Aparte groep aanmaken tbv zonnepanelen, 16A of 20A?

Boppe

  • #1
Het is alweer een tijdje geleden hoe ik dit moet berekenen en hoop hier mijn antwoord te kunnen vinden. Het volgende wil ik:

Ik heb een meterkast met 6 groepen met een hoofdzekering van 35A. Die wil ik moderniseren met het toevoegen van in ieder geval 2 aardlekschakelaars en (zoals het hoort) een hoofdschakelaar.

Er komen zonnepanelen op dak met een totaal vermogen van 3975WP, met een omvormer (max output van 3600Watt, 16,3A).


Ik twijfel over de combinatie installatieautomaat met of zonder een aardlekschakelaar of alleen een aardlekautomaat. En dan vooral om de vraag: moet dit geheel in 20A worden uitgevoerd of volstaat 16A.
3600W:230V=15,7A Maar in de datasheet staat ook 16,3A.

Aan de andere kant, waarom een aardlekschakelaar. De opgewekte spanning gaat vanaf de omvormer toch rechtstreeks naar de meterkast. Of is het altijd verstandiger / verplicht?

Wie kan me hiermee iets verder helpen en waar moet ik eventueel meer opletten?

Alvast bedankt
 

No Hands

  • #2
Kan met 20A maar 16A zal prima voldoen. Die omvormer zal die 16A waarschijnlijk nooit halen.
Zonnepanelen achter aardlek is bij de diverse installateurs nogal wat verschil van mening over. Wat je zelf prettig vind, wel of niet.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
16a zal prima voldoen.

Ik zet ze altijd achter een alamat B16/30mA (dus geen aardlekschakelaar samen met andere groepen gedeeld). Zonder aardlekschakelaar moet de aardverspreiding weerstand van je aardpen voldoende lag zijn, dat moet je dan eerst weer gaan laten testen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu