Ext 3wegklep wordt niet aangestuurd bij ww Nefit Topline

Wendan

  • #1
Beste Forumleden,

Ik heb dit weekend een Nefit topline met externe Nefit 120 liter boiler aangesloten. Ik loop echter tegen het probleem aan dat de ketel de driewegklep niet aanstuurt bij ww bedrijf. De driewegklep blijft in cv bedrijf staan, waardoor de boiler niet wordt opgewarmd. Iemand bekend met dit probleem?

Onderdelen:
Nefit topline 30 kw solo ketel
Nefit 120 liter boiler met specifieke sensor voor de Nefit topline
Nefit Honeywell driewegklep VC8010
Nefit moduline 300 thermostaat

Ik heb reeds een aantal zaken uitgelsoten.

1. De ketel reageert met een 'kraansymbooltje' als ik de boiler aanzet. De ketel komt dus in ww bedrijf en gaat naar 80 graden verwarmen. Sensor boiler lijkt dus ok! Water wordt echter rechtstreeks naar de CV installatie gestuurd.

2. Ik heb van de driewegklep de zwarte draad bij de bruine draad gevoegd op de turquoise op connector. Op de bruine staat altijd 24 volt. De driewegklep schakelt dan wel en CV water wordt naar de boiler gestuurd! Maw de driewegklep is ook ok.

3. Ik heb in de handleiding het electrische bedradingsschema gevolgd en kwam er achter dat de draden van de turquoise connector naar connector D op de printplaat gaan. Daar moet op aansluiting 17 van de connector 24 volt komen als ww bedrijf wordt ingeschakeld. Dat komt er niet! Hoogst waarschijnlijk dus geen draadbreuk, maar iets op de printplaat. Bij de bron (printplaat) wordt dus al niet geschakeld.

4. Ik heb de printplaat vervangen (had nog een andere Topline staan). Met de andere printplaat hetzelfde probleem??? Lijkt me echter heel raar als er twee printplaten zijn met hetzelfde probleem.

5. Ik heb de software vanuit de thermostaat teruggebracht naar de fabrieksinstellingen. Dit levert ook geen verbetering op.

Ik ben de weg ff kwijt. Wellicht dat jullie een idee hebben. Ik hoor het heel graag.

Groet,

Daniel
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Ik denk dat er toch iets mis is met de aansluitingen van je klep.
Normaal is het als volgt:
Voeding 24v wisselspanning
- blauw = nul
- bruin = poort a dicht (en dus b dicht)
- zwart = poort a open (en dus b open)
 

Wendan

  • #3
Hoi Ingmar, dank voor je reactie. Het is me niet helemaal helder wat je bedoelt met het document blz 6. Het document heeft maar 4 pagina's.

Ik weet niet of we hetzelfde zeggen, maar er is op de ketel een turquoise stekker voor het aansluiten van de driewegklep. Bij dit stekkertje staan drie symbolen. N.l

1. 24 volt AC
2. o volt AC
3. een schakelaartje

Ik heb de bruine draad aangesloten op 1
De blauwe draad aangesloten op 2 (is immers 0)
En de zwarte draad aangesloten op 3

Als het goed is staat er altijd 24 volt op de eerste aansluiting en dus op de bruine draad. Hierdoor staat de driewegklep in positie CV bedrijf.
Als er een warmwateraanvraag is, zou er spanning moeten komen op aansluiting nummer 3 (en dus de zwarte draad), waardoor de driewegklep schakelt naar de ww stand. Op deze aansluiting komt echter helemaal geen spanning. Als ik 24 volt op deze zwarte draad zet, dan schakelt de driewegklep wel.

Zeggen we hetzelfde of zie ik iets heel doms over het hoofd?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Kijk eens bij plaatje nummer 6. :wink:
 

Wendan

  • #5
Hoi Jan, dank voor je reactie. Ik heb net naar plaatje 6 gekeken, maar zie daar de bevestiging in dat ik het juist heb aangesloten. Zien jullie daar iets anders???
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Maar als je meet, dan komt er dus geen spanning op de klem met het schakelaartje te staan, op het moment dat je boiler vraagt?

En los van de kleuren, even kijken of de draden net zo lopen als in afbeelding 6 inderdaad.
 

Wendan

  • #7
Hoi Ingmar, klopt! De ketel komt wel in warmwaterbedrijf. Er komt een kraantje in het display en de ketel gaat naar maximaal vermogen. Er komt echter geen spanning op het contactje met de schakelaar te staan.

Ik ben nog een stap verder gegaan en heb in de handleiding gezien dat dit contact op connector D positie 17 zit. Dus op de printplaat komt er op deze positie ook geen spanning te staan. Mijn redenatie; printplaat stuk! Echter als ik de printplaat verwissel, blijft dezelfde storing???

Ik blijf het heel boeiend vinden......
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Wat doet de ketel als je warmte vraagt voor CV?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
Ben wel benieuwd hoe dit is afgelopen eigenlijk, ik gok A en B verwisseld aan de klep?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu