Natuurlijke ventilatie opwekken

Wesleymha

  • #1
Beste forumleden,

Eerste post, dus excuus als ik hier verkeerd zit.

Wij hebben een (goed) geïsoleerd jaren 30 woning.
Het enige nadeel is dat het wel verschrikkelijk warm kan worden, omdat we op zolder niet kunnen ventileren.

We hebben een begane grond, 1ste verdieping waar halverwege al de shcuine kap begint, en een 'zolder' met in de nok 130cm hoogte. (dus echt een opberg/rommel zoldertje)

Zie afbeelding onderaan als type aanduiding woning, niet onze eigen woning. De voor- en achter gevel zijn dus topgevels.

Ik heb zelf 2 ideeën die ik wil uitvoeren, gebaseerd op de natuurlijke werking van luchtstromen om het huis af te koelen.

optie 1:
In de achtergevel een gat boren (+/- rond 200mm) en aan de buitenzijde een rooster plaatsen. Op dit gat een afzuiging plaatsen. (net zoiets als in de badkamer toegepast kan worden, maar dan krachtiger). Mijn intentie is om de warme lucht (die opstijgt en dus stil blijft staan op zolder) af te voeren, waardoor er koelere lucht van onder 'aangezogen' wordt. Dit principe blijft continu doorgaan waardoor dus het gehele huis afkoelt.


Optie 2:
In de voor én achter gevel een gat boren (+/- rond 200mm) en aan de buitenzijde roosters plaatsen. Hierdoor kan het lekker doortochten op zolder van voor naar achter. Als bijkomend voordeel stijgt warme lucht op, deze ontsnapt via de roosters (snachts/sochtends) en de koelere lucht wordt op de natuurlijke manier naar boven verplaatst.

Mijn vraag is of uberhaupt 1 van de 2 opties zal gaan werken, en het positieve effect zal behalen. indien beide werken, wat zal dan de beste manier zijn?

Als iemand betere tips heeft om de hitte van de zolder te verwijderen vertel ze graag :)




 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat versta je onder "goed geisoleerd"?

Er zijn mogelijkheden om met natuurlijke ventilatie een gebouw te koelen. Volgens mij had Gaudi op het Guell-huis torentjes op het dak daarvoor bedacht.

Google ook eens op grondbuizen voor koeling. Alleen ventilatie gaat niet helpen, want de lucht die je binnenhaalt is ook warm.

Los hiervan is het sowieso verstandig je huis te ventileren. Hoe is dat nu geregeld (aan- én afvoer)?

Hier nog wat tips om je huis koel te houden.
 

Wesleymha

  • #3
Ventileren doen we sowieso al goed, continu staan er ramen open. natuurlijke af-en toevoer dus.
Met goed geïsoleerd bedoel ik renovatieplaten met een Rc-waarde van 7 (uit mn hoofd gezegd, het zijn in ieder geval 13cm dikke PIR platen), spouw van 9cm met pur geïsoleerd, betonnen vloer laten storten op 15cm dikke EPS platen, dubbelglas rondom. voor een jaren 30 woning is er dus redelijk wat geïsoleerd.

Het koelt wel wanneer je dit sochtends/savonds/snachts doet, wanneer het beduidend koeler buiten is dan binnen. Overdag zal (in geval van de ventilator optie) de ventilator uiteraard niet aan staan. Idee is puur dat de koele(re) lucht van beneden naar boven getrokken wordt in de perioden dat het buiten koeler is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Naast de grondbuisventilatie kun je ook zoeken op zomernachtventilatie.

Echter de gaten rond 200 zijn hiervoor niet toereikend. Je moet eerder denken aan een dakraam/luik van minimaal 60 x 60 cm in de nok, en een gelijkwaardige opening (achter een inbraakwerend rooster)op de begane grond. Waarbij de lucht vrij van beneden naar boven moet kunnen stromen, dus geen dichte deuren oid tegen moet komen.
 

Winnieandbuzz

  • #5
Los van je vraag: wat een mooi huis!
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #6
Als je mechanisch wilt gaan afzuigen, behoren er tevens raam roosters geplaatst te worden.
Zoals ik het zie, is hier idd prima geisoleerd, maar is er totaal niet aan ventilatie gedacht. Terwijl dit net ze belangrijk is.

Ik weet het, is niet de oplossing. Maar een oplossing moet je in dit geval niet op het forum zoeken. Haal er een bouwkundige bij. Die kan de "ventilatievoud" na rekenen en de mogelijkheden bekijken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Wat je nu doet, is spuiventilatie toepassen. Daarin ben je te afhankelijk van het weer: als het niet waait, gebeurt er niets.

Je zult voor je ventilatie dus een luchtstroom op moeten wekken. Op je zolder van 130 cm hoog heb je prima ruimte voor een ventilatiebox (energiezuinig, met gelijkstroomotor) en buizen naar de badkamer.

Door de mansardekap zul je wellicht niet in de hoeken van de begane grond kunnen komen, dus het toilet wordt nog een uitdaging.

En zoals gezegd ventilatieroosters toepassen. Op het glas, op het kozijn of in de gevel.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Wesleymha schreef:
Ventileren doen we sowieso al goed, continu staan er ramen open. natuurlijke af-en toevoer dus.
Ramen open geven niet echt een "goede" ventilatie. Zo waait er een hoop warmte weg. En de afvoer is niet op de plekken waar het nodig is (toilet, badkamer).

Natuurlijke ventilatie is mogelijk, maar dan moet het goed uitgedacht zijn. Voorbeeld: huis van architect Jouke Post "recht op wind".

Ik zou geen moeilijke oplossing gaan bedenken voor iets wat een paar dagen per jaar optreedt (>30°).

Op het moment dat het buiten koeler is dan binnen, gaan spuien is normaal gesproken voldoende. Overdag alles dicht houden en buitenzonwering plaatsen helpt het beste.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu