Voorzetwand voor voorzetwand

Tilbo

  • #1
Beetje cryptische titel maar ik zal het proberen uit te leggen. Ik heb een oud huis betrokken. De gevels zijn gepleisterde 'keien'. Muurdikte is ongeveer 20 cm. Aan de binnenzijde van de muur heeft de vorige bewoner ter isolatie een soort noppenfolie geplaatst met daarop een houten regelwerk met daar vervolgens weer gipsplaten op die zijn afgewerkt met glasvezelbehang. Zowel esthetisch als qua isolatie voldoet het niet. Daarnaast moet ik nieuwe elektra aanleggen.

Ik wil een 2e voorzet wand maken tegen de oude voorzetwand aan. Bijkomend voordeel is dat ik de nieuwe elektra en bestaande lelijke CV-buizen in de nieuwe voorzetwand kan wegwerken. De gipsplaten worden naderhand nog afgewerkt met stucwerk. Het oude regelwerk dient dan als luchtspouw. Ik heb de volgende opties:

Optie 1: ik haal de oude gipsplaten weg, laat het oude regelwerk zitten. Vervolgens monteer ik op het oude regelwerk PIR+gipsplaten (totale dikte PIR+gips 125mm). PIR+gipsplaten zijn al voorzien van dampremming.

Optie 2: ik laat de oude gipsplaten lekker zittenen monteer de PIR+gipsplaten wederom op het oude regelwerk.

Volgens mij maakt het niet zoveel uit welke optie ik kies. Andere optie zou nog zijn dat ik de voorzetwand geheel los zet van de bestaande wand ter voorkoming van koudebruggen maar dan lever ik wel erg veel ruimte in en worden de dagkanten te diep naar mijn zin.

Any thoughts?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Gipsplaat en noppenfolie weghalen, theoretisch is dit ook een damprem en zit dan aan de verkeerde kant van de isolatie.
 

Bernhard

  • #3
Een koude brug is een plek in de muur met een lage temperatuur. Het ontkoppelen van een onderdeel in de muur geeft geen garantie op het voorkomen van een koudebrug.
Als de isolatie aan de binnenkant van de muur wordt aangebracht zal de temperatuur aan de binnenkant van de stenen muur een zeer laag zijn. Op die plek zal de waterdamp condenseren. Met een dampremmende laag zal de hoeveelheid waterdamp, die vanaf de binnenkant komt, sterk worden gereduceerd. mvgr bernhard
 

Tilbo

  • #4
Bedankt voor de acties. Als ik pir+gips platen koop (bijvoorbeeld de K17 van een bekend merk) dan was ik van plan om daar een horizontale sleuf in de pir te maken waarin de bestaande verwarmingsbuizen kunnen lopen. De sleuf dus iets dieper van de diameters van de buis. Omdat ik de bestaande gipsplaten weghaal zit er dus achter die buizen een luchtspouw waardoor ik volgens mij niet bang hoef te zijn voor condens? Enige nadeel is dat de buizen dan hun warmte afgeven achter de voorzetwand. Of ik moet de buizen iisoleren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu