Extra groepen aanleggen

Crabman

  • #1
Beste klussers,

Momenteel ben ik bezig met het renoveren van een appartement waar alles uitgesloopt is en slechts een nieuwe meterkast is aangesloten. Nu ik bezig ben met de elektra zie ik dat de huidige groepenkast waarschijnlijk onvoldoende is. De 3 fase groepenkast beschikt momenteel over twee ALS en 8 groepen.

nu dacht ik de groepenindeling als volgt te maken (groepen 1 t/m 5 zijn min of meer standaard al zo ingedeeld vanwege de aanwezige leidingen):

1- woonkamer (slechts één stopcontact dat verder nergens anders mee verbonden is) + kookplaat
2- kookplaat
3- 2 badkamers + 2 slaapkamers
4- woonkamer + 1 slaapkamer
5- keuken + 1 slaapkamer (incl. koelkast, afzuigkap en magnetron)
6- vaatwasser
7- oven
8- boiler
9- wasmachine
10- droger

Mijn vragen zijn als volgt:

1) Is deze indeling OK, of zou ik het ook met 8 groepen kunnen redden (zo ja hoe?) ?

2) Indien er nieuwe groepen bijgeplaatst dienen te worden, heb ik ook een extra ALS nodig: mag/kan ik dit zelf aansluiten en is dit haalbaar met de huidige meterkast (zie foto)

3) Mocht de hele groepenkast vervangen moeten worden, volstaat dan een 1 fase, 10 groepen + kookgroep, of liever 3 fase?

4) Indien de groepenkast wordt vervangen, wat kan/mag ik zelf doen om de kosten te besparen?

Bij voorbaat van harte dank!

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
1. Voor de kookplaat zul je een speciale kook- of krachtgroep moeten (laten) installeren. Hier moet dan enkel de kookplaat op aangesloten worden, geen andere stopcontacten.
De bestaande 8 groepen lijken me dan voldoende voor de indeling, zoals je die in gedachte hebt. Wel horen nog de stopcontacten in de keuken over tenminste twee groepen verdeeld te worden.
2. Dan kom je in totaal op 9 groepen (kook/krachtgroep telt voor 1) en heb je ook een extra aardlekschakelaar nodig, aangezien er max 4 groepen op een aardlekschakelaar mogen.
3. Een 1 fase kast is hier ongeschikt, omdat je een drie fase aansluiting hebt.
4. Je zou bijv zelf de buizen kunnen aanleggen en draden kunnen trekken. Het werk aan de groepen
kast zou ik uitbesteden, als je daar geen kennis over en ervaring mee hebt.
 

Crabman

  • #3
Bedankt voor uw reactie!

Ik heb nog een paar vraagjes:

-Ik had begrepen dat de kookgroep ook over twee groepen verdeeld kon worden (vandaar de indeling hierboven), of is dit onjuist? Ik heb nu dus 2x fase, 2x nul en 1x aarde naar de kook wcd gelegd om daar een perilex aansluitpunt te maken, maar dit is naar mijn weten geen 3 fase (2 fase?) of denk ik nu verkeerd?

-Als ik een extra (kracht)groep aan laat sluiten (en dus ook ALS) kan ik dan de huidige groepenkast behouden, of moet ik dan een compleet nieuwe bestellen en deze proberen te verkopen?

nogmaals dank,
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Je kunt inderdaad een 2x230V kookgroep aanleggen ja, maar dit zijn geen twee losse groepen dan! Dit moet op een dubbele / gekoppelde automaat aangesloten worden. In jouw geval kun je van ABB een koppelstukje kopen waarmee je beide automaten met 1 handeling samen uit kunt schakelen. Dit telt vervolgens als één groep. Oh en dat stopcontact wat erbij zit moet dus weg....

Ik zou persoonlijk trouwens niet kiezen voor een dergelijke kookgroep wanneer je een 3 fasen aansluiting hebt. In dat geval zou ik ook een krachtgroep aanleggen voor de kookplaat. Maar dat is misschien een andere discussie.

Als je die wandcontactdozen links naast je kast verplaatst, heb je naar mijn idee ruimte om eenzelfde (lege) kast ernaast te hangen. Dan heb je uitbreidingsruimte genoeg lijkt me.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Eens met Xander. Ik zou hier ook een extra kastje naasthangen, voorzien van een 3 fase krachtgroep/ALS (in de handleiding van de kookplaat vindt je meestal hoe dat aangesloten moet worden).
Naar de Perilex leg je dan één 19mm buis voorzien van 3x bruin, blauw en geel/groen.
Zodoende wordt de belasting gelijkmatig over 3 fase verspreid.
 

Crabman

  • #6
Excuses voor de late reactie.

Bedankt voor alle hulp, heb er inmiddels een kastje naast naast laten plaatsen met ALS en kookgroep :)

Nogmaals bedankt!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Bedankt voor de terugkoppeling en mooi dat het naar tevredenheid is opgelost!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu