MV afvoer in woonkamer ipv open keuken

Herbiek

  • #1
Ons nieuw te bouwen huis is met een EPC berekening geschikt voor mechanische ventilatie (wat we zelf ook graag wilden ipv WTW). Toevoer via roosters boven de ramen in buitengevels en afvoer op 3 plekken, WC, badkamer en keuken.

Nou is die laatste locatie erg beroerd te bereiken met de afvoer buis.

In hoeverre is het verplicht dat het afvoerventiel van de keuken perse ook echt in de keuken zit?

Je komt dan ook aan de vraag, wat is precies de definitie van de keuken (waar houd die op). Ik vraag dat om wij een open keuken hebben (krijgen) die overgaat in de woonkamer. Vanuit de keuken loop je via de eethoek naar de woonkamer. Mij zou het veel beter uitkomen om het afvoerventiel op de grens van eethoek en woonkamer te plaatsen.

Om een en ander iets beter voor te kunnen stellen: Ons huis wordt (binnenmaten) 6,8 bij 10,2 meter (rechthoek) waarbij in het midden een hap uit deze rechthoek genomen is (hal + wc = 9m2) zodat er voor de woonkamer en keuken een (achterste voren) C over blijft. De keuken zit in dan in de ene poot, de woonkamer in de andere. Eethoek zit er tussenin.

In het bouwbesluit heb ik het volgende gevonden:
Bouwbesluit eis: Artikel 3.53 luchtkwaliteit lid 4 en 5
4. De afvoer van binnenlucht uit een verblijfsgebied of een verblijfsruimte waarin zich een opstelplaats voor een kooktoestel, als bedoeld in artikel 3.48, derde lid, bevindt,vindt rechtstreeks naar buiten plaats. Ten minste 21 dm³/s van de capaciteit van de afvoer van binnenlucht uit een verblijfsgebied of een verblijfsruimte waarin zich een opstelplaats voor een kooktoestel, als bedoeld in artikel 3.48, derde lid, bevindt, wordt rechtstreeks naar buiten afgevoerd.


Als aanvulling daarop vond ik nog het volgende voor een openkeuken toepassing:

Keuken in open verbinding met andere ruimte(n) 1 dm³/s per m² netto vloeroppervlak met een minimum van 21 dm³/s.
De eis bij de keuken in open verbinding met andere ruimte(n) geldt voor de gecombineerde ruimte(n):
Voor de vloeroppervlakken dient de totale oppervlakte van de gecombineerde ruimte(n) te worden genomen.


Onze open keuken/eethoek/woonkamer wordt dus 60m2.

Overigens hebben we ook een eigen afzuigkap voor de kookplek, maar heb al begrepen dat deze buiten het hele bouwbesluitvalt en de daarin gestelde luchtverversing valt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Vochtige, vette kookdampen (incl. kooklucht) wil je niet door de halve benedenverdieping trekken, maar zo snel mogelijk bij de bron afvoeren. Dat voorkomt veel vervuiling in je woning.

In het luxere keukensegment zijn er afzuigkappen die in het keukenblad ingebouwd zitten. Maar staat dus los van de MV.
 

Herbiek

  • #3
Hoi Walker,

Ik snap dat je die dampen zo snel mogelijk wilt afvoeren. Wij hebben daar onze eigen wasemkap voor. Dus dan blijft de vraag open staan, mag ik volgens het bouwbesluit dat afvoerventiel op mijn voorkeur locatie plaatsen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De aan- en afvoer moeten in balans zijn, zoals tegenover elkaar. Als ze te dicht bij elkaar komen, wordt een deel van de ruimte niet ververst.
 

Herbiek

  • #5
IJkenhout... dank je voor je reactie, maar het is geen antwoord. Het is geen balansventilatie zoals omschreven, toevoer is via luchtroosters.

Verder is het dezelfde ruimte ik wil alleen de locatie van het afzuigventiel op een andere plek zetten in diezelfde open ruimte.

Locatie in de keuken is dichtbij de roosters in de ramen daar. Locatie zoals gewenst is min of meer halverwege de roosters in de keuken en woonkamer. Mijn inziens een betere plek om ook de lucht in de woonkamer die in open ruimte met de keukens staat te verversen. Maar eigenlijk gaat het daar niet om, in het bouwbesluit staat dat er een afzuigventiel in de keuken moet zitten.

Als het een open keuken betreft is het echter niet duidelijk waar dat ventiel precies moet zitten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu