Aanleggen cv advies gevraagd

Trabbit

  • #1
Ik ben bezig om in het vakantie huis van mijn ouders in Zweden de keuken op te knappen. Nu wil ik deze ruimte gaan afronden en de vloer dichtmaken (cement dekvloer), maar wel alle voorbereidingen maken tbv een verwarmingssysteem in de toekomst. Op dit moment is het hele huis door middel van houtkachels en elektrischeverwarming verwarmd.

Op dit moment is er geen cv systeem, over een aantal jaar zal er een horizontaal geothermisch systeem icm een warmtepomp komen (tegenwoordig de standaard in Zweden).

Over het aanleggen van de cv heb ik een aantal vragen of adviezen nodig:

1. De keuken:

In de keuken komt vloerverwarming en 1 radiator, verder zit er een matig geïsoleerd hok (7cm steenwol) aan vast waar de groepenkast is geplaatst.

In de keuken leg ik vloerverwarming aan, er ligt nu een niet geïsoleerde cementvloer (op keien gegoten) 14cm onder afwerkniveau. Hierop lagen voorheen balken en dan een houten vloer.

De opbouw zou dan worden:

- Randisolatie
- Op oude cementplaat verouderingsbestendig bouwfolie
- 50mm eps platen
- Noppenplaten waar11mm eps onderzit, tussen de noppen verwarmingsbuis h.o.h. 10cm
- Dan een afwerkvloer van 7cm dik met cement toevoegmiddel (wat dat ook mag zijn)

Gezien het een oud huis (massief hout muren 20cm dik en letterlijk dubbel glas namelijk 2 ramen tegen elkaar met 3cm luchtspouw) is wil ik ook nog een radiator onder een raam plaatsen.

Vragen:
1a.
Is de opbouw van de vloerverwarming goed of maak ik een fout?

1b. Is het verstandig de vloerverwarming door te leggen naar het groepenkast hok?

1c. Beste manier buizen aanleggen naar radiator (zie ook 2), is 16mm buis voldoende en kan ik die in de afwerkvloer mee gieten?

2. Radiators:
- Op dit moment kan ik alles in de vloer of kruipruimte aanleggen.
- Uiteindelijk is de bedoeling onder elk raam een radiator te plaatsen op 1 raam in de keuken en groepenkasthok na.
- Waar de warmtepomp komt te staan weet nog niet zeker dit zal de bijkeuken worden of de kelder die zich onder de badkamer bevindt. De kelder heeft natuurlijk mijn voorkeur.
Op dit moment is van belang wat ik in de vloer van de keuken moet voorbereiden, maar dit is afhankelijk van de toekomstige situatie.

Vragen:
2a
Ik zat te denken om vanaf de warmtepomp 25mm buizen (koud en warm) naar een centraalpunt in het huis te gaan, daar een verdeler te plaatsen en daarvan 9 radiators apart te voeden (16mm buis). Gezien dit wel erg veel meter buis zal kosten vroeg ik mij af of je ook per kamer kan voeden (zeg 20mm buis) en dan in die kamer de twee radiators kan doorverbinden? Ik doe het graag op de beste manier, dus de kosten zijn dan niet altijd doorslaggevend.

2b Er zit ook nog een verdieping boven, deze verdieping komt later aan de orde, maar is minder complex. Hier bevinden zit twee slaapkamers en een grote overloop. Ik denk eraan met 20mm buis naar boven te gaan en boven een aparte verdeler te plaatsen (4 radiators).

2c.Kan een verdeler en geïsoleerde PEX-AL-PEX in de kruipruimte of is dit af te raden?

Ik hoop dat mijn ingewikkelde verhaal enigszins overzichtelijk is, zo niet dan zal ik het nog verduidelijken.

Alvast heel erg bedankt voor de adviezen.

Rood zijn radiators, bruin schoorsteen/broodoven, lichtblauw ramen:


Maten in meters zijn binnenmaten en m3 inhoud van de ruimtes:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je zal eerst eens een warmte verlies berekening moeten doen om te berekenen hoeveel vermogen je in elke ruimte nodig hebt.
Dan heb je een idee wat je aan vermogen nodig hebt en dat bepaald samen met je retour aanvoer temperaturen de benodigde leidingdiameters en de radiatren/ vloerverwarming.
 

Trabbit

  • #3
Ik snap dat dit ideaal is, dit zal iets zijn dat aan de orde komt bij het laten plaatsen van het cv systeem. Ik zal een berekening proberen te maken met de beschikbare tooltjes. Het gaat mij nu met name om de keuken.

De elektrische verwarmingen blijkt afdoende te zijn:
- platte panelen 2000watt van 120bx60h cm.
- Ze zijn aangesloten op twee fasen en een aarde.
- Afgezekerd op 10A en er staan 5 panelen op 1 groep, - blijkbaar draaien ze niet op volle toeren want de groep slaat nooit af.

De panelen houden het huis met gemak warm. Bij een buitentemperatuur van -15. Deze zijn onder elk raam geplaatst. Het zijn dit soort panelen maar dan 40 jaar oud

Het plafond (ligt op de vliering) en de muren boven zijn geïsoleerd met 20cm glaswol.
 

Trabbit

  • #4
Hallo headhunter,

Ik heb alles voor de keuken ingevuld op een Duitse website met klimaat Berlijn, dat komt qua klimaat goed overeen. Ik ben er vanuit gegaan dat binnenmuren geen verliezen geven als je alle ruimtes warm houdt? In de bijlage zie je wat eruit komt. Ik zal dit voor elke ruimte doen. Welke waarde is van belang? Ik neem aan de 2 Kw? Dan vul ik die waarde in de plattegrond voor elke ruimte in (ben wel even meet zoet :o )
 

Trabbit

  • #5
Na de berekeningen te hebben gedaan kom ik op de volgende waardes.

Vanaf de cv met 22mm pex-al-pex naar verdelers, vanaf verdelers met 16mm buis naar radiators.

22mm naar verdelervloerverwarming komen minimaal 2 groepen op 10m2 keuken en 8m2 badkamer.

Bovenverdieping (goed geïsoleerd) reken ik in de twee slaapkamer per kamer 2000 watt en de overloop 4000watt

Ik hoop dat iemand met deze informatie wat kan en mijn vragen uit mijn eerste post kan beantwoorden?

 

Trabbit

  • #6
22mm pex-al-pex moet 25mm zijn: 25mm x 2,5mm
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Laatste foto verwijderd, de lay-out werd helemaal uit elkaar getrokken, foto's plaatsen a.u.b. via klusidee en grotere foto's via een link zonder spam.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
2 groepjes vloerverwarming kan ook gewoon met 16mm buis.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu