Capacitieve koppeling of iets anders?

Jelleb

  • #1
Goedemiddag!

Tijdens het verbouwen van mijn huis heb ik 2 lichtschakelaars in 2 aparte contactdozen samengevoegd en verplaatst naar een andere plek. Om dit te doen heb ik de fasedraden en de schakeldraden door 1 buis getrokken en aangesloten op een dubbele schakelaar (4 draden in totaal dus).

Ik krijg nu last met flikkerende lichten bij het aanzetten van de lampen. Vaak moet ik de schakelaar een aantal keer aanzetten voordat de lampen constant blijven branden.

Ik had de hoop dat dit probleem werd veroorzaakt door de schakelaar, dus heb ik een dimmer aangesloten ipv de schakelaar. Het flikkeren blijft helaas een probleem. Daar komt nog eens bij dat er nu een spanning op de schakeldraad blijft staan na het uitzetten van de dimmer, met als resultaat dat mijn lampen zachtjes blijven branden.

Ik heb al gezocht wat dit probleem kan zijn en ik denk dat de spanning die op de schakeldraad blijft staan beide problemen veroorzaakt (het knipperen en het aanblijven van het licht).

Mijn vermoeden is dat de spanning onstaat door capacivitieve koppeling veroorzaakt door de 2 fasedraden en de 2 schakeldraden in de buis. Kan dit kloppen? Zo ja, is er een manier op dit op te lossen? Een dubbelpolige schakelaar plaatsen is in dit scenario geloof ik geen optie omdat ik de fasedraad niet kan onderbreken.

Mocht er inderdaad geen oplossing zijn dan bik ik de oude contactdozen weer open om daar 2 losse dimmers op aan te sluiten, vandaar dat ik het eerst even vraag :)

Alvast bedankt voor jullie hulp!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik denk dat je ergens een slechte las hebt, en 2 fasen mogen niet in dezelfde buis.
 

Andre69

  • #3
Plaats anders even een foto van hoe je het aangesloten hebt.
Zoals ik het lees heb je heb je een serie schakeling gemaakt, of was het de bedoeling om te maken. Aan één fasedraad heb je genoeg om 2 lichtpunten te bedienen met een serieschakelaar of dimmer.

Vraag me dan ook af hoe je een 2e hebt weten aan te sluiten.
Of zitten ze niet op dezelfde groep?
In één buis/ lasdoos/ centraaldoos enz. mogen nooit meerdere groepen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu