Schrikdraad tester

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #1
Kan je zo'n simpele schrikdraadtester ook doormeten of deze nog werkt of wordt het toch gewoon de draad aanraken :mrgreen: ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Daarvoor heb je een schrikdraadtester tester nodig...

Zonder gekheid: als ik google met afrastering tester dan zie ik dat dit apparaat wel zo'n beetje de meest simpele uitvoering is, ik denk dat zoals ie eruit ziet, er alleen een neonlampje + serieweerstand in zit. Op het internet zag ik ze voor pakweg 14 Euro

Voor enkele euro's meer heb je al een net iets uitgebreidere, die verschillende niveau's aangeeft. Zit dus een elektronische detector in. Of dat voldoende betrouwbaar is kan (en wil) ik niet beoordelen.

En dan zijn er natuurlijk ook nog véél duurdere exemplaren, échte 'afrastering multimeters'...

Als je de betreffende tester zou willen doormeten kan dat alleen met een (pulserende) hoogspanningsbron. In een fornuis zit zoiets (ontsteekelektrode). Aardstaaf aan het metaal van de kookplaat, detectiegedeelte in de buurt van de ontsteekelectrode. Of het werkt? Geen idee!

Een ander idee wat bij me opkomt is zo'n elektronische vliegenmepper, die je voor een paar Euro bij een huishoudelijke artikelenzaak koopt. Daarin zit ook een generatortje voor hoge spanningspulsen. Ook daarvan weet ik niet of het zal werken. Maar het is te proberen. Dat is wel wat lastig aan te sluiten, want die vliegenmepper heeft 2 elektrodes die elk op een rooster aangesloten zitten. De aardstaaf zou op de ene elektrode moeten komen, de 'sensor'in de buurt van de andere.

Desnoods sloop je het ding en laat je de ene draad naar de aardstaaf lopen en hang je de sensor aan de andere draad. :wink:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Dat het de meest simpele tester is zal wel komen omdat deze bij de "klok" zat. Doormeten gaat dus niet, ik zal vandaag de grasspriet methode eens gaan proberen, want zo de draad vastpakken is na een keer niet meer echt leuk.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Even de elektrische vliegenmepper geleend bij de buren en daar kan je dus idd een schrikdraadtester mee testen :prima: Het lampje geeft buiten aan de schrikdraad dusdanig weinig licht dat het in de zon nauwelijks opvalt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Leuk om te horen! :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu