Lamp gaat steeds uit - dimmer Jung 1252 UDE

WPC

  • #1
In onze woonkamer hebben we twee lichtpunten (apart geschakeld) die vanuit 1 doos geschakeld worden.
De leiding loopt van deze doos naar een lichtpunt (centraaldoos van de woonkamer) en dan door naar het volgende lichtpunt (andere centraaldoos in de woonkamer). Geen bijzonderheden in dat opzicht.

Na aankoop van de woning heb ik een dubbele tastdimmer van Jung (type 1252 UDE) gemonteerd, zodat ik beide lichtpunten zou kunnen dimmen.
Deze dimmer is niet nieuw, maar komt uit onze vorige woning. Daar had ik m nieuw gekocht en gemonteerd.
Bij verhuizing heb ik m dus meegenomen en in onze tijdelijke woning gemonteerd en daarna in de woning waar we nu wonen.)

De dimmer heeft altijd goed gewerkt, tot ongeveer een half jaar geleden (ruim na de laatste verhuizing). De lamp op aansluiting 1 (a1) gaat nu uit binnen 1 a 2 minuten na inschakelen. Als ik dan opnieuw inschakel doet hij het gelijk weer, maar vaak niet voor lang. Soms juist wel en blijft hij branden.

Op a1 zit een armatuur die er altijd (ook in vorige woningen) op heeft gezeten (dubbele halogeenspot van 2x35W, GU10). Geen trafo oid aanwezig.
Op aansluiting 2 (a2) zit een nieuwe lamp (5-voudige kaars van 42W/stuk). Dit zijn ook halogeenlampjes, maar dan in kaarsvorm. Ook hier geen trafo.
De 1252 UDE is geschikt voor R, L en C.
In onze vorige woningen hadden we ipv de nieuwe lamp een lamp met trafo op a2 aangesloten. Die hangt nu ergens anders op een aparte dimmer en werkt daar prima.
De nieuwe lamp op a2 doet het gewoon prima.

Als ik de dimmer vervang door een dubbele schakelaar blijven beide lampen gewoon branden. Ik kan geen aanwijzingen vinden dat het probleem dus in de lamp of bedrading zou zitten (kortsluiting oid). Geen rare geurtjes rondom de inbouwdoos of centraaldozen. Geen geflikker van de lampen. Geen enkel probleem.

Het lijkt er dus op dat de dimmer de lamp op a1 uitschakelt, maar ik snap niet waarom. In de handleiding (zie: http://downloads.jung.de/public/nl/pdf/bedieningshandleiding/nl_1252ude_82562423.pdf pagina 6) staan wat storingssituaties benoemd, maar daar staat niet de situatie bij die ik nu heb.
Mijn situatie: de lamp op a1 schakelt uit en niet automatisch weer aan. De lamp op a2 blijft branden.
Als ik weer wil inschakelen gaat dat direct.
Dat wijkt af van de beschreven storingen...

Ik ben op zoek naar tests die ik kan uitvoeren om te ontdekken wat het probleem is.
Is er sprake van overbelasting?
Is er sprake van kortsluiting?
Wordt de dimmer te warm?

Het is mij een raadsel en dit is gewoon vervelend. Vandaar graag jullie hulp! :wink:

(Aangezien deze dimmer nogal duur is, gaat het me vooralsnog te ver om een nieuwe te kopen en die te testen. Liever wil ik eerst zeker weten dat deze dimmer kapot is (en ook waarom)...)
 

Blauwbloes

  • #2
Verwissel de draden op A1 en A2. Verschuift het gedrag mee naar de andere lampenset dan is de dimmer gewoon defect. Gewoon vervangen
 

WPC

  • #3
Tsja, dat dacht ik al een keer gedaan te hebben, maar nu jij het benoemde toch nog maar een keer geprobeerd.

Maar: alles deed het weer gewoon. Dus A1 en A2 weer omgewisseld naar de originele situatie om zeker te zijn dat het probleem daar nog wel was en tot mijn verbazing zijn nu alle problemen weg...
Ofwel: A1 en A2 omwisselen maakt niet uit. Alles doet het.

Ik snap het niet en ben bang dat ik over een paar weken hier weer kan melden dat de problemen terug zijn. Maar goed. Dat is afwachten :?
 

Henny32

  • #4
Gewoon lekker verder prullen nu weet ik waarom sommige huizen afbranden jonge jonge gewoon door prulle wat ik de afgelopen 15 jaar heb gezien man man man ga zo door
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Beste Henny32, volgens mij heeft Wellproc duidelijk aangegeven wat het probleem is, welke stappen hij heeft ondernomen en was zijn vraag wat hij nog meer kan doen om zaken uit te sluiten. Jouw reactie getuigt van weinig onderbouwing...

Vaak hebben/krijgen professionals geen tijd meer om dit soort stappen te ondernemen, en wordt er meteen naar dure nieuwe onderdelen gegrepen omdat het uurloon om eea uit te zoeken nog hoger ligt en garantie dat de reparatie lukt op voorhand niet is te geven.

Er zal best een hoop misgaan bij het DHZ-en. Maar daarnaast zijn er veel meer dingen wel goed en vooral mooi gemaakt.
 

WPC

  • #6
Soms weet je het niet en is het handig om een vraag eens aan anderen voor te leggen. Vaak krijg je dan wel nuttige reacties :wink:.

Trouwens: mijn vermoeden is dat het te maken heeft met de overtemperatuurbeveiliging van de dimmer, maar ik krijg dat niet bevestigd met testen.
Zelfs nu met het warme weer doet alles het gewoon een hele avond (aan om een uur of 8, uit om een uur of 11).
Terwijl de dimmer in de muur juist nu de warmte minder goed kwijt kan. De muur waar de dimmer in zit is een buitenmuur op het westen. De zon staat daar dus de hele middag/avond op en als hij ondergaat (en de muur warm is) doen wij de lampen aan (zodat de dimmer warm wordt)...

Trouwens: de dimmer heb ik al even open gehad (achterdeksel er af geklikt). Daar zie ik geen bijzonderheden zoals sporen van oververhitting/kortsluiting of losse soldeercontacten of zoiets.

Kortom: we blijven het in de gaten houden. Ik ben nog wel op zoek naar iemand die me een test kan aanreiken voor de dimmer zelf.
Ik kan best met een multimeter omgaan, maar heb geen betere apparatuur (of kennis) om de dimmer te ontleden. Dan stopt het gewoon.
 

Marcel_str

  • #7
Ik heb exact hetzelfde probleem met exact dezelfde dimmer.
Mijn dimmer heb ik eind 2011 geplaatst en heeft tot 1 maand geleden zonder problemen gewerkt. Nu is het hier ook precies zoals Henny32 beschrijft. De ene dag werkt ie prima, volgende dag moet ik hem 3-4x opnieuw aanzetten.

Afgelopen weekend tradt het op na een ruime week weg te zijn geweest (als in, lamp is niet aangeweest). Bij het eerste aanschakelen van de dimmer bij thuiskomst lamp aangedaan, na een minuutje schakelde de lamp automatisch uit. Kouder dan dat kan ie niet zijn. Over temperatuur beveiliging lijkt mij daarom niet het probleem. mede ook omdat de lamp nu een paar uur brand en het prima blijft doen.

Henny32, kun je zien of er zwarte vlekjes op je draden zitten? Mocht er een slecht contactje zijn, dan kan dit gebeuren en dan kan het ook zomaar zijn dat als je de draden verwisseld en opnieuw vastmaakt, dat het weer in orde is (bij mij is dit overigens niet de oorzaak).

Mocht je ondertussen een andere oorzaak weten, laat het me dan weten!
 

WPC

  • #8
Hoi Marcel_str,

Bedoel je mijn probleem (en niet dat van Henny :))?

Ik had het vermoeden dat het in de bedrading zat (beide schakeldraden). Die waren vrij ver afgestript, zodat je nog een stukje blank koper buiten de dimmer zag.
Uit netheid heb ik het ingekort. Pas toen de problemen niet terug kwamen heb ik geconcludeerd dat dit het enige was wat ik heb veranderd...
Dus: zorg dat je bedrading schoon is en niet te lang.
Andere oplossingen heb ik niet...

Het probleem lijkt bij mij trouwens definitief weg te zijn, maar dat is natuurlijk nooit zeker. Afwachten dus maar.

Groeten,
Wellproc
 

HardcoreWR

  • #9
Hallo Wellproc en Marcel_str!

Hebben jullie sinds het 'opgelost' is, dit probleem nog gehad?
Ik kamp sinds kort met EXACT hetzelfde probleem met EXACT dezelfde dimmer!

De dimmer heb ik in 2012 gekocht en geinstalleerd in mijn nieuwbouwwoning.
Sindsdien heeft het altijd goed gewerkt, tot voor kort.
Soms gaat de verlichting een paar keer per dag uit, en soms een enkele keer.
Ik kan de verlichting, net als jullie, direct weer aanzetten als het uit gaat.

Ik heb ondertussen de dimmer al even uit de inbouwdoos gehaald om te kijken hoe bij mij de bedrading zit (kon me eigenlijk niet voorstellen dat ik ze toendertijd te lang had gestript) en daar is echt niks aan te zien.
De bekabeling zit verder ook gewoon stevig in de dimmer.

Ik heb echt geen flauw idee waar ik precies het probleem moet zoeken, maar ik word er ondertussen wel een beetje gek van (het is wel goed voor de lijn, dat dan weer wel :P )

Groetjes Leon
 

WPC

  • #10
Ha Leon,

'Grappig' dat je nu net reageert. Sinds een week of 2 is het probleem helaas weer terug. Heel vreemd, want het is maar af en toe. Nu alweer een paar dagen niet.
Ofwel: ik snap er niets van.

Wat ik nog wel bedacht: deze dimmer heb ik ergens rond 2010 gekocht en is vanaf ergens in 2015/2016 problemen gaan vertonen (denk ik). Dat is dus na 5 a 6 jaar.
Jij hebt m gekocht in 2012 en krijgt nu problemen (ook na 5 jaar)...
Geen idee of dit toeval is en ook geen idee waarom het probleem soms komt en dan ook weer vanzelf weggaat...
 

HardcoreWR

  • #11
Goedenavond,

Erg vervelend dat het probleem weer terug is gekomen.
Ik heb op dit moment ook geen idee waar ik het probleem moet zoeken, alleen ik kan het haast niet geloven dat OF de dimmer te warm wordt OF er kortstondig kortsluiting optreedt.

Ik was al bezig om thuis de schakelaars te vervangen voor pulsschakelaars met daarachter een Fibaro dimmer (i.v.m. domotica), maar op deze manier komt het waarschijnlijk in een stroomversnelling voor in ieder geval deze schakeling.

Ik ga nog even kijken of ik nog meer posts kan vinden ergens op het internet...

Groetjes Leon
 

WPC

  • #12
Wat ik nu bij het teruglezen van het hele topic zie is dat Marcel_str zijn dimmer eind 2011 heeft geplaatst en eind 2016 problemen begon te krijgen. Dus ook 5 jaar.
Ik begin het vermoeden te krijgen dat deze dimmer op een of andere manier na 5 jaar problemen begint te vertonen...
 

Marcel_str

  • #13
Even een oud topic boven water halen
Ik heb sinds mijn fix nooit meer problemen gehad met de jung-dimmer. Werkt nog steeds zonder problemen hier
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu