Remeha Calenta 40C tikt / klopt

Exyll

  • #1
De thermostaat gaf vanmiddag aan geen verbinding te hebben met de ketel. Er leek geen stroom op te staan en dus even de groep gecontroleerd. Deze was niet uit gegaan en de stekkerdoos deed het ook door dit met een lampje te testen.

Ik ben geen monteur maar dit moest wel een zekering zijn. Na wat moeite ontdekt hoe de kap er af moest en na wat gepriegel was duidelijk dat de F2 / 2 AT stuk was.

Gelukkig zitten er reserve zekeringen in de behuizing! Ook het led lampje kon ik wel waarderen.

Na het plaatsen van de zekering de stekker weer in de stekkerdoos gedaan en de ketel aangezet. Hij ging weer aan. Vervolgens even warmwater getapt en een stooktest gedaan en de ketel werkt weer.

Echter, er tikt / klopt continu iets en heb er een opname van gemaakt.



Is dit wellicht een bekend euvel?

Uiteraard wil ik een afspraak maken met een monteur want ik wil er zeker van zijn dat de zekering niet door een storing van de ketel stuk is maar het zou zo maar kunnen dat het tikken/kloppen met het doorbranden van de zekering te maken heeft.
 

Panic

  • #2
Dat is de driewegklep, deze gaan ook weleens lek. Het kan zijn dat daardoor de zekering ook gesprongen is. In het filmpje is het niet duidelijk te zien.
 

Exyll

  • #3
Nu je zegt driewegklep.

De thermostaat staan in de zomer modus. Altijd dus 15 graden en dat houd in dat de ketel nooit zou moeten stoken. Soms echter voelen we dat de verwarming toch aan staat. Dat is erg vreemd want de thermostaat zou niet moeten stoken.

Kan dat hier iets mee te maken hebben of doet de ketel dit met een speciale reden?
 

Exyll

  • #4
Voor de duidelijkheid nog een foto genomen



Het gaat om het component direct achter de dikke zwarte slang.

Nu is de ketel weer helemaal stil. Ik denk dat deze is afgekoeld en dan stopt met circuleren maar ik hoor nu de elektronica piepen op redelijk hoge frequenties maar met een dipje praktisch elke seconde. Is dit normaal?
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #5
Het onderdeel dat je bedoelt is inderdaad de 3 wegklep, en gezien de bruine aanslag op de bodem aan de rechterkant, lekt deze inderdaad en geeft dat geluid.
Het piepen is normaal, komt uit een trafo op de print en kan geen kwaad.
 

Panic

  • #6
Nog steeds niet helemaal goed te zien, maar aan de leksporen op de bodem zie je dat er inderdaad iets lekt.

Zou heel goed de driewegklep kunnen zijn. Dat verklaart ook het verwarmen van de cv.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu