Grohe thermostaatkranen te heet. Monteur zegt vervangen.

Weef

  • #1
Wij hebben twee Grohe thermostaten in de badkamer. Een Grohtherm 1000 cosmopolitan en een Euphoria 160 douchesysteem (allebei uit 2009). Beiden worden sinds kort veel heter dan de ingestelde temperatuur.

Het probleem met de Euphoria is twee maanden geleden begonnen en werd geleidelijk erger. Het probleem met de Grohterm was er plotseling nadat we terugkwamen van onze vakantie. Tijdens de vakantie was overigens de hoofdwaterkraan afgesloten en is er een korte stroomstoring geweest.

Wat mij verder opviel was de (tapwater)temperatuur van de CV ketel in gebruik opliep tot boven de 70 graden. Toevallig werd onze ketel van de week geserviced, dus vroeg ik de monteur wat de oorzaak kon zijn. Hij claimt dat de thermostaten defect zijn en vervangen moeten worden (á tweemaal 250 euro...). Hij kwam o.a. tot deze conclusie omdat een bepaald deel van de thermostaatkraan heet werd en omdat de tapwatertemperatuur bij een normale kraan niet zo hoog opliep. Ik heb dit laatste daarna getest, maar ook bij een gewone kraan wordt de 70 graden aangetikt. Bij de thermostaten komt de temperatuur wel iets hoger, maar niet heel veel.

Ik heb geen zin om onnodig de boel te vervangen en heb twijfels bij het advies van de monteur. Heeft iemand misschien een idee wat hier aan de hand kan zijn of wat ik kan doen/proberen om erachter te komen en/of verhelpen?

Alvast bedankt! (ook voor het lezen van dit lange verhaal :wink: )
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Voor een monteur is repareren niet lonend,werkuren en garantie op reparatie zijn duurder dan een kraan.

Je zou zelf een montage instructie kunnen Google en de kranen zelf demonteren, ontkalken en weer monteren om te kijken of het weer werkt.

De watertemperatuur moet op het verste tappunt ca 60 graden kunnen worden.de ketelwatertemperatuur heeft geen invloed op een hogere thermostaatkraan temperatuur
Tenzij de koudwatervrees toevoer stokt.
 

Weef

  • #3
Okay, bedankt. Koudwatertoevoer zal wel niet het probleem zijn, want de gewenste temperatuur kan wel (zonder krachtverlies) bereikt worden door de temperatuur laag te draaien.

Ik probeer de thermostaat wel te ontkalken. Is het probleem trouwens sowieso de thermostaat? Want die vervangen is in ieder geval een stuk goedkoper dan de hele kraan vervangen...
 

Kanterz

  • #4
90% van de thermostaat kranen die problemen geven op temperatuur schommeling is de thermostaat de boosdoener.
ik werk veel voor de woningbouw en vervang er een 5 tot 6 per week.

kraan zelf vervangen zou ik pas doen als het HUIS kapot is of hij zover verkalkt is en niet meer schoon te maken is.

kortom, haal een nieuw patroon voor die 1000, zijn kosten nog niet eens echt, ontkalken geloof ik niet in.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu