Ventilatie zolder - ventilatie optimaliseren

Amakie

  • #1
Hallo allemaal,

Wij hebben een nieuwbouwwoning uit 2013. De zolder (van ongeveer 40 m2) gebruiken we als 2e woonkamer.

Tijdens de bouw hebben we in het schuine dak drie dakramen laten plaatsen. Twee aan de ene en één aan de andere kant. Officieel is de zolder geen verblijfsruimte, en daardoor is de ventilatie nu niet optimaal. Dit moeten we aanpassen: omdat ik een huisstofmijtallergie heb is ventilatie extra belangrijk.

De (Fakro, HR++ glas) dakramen hebben twee kierstanden, maar als het regent en de wind staat verkeerd regent het in. Verder is er mechanische afvoer.

We vragen ons nu af hoe we de ventilatie het best kunnen optimaliseren. Ook vragen we ons af wat we zelf kunnen doen, en wat we zouden moeten uitbesteden. We zijn zelf nogal handig, maar hebben geen ervaring met daken.

Zelf kan ik de volgende opties bedenken:
1. Extra dakraam plaatsen mét waterdichte ventilatiemogelijkheid;
2. Eén van de bestaande dakramen (deels) vervangen door een dakraam mét waterdichte ventilatiemogelijkheid;
3. Een gat in het dak (laten?) zagen en hier aan de ene kant een rooster, en aan de andere kant een schoorsteendakpan-achtig iets of andere waterdichte afwerking plaatsen. Het dak is natuurlijk geisoleerd. Aan de binnenkant afgetimmerd met spaanplaat, aan de buitenkant pannen.

Zelf heb ik het vermoeden dat optie 3 verreweg het goedkoopst is, maar dat weet ik niet zeker. Wat ik me ook afvraag is of we dit zelf kunnen doen, of toch beter kunnen laten doen.

Wie heeft er goede raad en advies? Wat voor mogelijkheden zijn er eventueel nog meer? Het gaat dus om voldoende toevoer van frisse lucht.

Alvast veel dank voor het meedenken!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De afvoer is nu waarschijnlijk geregeld via natuurlijke toevoer (roosters) en mechanische afvoer (ventilatiebox).

Kijk eens wat een (kleine) WTW-unit moet gaan kosten. Deze filtert ook de binnenkomende lucht, en zorgt daarnaast voor energiebesparing.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Goede tip van de WTW. Er zijn units verkrijgbaar om één ruimte te ventileren (lokaal). Met CO2 sturing. Ook versies die achter een radiator passen.
 

Amakie

  • #4
Bedankt voor jullie reactie. Het punt is echter dat er nu dus helemaal géén toevoer van lucht is, behalve dan de lucht die vanaf de verdieping eronder via de trap naar boven komt.

De lucht die ik naar binnen wil hebben moet direct van buiten komen, en niet door (stoffige) kanalen, i.v.m. met mijn allergie.

(Wellicht heb ik dit bericht niet helemaal juist geplaatst, ik vermoed nu dat hier enkel over elektrische ventilatie gesproken wordt? Sorry ik ben nieuw hier!)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Precies, en daarom een WTW!
 

Amakie

  • #6
Een WTW is toch een warmtewisselaar? :?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Een warmte terugwin apparaat. Deze voert frisse lucht van buiten toe, en vuile lucht van binnen af.

Vaak kun je in de toevoerlucht in plaats van het standaard filter (klasse G3) een beter filter plaatsen (klasse F7). Aangezien deze kanalen nieuw geplaatst worden, zijn deze niet stoffig. Zullen ze ook niet worden doordat er enkel gefilterde lucht doorheen gaat.
 

Amakie

  • #8
Ok, duidelijk. Dank voor jullie reacties.

Ik weet nu in ieder geval dat ik lucht wil direct van buiten, zonder stroomverbruikend apparaat wat onderhouden en schoongemaakt (filters) dient te worden. :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Filteren van buitenlucht is juist met een allergie aan te raden. Maar zonder electraverbruik kan ook een keus zijn.

Denk eraan dat de huidige ventilatie in huis wel voldoende capaciteit moet hebben om ook de zolder erbij te pakken. Alleen een rooster erbij geeft geen garantie op een goede balans in huis.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Bij een huisstofallergie speelt filteren van de buitenlucht geen rol. De mijten voeden zich aan je afgestorven huidcellen en hun poep veroorzaakt de allergische reacties.
Als je allergisch bent tegen pollen, dan helpt een filter wel.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Bij huisstofallergie moet je kiezen voor harde vloeren, en regelmatig dweilen (of in ieder geval met een vochtige doek afnemen). Bij allergie voor pollen helpt het echt om de binnenkomende lucht te filteren. Zoek maar eens op het filmpje van Gerben Bos, die zijn eigen (passief)woning heeft gebouwd. Mét WTW, tegen de allergie.

Voor jouw dakoplossing zijn er eventueel ook ventilatieroosters verkrijgbaar. Maar als het inregent/waait in de kierstand, zou je eerder denkend aan een verkeerde waterafvoer vanaf de dakpannen naar de gootstukken...

Het merk wat je zelf hebt, heeft sinds kort ook dakramen met ventilatieroosters. Echter deze roosters zijn voor zover ik weet niet in te bouwen in oudere dakramen. Wel zijn deze roosters ook los van het dakraam in een hellend dak in te bouwen. De roosters komen dan onder de (ventilatie)pannen te liggen, dus onzichtbaar vanaf de straat. Alleen het rooster binnen is zichtbaar.

Het andere "grote" merk in dakramen heeft 1 kierstand en 1 ventilatiestand. In de kierstand kan het bij harde wind inregenen. In de ventilatiestand eigenlijk niet.
 

Amakie

  • #12
Interessant om te lezen over het passiefhuis van Gerben Bos. Hou ik in mijn achterhoofd voor de toekomst.

Inderdaad is voor een huisstofmijtallergie filtering van buitenlucht niet van belang. Nu héb ik overigens wel ook pollenallergieën, maar daar heb ik niet zoveel last van als van mijn huisstofmijtallergie. Sterker nog, zolang ik maar continue ventileer en lucht gaat het niet alleen met mijn huisstofmijtallergie maar ook met mijn pollenallergieën een stuk beter. En in de (relatief korte) periode dat ik erg veel last heb van pollen gebruik ik een neusfilter. Ik moet immers ook wel eens naar buiten :)

Zo'n gesloten systeem als in een passiefhuis is heel mooi, maar, zoals je in het verhaal van Gerben Bos ook kunt lezen, vergt een hoop denkwerk en een zeer zorgvuldige uitvoering. Bij veel passiefhuizen gaat het door verschillende oorzaken ook juist mis en krijgen mensen juist gezondheidsklachten.

Vooralsnog is het voor ons niet de juiste optie, maar zoals ik al zei wellicht in de toekomst interessant. We vinden sowieso dat de huidige nieuwe woningen niet voldoen aan onze woonwensen, dus wie weet gaan we ooit zelf aan de slag...

Wat betreft het inregenen bij kierstand in de huidige situatie: dit is voornamelijk het geval wanneer de wind recht op het raam staat en het hard waait en/of regent. Bij wat 'normale' regen en wind is er niet veel aan de hand. Overigens hebben mijn man en ik wel een verschillende definitie van wat 'inregenen' betekent. Bij mij is dat: er loopt een straaltje water langs de binnenkant van de aftimmering, en bij hem is dat: als ik het raam verder open doe zie ik dat het gootje/randje aan de buitenzijde van het binnenkozijn nat is. Dat laatste doet zich vaker en eerder voor dan het eerste.

@Walker: weet jij (of iemand anders natuurlijk) of het mogelijk is om het "draaiend deel" van het raam dat we nu hebben te vervangen door een nieuw "draaiend deel" mét ventilatierooster? Dus eigenlijk het hele raam vervangen, maar niet het kozijn? Dat lijkt ons de makkelijkste (doch niet de goedkoopste) oplossing. Maar geen idee of het past...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Ik zou het eerst proberen met een opbouwroostertje, wat gaten van 10 a 15 mm in het raam boren en daar het rooster op.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu