sterk aangeraden. Dit omdat het signaal anders te zwak wordt na de splitter en de kans op storingen toeneemt.

Oplossing 1 is de beste maar vervang hier de splitter voor een versterker en maak een goede verbinding in de woonkamer naar de meterkast met goede coaxkabel.

Oplossing 2 gaat niet goed werken. Je dempt het signaal teveel om een goede werking van het modem in de meterkast te kunnen garanderen.

Let wel op dat Ziggo alleen een modem bij het AOP ondersteunt. Verder weg in de installatie is geen probleem, mits goed aangesloten en ingeregeld.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu