YMvK-as kabel

Hobby

  • #1
Goedemorgen,
Er loopt een kabel van de meterkast onder de grond naar de schuur ik heb deze niet aangelegd misschien een domme vraag maar vraag mij af wat is de aarde?
De buitenmantel of de zwarte draad of beide?

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De litze van blank vertind koper, die net onder het staalscherm ligt, is de aarde.

Zwart zeker niet, deze is te gebruiken als schakeldraad (bijvoorbeeld als je van in de woning de buitenverlichting aan de schuur zou willen schakelen).
 

Hobby

  • #3
Ok dank zover nu wil ik de grijse vmvk kabel gaan gebruiken in een schuur voor schakelaars en wat stopcontacten gewoon de spatwaterdichte gebruiken?
Hoe de kabel netjes te bevestiggen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Het netst is om de kabel bovengronds door een slagvaste grijze buis te voeren, en deze met gelijke afstanden te beugelen.

In de schuur kun je middels een montagedoos overgaan op gele pvc-buis en VD-draad. Als de stopcontacten op meerdere wanden komen, kun je het best een centraaldoos op het plafond toepassen, en van daar naar iedere wand waar je stopcontacten en schakelaar wilt. Voor en extra buitenstopcontact ga je weer over naar VMVK, met een onderinvoer in het stopcontact.
 

Hobby

  • #5
Ok zover te begrijpen maar zit nog met een vraag of twee.
vanaf de lasdoos komen 3 draden (blauw/bruin/aarde)
De blauwe en bruine draad gaan naar een 2 polige schakelaar.Vanaf de schakelaar gaat blauw en bruin naar een lichtpunt(of moet dat zwart en bruin zijn?)
Maar hoe sluit ik de aarde draad aan op de schakelaar en lamp?
Hoe bevestig je een xmvk kabel mooi strak tegen de muur?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
De schakelaar wordt niet geaard. Voor de overgang van aardlitze naar groen/geel gebruik je een lasklem die geschikt is voor zowel vaste kern als flexibel. Zoek maar eens op "lasklem 224-112"
 

Hobby

  • #7
Dus de ymvk kabel gaat naar de 2 polige schakelaar en dan fase en nul naar een lamp.
Nu wil ik de ymvk aarde kabel aansluiten op de lamp moet die dan achter de schakelaar geleid worden?
 

Hobby

  • #8
Niemand het is in de schuur dan maar geen aarde op de lamp????
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Wellicht is het handig om in de schuur eerst een opbouw- lasdoos te gebruiken. En vanaf daar naar de schakelaar te gaan. Mocht je ooit nog een stopcontact bij willen plaatsen, dan kun je het deksel eenvoudig vervangen door een dubbel stopcontact.

 

Hobby

  • #10
Ok maar ik heb een lasdoos,daarvan Daan komt een 3 polige vmvk kabel deze gaar naar een 2 polige schakelaar vanaf de schakelaar van de nul en fase naar een spatwaterdichte tl mag dat zo heb dan maar 1 kabel uit de lasdoos komen.Natuurlijk sluit ik op de stopcontacten wel de aarde aan.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Je schakelaar hoeft niet geaard te zijn, maar je lamp natuurlijk wel!

Ik zou er zelf niet voor kiezen om vanaf de schakelaar rechtstreeks een leiding door te leggen naar de lamp. Wanneer je zoals hier is gesuggereerd in de schuur overgaat op draad in buis dan hoef je de groen/gele draad alleen maar achter de schakelaar door te leggen, maar wanneer je zoals jij van plan bent met kabel gaat werken dan moet je door middel van een lasklem een verbinding maken in de schakelaar. Ik betwijfel ten zeerste of je daar de ruimte voor hebt!
Eventueel zou je de schakelaar kunnen vervangen voor een combinatie schakelaar/WCD. Dan heb je meer ruimte in de opbouwbehuizing en kun je de aardedraad bovendien doorlassen door middel van de steekcontacten op de WCD.

Zelf zou ik er voor kiezen om alles samen te laten komen op één lasdoos, zoals hier ook al vaker voorgesteld is. Op deze lasdoos komen dan de voedingskabel, een kabel naar de schakelaar en een kabel naar de lamp. Dan kun je alle verbindingen eenvoudig in de lasdoos maken.

Vanwaar trouwens de dubbelpolige schakelaar? Speelt dit alles in België?
 

Hobby

  • #12
Bedankt het is gelukt er was in de schakelaar genoeg ruimte om de aardedraad door te voeren.Nu blijven alleen de controle lampjes op de schakelaars brand ook als alles uit staat hoort dit?
 

Andre69

  • #13
Dan zal je de schakelaar op de kop gemonteerd hebben.
Even omdraaien dan werkt het zoals het hoort.
 

Hobby

  • #14
Klopt bedankt...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu