Stoppenkast - automatische schakelaar - niet meer omhoog

Blaffie

  • #1
Bij thuiskomen na vakantie bleek 1 groep het niet meer te doen. Probleem vaststellen was niet heel moeilijk: kortsluiting bij een adapter (signaalversterker van kabel). Oplossing is normaal gesproken simpel: kortsluiting opsporen, verhelpen en de 'stop' in de stoppenkast weer omhoog doen. Nu lukt met dat niet. Ik weet over electriciteit niet meer dan dat ik op school erover geleerd heb, dus de werking van een stoppenkast weet ik niets van.


Het probleem
Als ik de schakelaar weer omhoog doe, dan gaat hij direct weer naar beneden. Onderweg naar boven blijft hij niet heel even hangen in het punt waar ie normaalgesproken 'vastklikt'. Het lijkt alsof de schakelaar niet in de bovenste positie kan blijven hangen. Ik vind het lastig om te omschrijven, maar ik hoop dat het duidelijk is.

Over de groep
De groep bevat de oven, een kelderlampje en een stopcontact in de meterkast zelf. Dat laatste vind ik gek. Dat stopcontact is aangesloten op een soort kabeldoos waar een aantal kabels in en uit gaan.

Over de kortsluiting
De kortsluiting was heel goed te herleiden naar de doorgebrande adapter. Schroeiplekken in het stopcontact en ook geprobeerd op andere groep (ik zag de schroeiplekken pas na die poging). Ik heb verder alles gecontroleerd, behalve de oven. (die krijg ik in mijn eentje er niet zo makkelijk uit). Kortsluiting op andere plekken lijkt me gek: tijdens de vakantie hebben we de oven niet gebruikt en zijn er geen lekkages geweest (die we kunnen zien).

Wat ik geprobeerd heb
* schakelaar weer omhoog
* hoofdschakelaar (dat ding links van de 4 schakelaars dat alle groepen uitzet) uit en schakelaar weer omhoog
* alles in de hele meterkast uit en weer aangezet.
* Verschillende volgordes van aanzetten van groepen geprobeerd

Mijn vraag
Is het automaatje soms stuk? Of is dit gedrag normaal? Iemand enig idee wat er evt. nog meer aan de hand zou kunnen zijn?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De kans is groot dat de automaat stuk is. Dat kun je testen door de automaat te wisselen met een andere.

Het extra stopcontact in de meterkast zal door de vorige bewoner zijn afgetakt van de oven-aansluiting. Eigenlijk heeft hij hier een verkeerde groep voor gepakt, want deze groep is specifiek bedoeld voor 1 apparaat met een hoge aansluitwaarde (> 2kW). Maar aangezien de oven niet altijd aan staat, zal het wel meevallen zolang je niet tegelijk de stofzuiger hier op aansluit en de oven aanzet.

Nog een geluk dat niet je koel/vries combi in de vakantie is uitgevallen....
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Het stopcontact met de schroeiplekken kan ook nog de oorzaak zijn. Even openschroeven en kijken of binnenin alles nog in orde is. Plaats anders even een foto als je niet zeker weet hoe het er van binnen uit moet zien.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Probeer de automaat eens in te schakelen met de hoofdschakelaar uit. Lukt dat ook niet, dan is de automaat stuk.
 

Klump4u

  • #5
Lipje van schakelaar eerst naar onderen duwen dan hoor je een klik en dan omhoog duwen?
Heb ik laatst bij een kennis gehad die een nieuwe kast had.
 

Blaffie

  • #6
Dank je wel allemaal voor de reacties! Ik was helemaal vergeten te reageren om nog even terug te koppelen wat eruit gekomen is.

Uiteindelijk een vakman gebeld en de situatie uitgelegd; foto meegestuurd van de meterkast. Hij had een nieuw apparaatje bij zich, maar uiteindelijk bleek dat de bedrading in de kast niet helemaal lekker zat. Ik werd teveel afgeleid door de kinderen om echt door te vragen wat het nou precies was, maar volgens mij geen kortsluiting, maar gewoon niet goed aangesloten. Heel gek dat de schakelautomaat dan geen weerstand gaf, maar ik hoop dat iemand die dit tegenkomt er iets aan heeft.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu